ZAKULISNE IGRE

Zdravko Mamić nudi primirje i kompromis

Štimac odbacuje mogućnost dogovora s Mamićem i zaziva brzu Mlakarovu intervenciju, ali nisu svi članovi njegove struje hladni pred ponudom za primirje

ZAGREB - Je li Berlinski zid između zaraćenih frakcija u HNS-ovoj skupštini u četvrtak narastao za novi metar? Nepokolebljiv nastup Vlatka Markovića, koji je s govornice suparničke zastupnike etiketirao kao “jadnike”, sugerira da se sukob radikalizira, ali iz off-the-record razgovora nakon sjednice saznajemo da ratnička retorika polako ustupa mjesto mirovnjačkim inicijativama.

Emisari Zdravka Mamića, prema našim izvorima, diskretno nude primirje i zazivaju kompromisno rješenje.

- Ne znam tko nudi i kome nudi, ali u ovom trenutku to nije tema koju bih potencirao. Čekamo pravorijek ministra Mlakara uvjereni u pozitivan rasplet - kaže Igor Štimac.

Argument da organizaciji prepolovljenoj kao sabljom prijeti rasulo Štimca neće impresionirati. Objašnjava da bi Vlatko Marković lako izvukao dividendu iz tijesne pobjede na prosinačkim izborima i okrupnio većinu, samo da je do trijumfa stigao bez krađe. Ovako je perpetuirao podjelu koja bi s vremenom mogla paralizirati HNS i u konačnici nam natovariti Uefu na leđa, po predlošku iz Bosne i Hercegovine.

- Sigurno postoji način da se postigne dogovor. Nestabilna većina, jedan glas prednosti za nas ili za njih, ne može biti rješenje - pragmatičan je Reno Sinovčić koji se javio da upozori na novo silovanje procedure vladajućih.

Prema tumačenjima oporbe Vlatko Marković i Zdravko Mamić u četvrtak nisu imali kvorum jer je Mario Rubeša nezakonito sudjelovao u radu skupštine. Direktor NK Rijeke, tvrde, izgubio je mjesto u klupama u trenutku kada je, razočaran prosinačkim izbornim rusvajem, podnio neopozivu ostavku u nogometnom parlamentu. Na njegovu je mjestu morao biti zamjenski delegat Primorsko-goranskog ŽNS-a.

No, vratimo se trenutak kompromisu; što bi u praksi donijela ta mirna reintegracija Štimčevih ‘otpadnika’ u krilo savezu kojeg priznaju Uefa i Fifa?

Mamić bi dobio potreban predah i regrupirao snage na maksimirskoj fronti, tamo gdje su mu za vratom nezadovoljni navijači. Oporbi bi bila ponuđena “abolicija”, možda i repriza izbora u dogledno vrijeme što je, u prijevodu, put prema nježnom nogometnom eutanaziranju Vlatka Markovića.

Koliko god bio logičan, ovakav rasplet žanrovski previše koketira sa SF-om. Puno je vjerojatnije da će sukobljene strane stražariti na barikadama do pravorijeka ministra uprave Davorina Mlakara . Ako ministar blagoslovi rješenje zagrebačkog Ureda za opću upravu, čeka nas novo ukopavanje snaga i borba za rijetke preostale punktove na koje oba kandidata polažu pravo. Bitka za Primorsko-goranski ŽNS, možda i za varaždinsku bazu gdje Varteksov predsjednik Horvat traži načina za rušenje vlasti lokalnih Štimčevih saveznika.

Ako ministar Mlakar prihvati Štimčev zahtjev za izvanrednim pravnim lijekom i suspendira prosinačku pobjedu Vlatka Markovića, proces se vraća na početak i svjedočit ćemo reprizi izborne utakmice za koju nogometni narod ima sve manje sluha...

Kotač povijesti vratio bi se natrag odlukom Mlakara

Eventualna odluka ministra uprave Davorina Mlakara o poništavanju prosinačkih izbora ne bi samo vratila izborni proces na početak nego bi lančanom reakcijom suspendirala i cijeli niz odluka nove Markovićeve vlade.

Za početak, legitimitet bi izgubio Izvršni odbor, a izvan snage bio bi stavljen set naknadno ustanovljenih komisija koje je Mamić napučio odanim kadrovima ( Romeo Jozak, šef stručne, Tin Dolički, šef disciplinske komisije HNS-a, itd.).

Prestali bi vrijediti u međuvremenu potpisani ugovori s glavnim tajnikom Srebrićem, izbornikom mlade reprezentacije Ivom Šuškom te glasnogovornikom Gavranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 19:21