PIŠE T. ŽIDAK

VRBANOVIĆ OTKRIO: 'Platini želi Šukera u Izvršnom odboru Uefe. Blattera nećemo podržati'

'Ako Zagreb ne prepozna projekt na Sveticama, HNS ide u Veliku Goricu, Osijek ili Istru'
 Ronald Gorsic / CROPIX

Michel Platini želi Šukera u Izvršnom komitetu Uefe! Želi što više slavnih nogometnih imena u svojem stožeru, koji će se u svibnju boriti protiv “zloćudnog tumora svjetskog nogometa”, Josepha Blattera, koji se upravo kandidirao za peti mandat predsjednika svjetske nogometne asocijacije. Hrvatska će glasati protiv Blattera, bez obzira na to što nam je darovao Kuću nogometa u Zvonimirovoj ulici. Platini je protiv njegova petog mandata jer smatra da je Blatter - prestar!

Želimo obnoviti Svetice

Međutim, kad pijete kavu u nedjelju ujutro s izvršnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Vrbanovićem, mnogo su važnije teme nogometni kamp, u koji će HNS uložiti 7,000.000 eura, a poduprijet će i kamp NK Rijeka na Rujevici s dvije tranše od po 500.000 eura. Bez obzira na to što se na Kantridi često čuje poklik: “HNS, pederi, nogomet ste sjebali...”.

- Devastirane Svetice danas izgledaju degutantno, trebala bi ih zatvoriti Sanitarna inspekcija, a i sve ostale. Mi, dakle HNS, javili smo se na natječaj da tamo sagradimo kamp, imamo projekt i novac. Spremni smo uložiti vlastiti novac u tuđu imovinu, sedam milijuna eura koji leže na našem računu. Rekli su nam da je najbolji rad arhitekta profesora Matekovića i mi se slažemo s tim. Međutim, našli smo se u unakrsnoj vatri političkog mačevanja, gdje se trgovalo, napadalo, mešetarilo. Mi smo kolateralna žrtva tog “mačevanja”, odbijeni smo, no gospođa Sandra Švaljek rekla nam je da ne odustajemo. Međutim, HNS neće nikoga moliti. Novac imamo, ideju imamo, uglazbili smo u projekt i atletiku, iako nam je Uefa dala novac isključivo za nogomet. Prihvatili smo da u sklopu toga sagrade i adrenalinski park za građanstvo. Ne znam što će odlučiti Skupština 12. veljače, ali ako kažu ne, povući ćemo se i okrenuti drugim opcijama.

Ponuda Velike Gorice

Najkonkretnija je ponuda iz Velike Gorice, gradonačelnik Barišić se javio samo nekoliko sati nakon što nas je Zagreb odbio prvi put. Ali, žele ih i u Osijeku, u tri istarska grada, koji kažu “samo dođite i donesite tih sedam milijuna”... Ako Grad Zagreb ne želi taj “sitniš”.

U središtu Zagreba za dva mjeseca otvara se multimedijski centar HNS-a, ne samo Fan shop, prostor gdje će posjetitelji moći saznati sve o hrvatskoj reprezentaciji, kupiti dres, knjige, ulaznice, gdje će Niko Kovač objavljivati liste kandidata za utakmice, itd. HNS se želi približiti građanima. Ruinu, bivšu knjižaru Mladosti, uredili su i pretvorili u moderan prostor.

Aktualna politika, ipak, nije saveznik HNS-a?

- Ne. Kada je za ministra postavljen Željko Jovanović, bili smo žrtve nikad viđene harange, živjeli smo na rubu linča. Nisam mogao vjerovati da ministar, koji po stranačkoj liniji dođe na vlast, u nastupnom govoru kaže da se mora raskužiti nogometna močvara. Bez argumenata, činjenica, bez ičega. Nakon toga uslijedile su inspekcije, kontrole, koje nisu ništa našle, ali mrlju ministrove pljuvačke nismo mogli obrisati. Kao niti onu “šank spiku” da bi se Marković i Srebrić trebali pogledati u špigl i pljunuti na ono što vide. No, dolaskom gospodina Mornara i Paškvalina stvari se mijenjaju, oni žele dobru relaciju s najboljim sportskim savezom u Hrvatskoj, koji ne traži ni kunu od države. Mi želimo da se urede stvari s aspekta porezne klime, objekata, odnosa. Mi smo samo podstanari, država je vlasnik svega. No, vlasnika nije briga, a mi smo ostali sami i duboko smo frustrirani zbog toga. HNS ne trebate voljeti, ali ga morate respektirati...

Hoćete li u svibnju glasati za Blattera?

Protiv Seppa Blattera

- Nećemo jer je takav stav Uefe, koju je Blatter izigrao na kongresu Fife u Sao Paulu. Uz sav respekt prema njegovom mentalnom stanju i zdravstvenom stanju njegove jetre, Blatter nas je uvrijedio kada je, nakon što je izmanipulirao sve ostale asocijacije, rekao da su ga “na koljenima preklinjali da se kandidira i peti put”. Prevario nas je, i Platini je rekao: “Mi ćemo biti protiv!”

Javljaju se avanturisti, plejboji, glumci, poput Ginole, a ignoriraju ozbiljne nogometne ljude, poput Bobana, Linekera...?

- Boban je definitivno veliko svjetsko nogometno ime, fina figura koji se želi baviti nogometom, ali ima jedan hendikep; nije se uključio u nogomet. Fifa ga ne može tretirati kao kandidata jer mora imati korijene, bazu i podršku barem pet nogometnih federacija. Kao i Šuker, no Davor figurira kao vrlo ozbiljan kandidat za ministra u Platinijevoj vladi. Dogodit će se to na kongresu Uefe u travnju...

Kada sam zaklopio blok, pitao sam hoće li Hrvatska kvalifikacijsku utakmicu za EP u Francuskoj protiv Italije odigrati u Splitu?

- Nisam siguran - rekao je Damir Vrbanović, ali nije ni otklonio takvu mogućnost. Bez obzira na užarene odnose HNS-a i Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:48