ZABIO SE U DIZALICU

BIANCHI PRETRPIO TEŠKE OZLJEDE MOZGA 'Ključna su iduća 24 sata. Sad mogu samo moliti za svog sina...'

Vozač Formule 1 Jules Bianchi doživio je tešku nesreću. Na mokroj stazi izgubio je kontrolu i podletio pod stražnji dio dizalice koja je u tom trenutku izvlačila drugi bolid sa staze. Kolima hitne pomoći u onesviještenom je stanju odmah prebačen u bolnicu udaljenu 15-ak kilometara
 AFP/Wikipedia

NOVO 18:24 Operacija glave mladog Francuza Julesa Bianchija prošla je uspješno. Liječnici su oprezni, te govore da su iduća 24 sata posebno kritična. On je doživio teške ozljede mozga, i nakon operacije je prebačen na odjel intenzivne njege.

Kada je dovezen u bolnicu Bianchi je bio bez svijesti. Odmah je prebačen u operacijsku salu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

U kišnoj i kaotičnoj Velikoj nagradi Japana, Lewis Hamilton je trećom uzastopnom pobjedom povećao vodstvo u Svjetskom prvenstvu, ali sve je zasjenila nesreća Marussijina vozača Julesa Bianchija u 46. krugu, zbog koje je utrka prekinuta.

Prema posljednjim informacijama koje je francuskoj televiziji dao njegov otac, Bianchi je doživio teške ozljede glave i njegovo je stanje kritično.

- Moj je sin na operaciji, situacija je vrlo ozbiljna. U roku od 24 sata liječnici će imati više informacija o njegovom stanju - rekao je Philippe Bianchi nešto poslije podneva po hrvatskom vremenu.

Slične je informacije nakon toga priopćenjem dala i FIA, dodavši da će Francuz nakon operacije biti prebačen na intenzivnu njegu.

Bianchi se sudario u zavoju Dunlop, krug nakon što je na istom mjestu izletio Adrian Sutil. Na mokroj stazi izgubio je kontrolu i podletio pod stražnji dio dizalice koja je u tom trenutku izvlačila Sutilov bolid. Kolima hitne pomoći u onesviještenom je stanju odmah prebačen u bolnicu udaljenu 15-ak kilometara.

- Dogodila mu se ista stvar koja i meni u krugu ranije. Dok sam pratio Julesa, izvrtio sam se i završio u zidu. Kiša je padala sve jače, a gume su bile sve lošije, kao i vidljivost. U sljedećem krugu, on se našao u istoj nevolji. Vidio sam što se dogodilo, ali ne želim u detalje - rekao je Sutil nakon utrke.

Dio stručnih komentatora ogorčen je jer u trenutku micanja Sutilovog bolida na stazi nije bio sigurnosni automobil, no Niki Lauda tvrdi da se jednostavno radilo o velikoj nesreći.

- Jedan auto se izvrti, izađe dizalica i onda na istom mjestu izleti drugi auto. Jednostavno, ovaj sport je opasan. Već smo navikli da se ništa loše ne događa i zato smo sada svi šokirani - kaže Lauda.

Zbog Bianchijeve nesreće na podiju nije bilo ni šampanjca ni slavlja. Svi vozači i čelnici momčadi ujedinili su se nakon utrke u molitvama i dobrim željama za 25-godišnjeg pilota iz Nice.

- Moja pobjeda sada nije važna, jedino što je važno je da se Bianchi izvuče. Čuo sam da su ozljede ozbiljne, ali nadam se da će biti OK - rekao je Hamilton.

Felipe Massa podsjetio je da je pet krugova ranije preko radija „vrištao“ da je na stazi previše vode i da postaje opasno.

- Trebalo im je predugo da reagiraju. Vrlo smo zabrinuti zbog Julesa jer nemamo dovoljno informacija - izjavio je Massa.

Inače, utrke automobilima su u krvi obitelji Bianchi, koja je iz Italije preselila u Francusku 1950. godine. Praujak Julesa, Lucien Bianchi, bio je poznati vozač koji je nastupio u 17 utrka Formule 1 te 1968. godine pobijedio na 24 sata Le Mansa. Nažalost, jednako tako je u obitelji prisutna i zla kob, budući da je Lucien poginuo 1969. godine prilikom preliminarnih testiranja uoči 24 sata Le Mansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:05