ZAJAMČEN SPEKTAKL

Gay: U Zagrebu mogu brže i od 9.69, zašto ne?

Američki 28-godišnji sprinter nada se vrhunskim uvjetima na Hanžeku, a za iduću godinu najavljuje oduzimanje svjetskog naslova Usainu Boltu
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Dva dana uoči zagrebačkog mitinga, najbrži čovjek u 2010. predstavio se u opuštenom, čak i pomalo suzdržanom izdanju. Tyson Gay svjestan je da je među glavnim zvijezdama Hanžeka i da će domaća publika ovaj put, osim nastupa hrvatskih atletskih heroina Blanke i Sandre, na stadionu Mladosti s nestrpljenjem iščekivati "stotku". U stazi pokraj njega trčat će, naime, i Jamajčanin Nesta Carter, koji je u nedjelju u Rietiju spustio osobni rekord na 9.78 i time izjednačio Tysonov rezultat sezone.

- Veselim se dvoboju protiv njega. Ta će utrka na neki način biti dobra zamjena za moj okršaj s Usainom Boltom. Mogla bi, ustvari, biti jedna od najzanimljivijih u sezoni. Osjećam se jako dobro, odlično trčim i puno sam radio na startu - kaže Gay, koji za srijedu zaziva idealne uvjete, jer bi u njima, tvrdi, moglo biti svega.

- Hoću li ići brže od osobnog rekorda (9.69, op. a.)? Vrlo moguće! Konkurencija je dobra, utrka će biti izjednačena i brza. Samo da nas vrijeme posluži.

Tu je stao, barem što se tiče visokih najava za Zagreb. Za dostizanje Bolta trebat ćemo pričekati iduću sezonu, u kojoj osim svjetskog rekorda lovi i zlato na SP-u u Daeguu.

- Ne sumnjam da ćemo obojica dati sve od sebe i biti u najboljoj fizičkoj spremi za vrhunske rezultate. Ako moji rezultati i dalje budu ovako konzistentni, uzet ću mu svjetsku titulu.

A za nju će možda biti potreban i rekord. No, sve dok trči bez velikog pritiska, Gay drži formu u kojoj apetiti ostaju visoki.

- Opušten sam, zabavljam se. Prilagođavam svoje tijelo i održavam ga u dobrom stanju pomoću malih stvari, kao što su kiropraktika, masaža i slično. Odlično se osjećam.

Novinare je zanimalo Tysonovo mišljenje o dvije najveće hrvatske atletske zvijezde.

- Blanka i Sandra obje su vrhunske atletičarke. Blanku poznajem nešto bolje, zajedno smo radili neko fotografiranje, pričali viceve i mogu reći da je prilično 'cool'.

Na dan njegovog dolaska u Zagreb, Kenijac David Rudisha ponovno je popravio svjetski rekod na 800 metara...

- To je odlično, nitko se nije nadao da će rekord srušiti tako brzo. On će ući u povijest, a takve stvari su i meni velika motivacija za vrhunske rezultate.

Na kraju je bilo i malo prisnijih tema: hoće li njegova kćer, devetogodišnja Trinity, također biti sportašica? Gleda li tatine utrke?

- Prati sve moje utrke, ili preko kompjutora ili na televiziji. Vodim je na Svjetsko prvenstvo i sva velika natjecanja, a i sama je već počela trčati.

Konferenciji za novinare nazočio je, uz Gaya i organizatore, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Još jednom ponovivši kako "miting na Mladosti svake godine dobiva sve veći rejting", izrazio je zadovoljstvo što će se dobar dio ekipe samo nekoliko dana kasnije preseliti u Split na Kup kontinenata. Tysonu Gayu uručio je Zlatnu medalju s likom Majke Božje od Kamenitih vrata i - kišobran.

- Evo, Tysone, to je da nam se ne smočiš i prehladiš - poručio mu je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:27