TREĆA SREĆA ZA LATVIJU

Znali su tući čak i Poljake, a nas dočekuju na stadionu poznatijem po Metallici nego po nogometu

Latvijci će Bilićeve izabranike dočekati na stadionu u Rigi, poznatijem po koncertima Metallice i Aerosmitha nego po nogometnom umijeću

ZAGREB - Latvija čeka treću sreću protiv Hrvatske. U dvije prethodne utakmice otišli su spuštenih glava. Još uvijek se sjećamo kvalifikacija za SP 2002. i Balabanovih golova u Osijeku. Nakon svakog od njih, a bilo ih je tri, kamerman HRT-a redovito je na tribinama Gradskog vrta tražio i zumirao Zdravka Mamića kojega je krasio osmijeh od uha do uha.

Nedugo nakon toga “Bole top” je transferiran u Aston Villu. U Osijeku je bio i sadašnji izbornik Aleksandrs Starkovs koji je bio desna ruka tadašnjeg izbornika Garyja Johnsona. I čini se da Starkovs radi dobar posao - Latvija nije poražena u posljednjih pet domaćih utakmica, a imaju i dva remija, s Izraelom (1-1) i Švicarskom (2-2). Skupinu za JAR su završili na trećem mjestu s respektabilnih 17 bodova.

No, najveći uspjeh su postigli 2004. kada su se kvalificirali na Euro u Portugalu. Tada su ostvarili pet pobjeda, a među je njima najveći trijumf bila pobjede protiv Poljske. S obzirom na sve to i kockaste će dočekati nabrušena ekipa žedna pobjede. Najviše se uzdaju u svojeg najboljeg strijelca, Marisa Verpakovskisa iz Ergotelisa. Taj nekadašnji hajdukovac u 80 nastupa zabio je 20 golova.

On je ujedno i najzanimljivije ime od 21 pozvanog latvijskog reprezentativca, među kojima je najskuplji golman Andris Vanins, 1,350.000 eura vrijedan čuvar vrata Siona. Respekt treba imati prema svakome. Oni ga prema Bilićevoj ekipi zasigurno imaju, a dodatnu pomoć za prvu pobjedu nad kockastima zatražit će i od statue nogometaša koju su nedavno instalirali u Rigi. Dodir njegove kopačke, kako kažu, donosi sreću i golove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:22