RAT MILIJUNAŠA

WENGER PORUČIO UEFI 'Izbacite City i PSG iz Lige prvaka ili vas nitko neće shvatiti ozbiljno!'

'Sve se vrti oko televizijskih prava. Kada ih Uefa za velik novac proda nekoj francuskoj TV-kući, teško će im moći objasniti zašto njihov najbolji klub neće sudjelovati u tom turniru'
 Reuters

Neposlušno društvo europskog nogometa, u kojem se nalaze i velikani poput Manchester Cityja i PSG-a, sutra bi trebalo saznati sankcije zbog k ršenja Uefinog financijskog fair-playa.

Europska je nogometna federacija u petak objavila kako se istraga nastavlja nad još devet klubova od ukupno 76 koliko ih se našlo pod povećalom Komisije za financijsku kontrolu. BBC je saznao da su City i PSG sigurno na suženom popisu, sada je samo na njihovim čelnicima da odluče hoće li prihvatiti kazne koje im je odredila Uefa ili će pravdu tjerati sve do Međunarodnog suda za sportsku arbitražu.

Platini nije odlučan

Premda se iz neslužbenih izvora doznaje kako Michel Platini zasad neće posegnuti za drakonskom mjerom - izbacivanjem iz Lige prvaka - upravo ga je na taj potez pozvao njegov sunarodnjak Arsene Wenger. Menadžer Arsenala bez imalo zadrške apelira da se Manchester Cityju zbog razbacivanja novcem zatvore vrata klupske elite.

- Želim vidjeti da Uefa misli ozbiljno. Klubovi koji nisu poštivali financijski fair-play morali bi biti kažnjeni u visini počinjenog prijestupa. Ako je to 100 milijuna funti potrošeno na transfere, onda neka u Ligi prvaka njihov budžet za plaće bude manji za točno 100 milijuna funti - predlaže Wenger.

Blagonaklona Uefa

Francuski trener smatra da će sustav FFP-a u startu izgubiti kredibilitet ako Uefa sada bude blagonaklona prema prekršiteljima.

- Mogli bismo se osjetiti iznevjerenima. Tko će uopće shvaćati ozbiljno cijelu priču ako se pokaže da se pravila smiju kršiti i da za to nema nikakvih pravih posljedica - pita se Wenger.

Spekulacije da se opcija izbacivanja iz Lige prvaka uopće ne razmatra Wengeru nisu neočekivane. Tvrdi da se Uefa ne želi odreći profita čiji bi dio izgubila kad u najjačem natjecanju ne bi imala bogate klubove.

- Sve se vrti oko televizijskih prava. Kada ih Uefa za velik novac proda nekoj francuskoj TV-kući, teško će im moći objasniti zašto njihov najbolji klub neće sudjelovati u tom turniru. Mislim da je to jedan od razloga zbog kojeg se ne usude udariti po velikanima - zaključio je Arsene Wenger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:45