BRANI NASLOV U DOHI

Blanka Vlašić: Zamalo sam zaspala

Braniteljica naslova suvereno je odradila kvalifikacije i bez rušenja letvice izborila današnji finale
Croatia's Blanka Vlasic looks on during in the women's high jump qualifying round at the 2010 IAAF World Indoor Athletics Championships at the Aspire Dome in the Qatari capital Doha on March 12, 2010. AFP PHOTO / VALERY HACHE
 AFP

DOHA - Sastanci malog, ali odabranog radničkog vijeća skakačica visašica polako prelaze u tradiciju kada su u pitanju kvalifikacije na dvoranskim prvenstvima. Devet djevojaka preskočilo je 192 cm i samo se čekala dobra volja delegata da ih sve pusti u finale bez da se okušaju na 195, što je bila kvalifikacijska norma. Dok se čekala službena odluka skakačice su okružile suce i čekale radosnu vijest. Zapravo, najradosniju za Amerikanku Howard koja je bila ta “prva ispod crte”.

- Postaje već uobičajeno da puštaju devet cura u finale, samo smo čekale da provjere s delegatom - prepričala nam je Blanka nakon što se zaletila i skoro započela razgovor u miks zoni prije uobičajenog pozdrava “peticom” s novinarima...

- Čekajte, ne možemo bez pozdrava!

Sav onaj mir kojim je zračila kada smo dan ranije u Dohi razgovarali o svemu što se događalo posljednjih dana, Blanka je demonstrirala i u kvalifikacijama u Aspire Domeu. Uvjerljivi skokovi, mirnoća, klasa iznad ostalih visašica. Riječ drama je izbrisana iz rječnika kojima se opisuju Blankine kvalifikacije, iako ona nikada neće reći da je bilo lako i upozorava na zamke.

- Rasplet finala ne može se suditi na temelju kvalifikacija. Triput sam zamalo zaspala jer mi je bilo rano, a kamoli onim curama koji su došle prije dan-dva. Njima su zbog vremenske razlike kvalifikacije počele u pola osam ujutro. Tek su na 192 cm počele skakati, a činilo mi se da ćemo već na 189 završiti. Kvalifikacije su dosadan korak koji moraš napraviti da bi došao do drugog, a unaprijed znaš da nije lako. Kroz glavu ti stalno prolazi ta granica od 195 cm koja ti onda izgleda kao da je 210. Užasan stres i užasno napeta situacija - rekla je Blanka.

Gledajući što piše na papiru, jedino iznenađenje je ispadanje Meike Kröger koja je u Dohu došla s friškim rekordom od 200 cm.

- Znala sam da će joj se to dogoditi, jer ništa ti ne znači ako si samo jednom skočila dva metra. Slično kao meni 2003. godine kada su me nakon prvog leta preko dva metra proglasili kandidatom za medalju, a moj prosjek te sezone bio je 195 cm i baš toliko sam skočila u Parizu.

Blanka: Želim priji Vlatki čestitati rođendan

Nakon kvalifikacija, a prije uobičajenog popodnevnog drijemeža, Blanka je zamolila za malu privatizaciju novinskog prostora.

- Želim priji Vlatki čestitati rođendan. Poklon je odavno kupljen i pripremljen te jedva čekam da se vidimo u Splitu. (hsl)

Europski prvak u skoku s motkom bez finala

Renaud Lavillenie (23), europski dvoranski prvak u skoku s motkom iz Torina 2009. godine, nije se uspio plasirati u finale Svjetskog dvoranskog prvenstva u Dohi.

Lavillenieov najbolji rezultat u karijeri je 601cm ostvaren u Leiriji 2009. godine na otvorenom, ali u Dohi nije uspio preskočiti niti 560 cm koliko je bilo dovoljno za plasman u finale.

- Razočaravajuće je što Renaud neće biti u finalu. Žao mi je što se neću imati priliku natjecati protiv njega, ali pred njim su velike stvari u budućnosti – rekao je aktualni olimpijski pobjednik u skoku s motkom Australac Steven Hooker, koji je uspješno preskočio 560 centimetara iz prvog pokušaja i izborio subotnji finale. ( Totalsport)

Svjetsko prvenstvo u Dohi, skok s motkom, kvalifikacije (muški):

1. Steven Hooker (Aus) 560 cm

1. Michal Balner (Čeh) 560

1. Konstadinos Filippidis (Grč) 560

1. Derek Miles (SAD) 560

5. Malte Mohr (Njem) 560

6. Dimitrij Starodubcev (Rus) 560

7. Alexander Straub (Njem) 560

8. Lukasz Michalski (Polj) 560

9. Steven Lewis (VB) 560

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 23:18