JURIŠA NA EURO

Židak: Cico je na Wembleyju osvetio Bilića!

Pospremio je u "podrum" trenerske veličine poput Johna Toschaka, Ottmara Hitzfelda i Fabija Capella i najavio kandidaturu za "trenera svih trenera"
England's Steven Gerrard reacts during the Euro 2012 Group G qualifying soccer match between England and Montenegro at Wembley Stadium in London, Tuesday, Oct. 12, 2010. (AP Photo/Tom Hevezi)
 AP

Je li netko još prije pola godine mogao vjerovati da će se u listopadu u čast hrvatskog trenera Cice Kranjčara na Cetinju i Podgorici vaditi gusle iz ormara i citirati Njegoš: “A u ruke Cice Kranjčara, bit će svaka puška ubojita...”

Nakon što je sinoć jedan sat prije ponoći završio meč na Wembleyu, gdje je Crna Gora šokirala “kolijevku nogometa”, ne mogu se suzdržati a ne reći - ovo je “Kranjčar time”, ušli smo u “godinu Kranjčara”. I bez svog najboljeg, i jedinog ekstra-klasnog igrača Mirka Vučinića, Cico Kranjčar je izvukao remis na kultnom svjetskom stadionu i sada sa deset bodova uvjerljvo vodi u skupini G. A da je Milan Jovanović u 84. minuti bio samo milimetar precizniji, bio bi to najveći ovogodišnji svjetski nogometni šok! No, lopta je odsjela u gredi, a Englezi se nisu oporavili u finišu utakmice, koja je trajala još 9 minuta.

“Sokolovi” Cice Kranjčara igrali su srčano, bez panike, vidi se da “znaju lopte”, iako se od prve minute vidjela i namjera hrvatskog stručnjaka na crnogorskoj klupi - igra na remis! Uspjeli su, zahvaljujući golmanu Mladenu Božoviću, koji se s nekoliko čudesnih obrana “prometnuo” u junaka utakmice, njegov “zmijski” refleks i hladnokrvnost su donijeli Crnoj Gori najveći bod u njezinoj nogometnoj povijesti.

Razvikane engleske zvijezde, poput Stevena Gerrarda, Ashley Colea, Rio Ferdinanda ili Wayne Rooneya, koji više zarade za dva tjedna nego “izvjesni” Džudović, Zverotić ili Peković u cijeloj karijeri, bili su sasvim nemoćni pred crnogorskim bedemom, za 90 minuta su stvorili dvije, do tri prilike, ali, nisu bili precizni. Ili je Mladen Božović, poput hobotnice, pohvatao sve njihove slabašne pokušaje. Kažemo - slabašne, jer, od Stevena Gerrarda, Petera Croucha i Wayne Rooneya se očekuje barem jedan gol ne pretjerano impresioniranoj crnogorskoj vrsti, koju je Cico Kranjčar perfektno pripremio i taktički i psihološki i u oba ključna elementa nogometne igre “nadigrao” najskupljeg trenera na svijetu. Ni Capello mu ništa nije mogao, Cico je osvetio Slavena Bilića. Nije talijanski stručnjak mogao vjerovati da će mu jedna momčad, za čije igrače, osim Mirka Vučinića, nikad nije čuo, servirati “vino amaro”...

Možda će se Englezi žaliti da njemački sudac Manuel Graefe nije u finišu sudio jedanaesterac, jer je crnogorski obrambeni igrač igrao rukom u svom kaznenom prostoru, možda će žaliti za prilikama Petera Croucha ili Wayne Rooneya, no, Englezi od boda više nisu ni zaslužili. Jer, sve njihove poluprilike je kompenzirala greda Milana Jovanovića u 84. minuti, a Cici Kranjčaru donijela najveći rezultat u njegovoj trenerskoj karijeri. Istina, kao trener Dinama je pobijedio Celtic i uveo Dinamo u Ligu prvaka, kao hrvatski izbornik dvaput je pobijedio Švedsku, ali, ove četiri utakmice sa Crnom Gorom, gdje je zabio samo tri gola i osvojio deset bodova, da u sudaru s Walesom, Bugarskom u Sofiji, Švicarskom i Engleskom na Wembleyu nije “progutao” niti jedan gol, to je zaista čudesni rezultat. Pospremio je u “podrum” trenerske veličine poput Johna Toschaka, Ottmara Hitzfelda i Fabija Capella i najavio kandidaturu za “trenera svih trenera”. Titulu, na koju je do sinoć imao pravo samo Ćiro Blažević. I još ga samo tri boda dijeli od pozicije, koja vodi na SP. Još kad su mu javili da je sin Niko “pokosio travu” s norveškim bekovima i narugao se, između ostalih, i Harry Redknappu, jasno vam je zašto smo ovo doba, u nekakvom nogometnom horoskopu, proglasili “godinom Kranjčara”...

Cico Kranjčar se danas vraća u Zagreb i bit će iznimno zadovoljstvo pozdraviti ga u njegovom gradu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:22