NEPOBJEDIVI KVARTET

Četverac na pariće u Luzernu potvrdio zlato

Dvostrukom nedjeljnom pobjedom naša posada stavila ‘točku na i’ ranije osiguranom ukupnom trijumfu u Svjetskom kupu. U finalu Luzerna ostvarili su nevjerojatnu pobjedu
Split, 080510.Medjunarodna veslacka regata Sveti Duje tradicionalno se odrzava i ove godine u kastelanskom zaljevu. Na regatnom polju nastupit ce veslaci s brojnih sveucilista iz Hrvatske i inozemstva. Najzanimljivije svakako je dolazak cuvenih veslackih ekipa Oxforda i Cambridga.Ovogodisnji pobjednici u osmercu su veslaci sveucilista Split.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Nakon što su to napravili na Bledu u svibnju i u Münchenu u lipnju, hrvatskom četvercu na pariće nije bio problem ni dvaput dnevno svladati najjaču svjetsku konkurenciju na vodama legendarnog Crvenog jezera u Luzernu. Veslački kvartet - Valent i Martin Sinković, Damir Martin i David Šain - naprosto ne posustaje u skupljanju zlata i trenutačno je najbolja momčad koju hrvatski elitni sport ima... Zbog subotnjih vremenskih neprilika, polufinalna utrka bila je prebačena za kraj programa, ali ni tada se uvjeti nisu poboljšali... Naša je posada tek u nedjelju ujutro odradila polufinale (suvereno prvo mjesto sa sekundom ispred Australaca), a nekoliko sati kasnije veslala je i za odličja.

Finišom ‘razbili’ Nijemce

A do novog zlata Hrvati su stigli na maestralan način. Rezervirano su startali u utrku, što im je donijelo tek četvrto mjesto na polovici staze. Krenulo je povećavanje broja zaveslaja i u posljednjih 500 metara držali su se na dvije sekunde iza Nijemaca. Potom su primijenili svoje najjače oružje i u strahovitom finišu prestigli njemački četverac za 26 stotinki.

Član njemačke posade Mathias Rocher ovako je to doživio:

- Jako dobro smo odveslali utrku, osim posljednjih stotinjak metara kada se dogodio upravo nevjerojatan finiš Hrvata.

Treći su kroz cilj prošli Britanci s pet sekundi zaostatka.

U pobjedničkoj posadi vladalo je veliko zadovoljstvo:

- Ova je utrka bila najteža u mojoj karijeri. Imali smo nekih problema na početku i bili smo vrlo blizu otkazivanju. Ipak, odlučili smo odveslati najbolje što možemo i ostvarili smo gotovo nevjerojatnu pobjedu - rekao je Martin Sinković.

Na SP po obranu zlata

Njegov brat Valent nije skrivao oduševljenje ‘veslačkim rajem’ na Crvenom jezeru:

- Kod nas svi govore o Luzernu kao nečemu zadivljujućem. Istina, ovo je najbolja veslačka destinacija na svijetu...

Pred hrvatskim četvercem je nastup na SP-u do 23 godine u bjeloruskom Brestu (22. - 25. srpnja), gdje će braniti lanjsko zlato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:47