REZIME EURO JESENI

Vujović: Nedostaje nam iskustva, gubili smo i kada nismo bili nadigrani

Prolaz u Europi nije bio imperativ za Hajduk, takve iluzije Splićani nisu imali ove sezone
 Damir Krajač / Cropix

SPLIT - Svaka škola se plaća, a mi smo skupo platili svoje neiskustvo, ali i nedostatak kvalitete za europsku konkurenciju. Jednostavno, ovo je limit naše momčad - kazao nam je Zlatko Vujović, prvi asisistent Gorana Vučevića nakon što je u Bruxellesu spušten zastor na Hajdukovu jesen u Europi.

Poraz za oproštaj

Još jedan poraz na kraju, ovaj put od Anderlechta (0-2) , po klasičnom receptu kako je to već Hajduk znao gubiti utakmice u Europi u ovoj sezoni. Ovaj put je kao okidač poslužila pogreška vratara Radoševića, a na sličan način Hajduku se to već događalo, odlučivale su individualne pogreške, skrivljeni penali...

- To je pitanje neiskustva. Gubili smo utakmice i u kojima nismo bili nadigrani. Na kraju se može stvoriti nekakav lažni dojam da smo mogli učiniti više, ali ovo je naša realnost, ovo je limit ove mlade momčad u kojoj imamo previše igrača koji nisu imali to potrebno iskustvo, ali i kvalitet da bi se mogli nositi s protivnicima u Europi. To se jasno vidi na terenu, naši igrači su stalno pod pritiskom, igraju s nervozom, a onda i griješe dok naši protivnici imaju više mirnoće, samopouzdanja...

Prilika za zaradu

Zlatko Vujović igrao je u karijeri puno ovakvih utakmica i dobro zna o čemu govori.

- Da naš Vukušić ima u nogama više europskih mečeva onda bi znao da po onakvom terenu u izglednoj situaciji mora tući odmah s vrha kaznenog prostora, a ne činiti još jedan korak jer će mu stoper ući u blok. Netko iskusniji na Trebotićevom mjestu bi pogodio onaj šut izvana, plasirao bi, a ne tukao iz sve snage. To su sve detalji koji ti trener može stoput reći, ali iskustvo moraš steći sam... - objašnjava Vujović.

Prolaz u Europi nije bio imperativ za Hajduk, takve iluzije Splićani nisu imali. Oni su bili sretni što su tu nakon nakon toliko godina. Europska liga bila je nagrada, lijepa prigoda za afirmaciju, ali i zaradu.

Problem Hajduka je što loše stoji na domaćoj sceni. Splićani su ispali iz Kupa, a u prvenstvu zaostaju pet bodova iz Dinama. U klubu je puno upitnika, otvorenih problema za koje nitko nema odgovor. Hajduk je opet otvoreno gradilište. Traži se novi vlasnik i novi čelnici, tko je trener, koga će se prodati a koga kupiti...

Samo tri osvojena boda

10

Za ulazak u Europsku ligu eliminirao je dva rumunjska predstavnika, Dinamo iz Bukurešta i Unireu Urziceni. Sveukupno Hajdukov skor je sljedeći: tri pobjede, jedan remi i šest poraza.

8

Hajduk je ostvario negativnu razliku pogodaka u šest utakmica G skupine Europske lige. Splićani su primili 13, a zabili pet golova.

5

Splićani su izgubili od Zenita (0-2, 2-3), AEK-a (1-3, 1-3) i Anderlechta (0-2).

4

Najbolji strijelac Hajduka u Europi je Ante Vukušić sa četiri pogotka. Računajući i kvalifikacijsku fazu, Ibričić je drugi strijelac s tri gola, po dva gola su zabili Tomasov i Brkljača, a jedan Čop, Jurica Buljat i Marin Ljubičić.

3

Hajduk zahvaljujući pobjedi protiv Anderlechta na Poljudu golom Vukušića u 96. minuti osvojio tri boda.

2

Europsku ligu izborio je Stanko Poklepović, a zadnje tri utakmice vodio je Goran Vučević. Špaco je imao skor od tri pobjede i tri poraza te jedan remi, a Vučević sva tri poraza.

1

Uspio je izbjeći poraz samo od Unireje u Bukureštu, sve druge utakmice na strani je izgubio. Hajduk se potvrdio kao domaćinska ekipa, na Poljudu je dobio tri, a izgubio dvije utakmice.

0

Nijedan gol nije zabio Anas Sharbini od kojeg se očekivalo da bude otkriće na europskoj sceni, nije iskoristio šansu da se nametne.

Izgledno je da Vučević ostaje i da Ibra odlazi

Goran Vučević ističe da nije upitna njegova želja za ostankom na klupi Hajduka, ali treba vidjeti kako i na koji način će postići dogovor s predsjednikom Joškom Svagušom. Vučevića zanima dugoročni projekt, a Hajduk u ovoj situaciji i nema drugog rješenja.

Što se tiče igračkog kadra, tu je na prvom mjestu pitanje prodaje Senijada Ibričića. Hajduk je dosad odbijao ponude za svojeg najboljeg igrača, gajeći nekakve rezultatske ambicije, ali sad se situacija bitno promijenila. Ibričićev transfer došao bi kao spas za klupsku blagajnu koja se slabo puni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:34