LETI SVE VIŠE

Blankin maleni koračić je zapravo ‘korak od 7 milja’

U povijesti dvoranskih natjecanja samo su još dvije visašice ispred Blanke Vlašić
Zagreb, 310809.Atletski stadion Mladost.IAAF Grand Prix 2009 Zagreb.Na fotografiji: Blanka vlasic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Najavu sezone, odaslanu preko vlastitog internetskog dnevnika, Blanka Vlašić je naslovila “Koračić naprijed?”, a završila zaključkom kako je “radost koju donosi stotinka manje ili centimetar više neprocjenjiva, jer znači da rastem, da još uvijek mogu biti bolja”.

Bilo je to krajem siječnja, uoči prvog nastupa u godini, a već u sljedećem je ostvarila taj “koračić”. Iako iznosi jedan maleni centimetar, to nikako nije “koračić” nego “korak od sedam milja”.

Najbolja hrvatska sportašica na vrhunskoj je rezultatskoj razini i svaki pomak je ogroman. I zato se ne smije podcijeniti to što su joj trebale četiri godine za pomicanje granice hrvatskog dvoranskog rekorda. Odavno nije prosječna skakačica u vis, nego ona od koje se očekuje da promijeni limite ljudskog bića. Približila se novim svjetskim rekordima, područjima u koje nikada niti jedna žena na svijetu nije zašla. A kada zakucate na vrata te zone, teže je napredovati za jedan centimetar, nego kada je ova atletska disciplina u pitanju, od 190 do dva metra.

Dvorana nudi malo prilika

Četiri godine čekanja nisu predugačko razdoblje jer je Blanka u međuvremenu napredovala na “svježem zraku”, osvajala zlatne medalje u oba područja, a dvoranska sezona je triput kraća i nudi skromni broj prilika za poboljšanje rezultata. Kroz sve navedeno ocrtava se veličina Blankinog arnstadtskog leta od 206 centimetara. U dvorani su samo švedski i njemački rekord bolji od hrvatskog, a bugarski ima istu vrijednost.

Bergqvist i Henkel iznad

Sve ostale nacije, sve ostale skakačice, baš sve preostale gledaju u leđa nebeskoj Blanki. Jedino su Kajsa Bergqvist i Heike Henkel skočile više, a Blanka je izjednačila svjetski dvoranski rekord Stefke Kostadinove koji je trajao od 1988. do 1992. godine. Osim toga, kao potvrdu teze koliko je teško dosegnuti, zadržati se, a kamoli još i napredovati na vrhunskoj razini, na kojoj je danas Blanka, prilažemo tablicu s pobrojanim letovima preko 205 cm. Kod samo dva imena je dvoznamenkasta brojka, samo su njih dvije to radile u kontinuitetu. Točnije, jedna od njih to još uvijek radi, i još ne namjerava prestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:00