BUDUĆNOST ARSENALA

Wengerovi mladići sve više nalikuju muškarcima

Nakon rastavljanja Porta na jednostavne faktore, Wenger se ne brine hoće li mu ždrijeb donijeti Manchester United, Chelsea ili nekoga trećeg
 AFP

ZAGREB - Koliko se god ne obazire na kritike i mišljenje drugih ljudi, Arsene Wenger i dalje uživa u jednoj prilično primitivnoj ljudskoj zadovoljštini. Francuz obožava dokazati kritičarima da su bili u krivu, napisao je ugledni komentator BBC-ja, Phil McNulty, nakon Arsenalove rapsodije (5-0) na Emiratesu protiv nemoćnoga Porta.

Glavna točka prijepora zbog koje je bilo sasuto najviše paljbe po Wengeru jest Nicklas Bendtner. Mladi napadač je jedna od najosporivanijih karika Arsenalove momčadi. Danac se mnogo puta pokazao u “balvan-izdanju” prikazujući nogomet prepun indolencije oplemenjen nevjerojatnim umijećem promašivanja nepromašivoga. Na sličan je način odradio domaću prvenstvenu pobjedu protiv Burnleyja u subotu.

Međutim, Wenger mu je svejedno vjerovao i - pogodio! Dvama golovima u prvom poluvremenu 22-godišnjak je trasirao put za četvrtfinale, a realizacijom jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi zaokružio “petardu” Arsenala.

- Nicklas ima jaku glavu pa mu samopouzdanje nije palo. Njegov je primjer idealan kako se u nogometu stvari jako brzo mijenjaju - komentirao je Wenger, a Bendtner je nakon prvog, iako ne pravog hat-tricka, dodao: - Svaku utakmicu koju odigram odmah stavim iza sebe. Lijepo je zabiti tri gola u Ligi prvaka, ali život ide dalje. Kako me lošije partije ne pokolebaju, tako ni nakon ovoga neću poletjeti.

Mladi Danac nije jedini koji bi nakon ovakve demonstracije nogometne moći legitimno mogao podići nos. Samir Nasri napokon je konkretizirao silni talent, a Andrej Aršavin poigravao se obranom Porta kao da je u muzeju voštanih figurica. I preostali članovi “dječje bojne” pokazali su da su sazreli za najviše domete. Arsenal više nije samo atraktivan i kombinatoran, napokon se silna ljepota počela konkretizirati. “Topnici” su se prošetali do četvrtfinala Lige prvaka, a u Premier ligi i u ožujku pušu za vrat Manchester Unitedu i Chelseaju.

- Na početku sezone nitko nije očekivao da ćemo biti ovako visoko. Još imamo prostora za napredak, a tek kada ispravimo nedostatke, možemo razmišljati o osvajanju trofeja. Idealan protivnik u četvrtfinalu? Da mogu utjecati na ždrijeb, htio bih izbjeći United ili Chelsea jer smo od njih ove godine dva puta izgubili. Međutim, da ih i izvučemo, ne bih bio u depresiji. Mislim da ne bismo mogli odigrati lošije nego u prvenstvu - zaključio je Wenger.

‘Ispali smo, a za to nismo krivi’

ZAGREB - Firenca je sinoć bila jedan od najtužnijih gradova u Europi. Domaće “viole” odigrale su veliku utakmicu, ali četvrtfinale Lige prvaka neće vidjeti. U uzvratu protiv Bayerna dva su puta imali dva gola prednosti (2-0 i 3-1), ali Bavarci su se provukli. Prva utakmica u Münchenu (2-1 za Bayern) i kilometarsko zaleđe kod Bayernova drugog gola bilo je glavna tema i nakon uzvratne utakmice (3-2 za Fiorentinu).

- Dali smo sve od sebe i igrali odlično pa zbog toga ne bismo smjeli biti žalosni. Ipak, teško je ne sjetiti se da bismo sa 1-1 iz prve utakmice mi išli dalje. Ispali smo, ali to nije bila naša pogreška - sublimirao je ljutnju Firentinaca vratar Sebastien Frey.

S druge strane, Bayern koji je dva kola prije kraja natjecanja po skupinama bio pokojni, sada je među osam najboljih. To je prihode kluba od ovogodišnje Lige prvaka povećalo na ukupno 40 milijuna eura. Ovrebř i njegov pomoćnik omogućili su blagostanje na Alianz Areni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:33