TRENER PATRIOTSA

AMERIČKI HRVAT ZA POVIJEST Bill Belichick drugi po broju pobjeda u doigravanju

Američki Hrvat Bill Belichick (61), trener bostonskih New England Patriotsa, upisao je 19. playoff pobjedu u karijeri i time je došao na drugo mjesto svih vremena po broju pobjeda u doigravanju u profesionalnoj ligi američkog nogometa (NFL). Ispred njega je samo pokojni Tom Landry, koji ima 20 pobjeda.

U konferencijskom polufinalu u subotu su New England Patriotsi na domaćem terenu svladali Indianapolis Coltse sa 43-22, te su se plasirali u finale Američke konferencije, koje je na rasporedu 19. siječnja. Protivnik Patriotsima bit će pobjednik današnjeg dvoboja između Denver Broncosa i San Diego Chargersa.

Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Beličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća. Ljubav prema američkom nogometu Bill Belichick je naslijedio od svog oca Stevea, koji je igrao za Detroit Lionse te je 33 godine bio skaut i pomoćni trener football momčadi Američke vojne pomorske akademije.

Belichick je najuspješnjiji trener u 21. stoljeću. Sa New England Patriotsima je osvojio tri Super Bowla (2001, 2003, 2004), a još dva puta je nastupio u Super Bowlu, ali je oba puta izgubio od New York Giantsa (2007. i 2011.).

Godine 2007. završio je ligaški dio sezone bez poraza, sa omjerom 16-0, a na takav podvig se čekalo od 1972., kada je to uspjelo Miami Dolphinsima. Sa New England Patriotsima je u 14 sezona čak 12 puta ušao u doigravanje, a takav skor nema nitko od aktivnih trenera.

Ukoliko i ove sezone osvoji Super Bowl, Belichick će izjednačiti još dva rekorda. Poravnat će se sa Chuckom Nollom, koji je nauspješniji trener po broju osvojenih Super Bowla u povijesti NFL-a. Noll je četiri puta bio prvak sa Pitsburgh Steelersima - 1974, 1975, 1978. i 1979. Također, izjednačit će se sa Donom Shulaom, koji drži rekord po broju nastupa u Super Bowlu (šest).

Uz New England Patriotse, konferencijsko finale izborili su i Seattle Seahawksi, koji su pobijedili New Orleans Saintse sa 23-15. Seattle će u finalu Nacionalne konferencije igrati protiv pobjednika dvoboja između Carolina Panthersa i San Francisco 49ersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:27