SPLIĆANI RAZOČARALI HNS

VRBANOVIĆ O SUKOBU S HAJDUKOM 'Izvijestili smo FIFA-u o grubom miješanju politike'

U Hajduku su pozivnicu HNS-a, s potpisom Davora Šukera, proslijedili – u koš
Zagreb, 290414.Hotel DoubleTree by Hilton.Konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su izvrsni predsjednik HNS-a Damir Vrbanovic i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk govorili o mjerama za borbu protiv rasizma i diskriminacije na tribinama. Na fotografiji: Damir Vrbanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Iznenađenje i razočaranje. Tim emocijama su u HNS-u doživjeli odbijenice Hajduka i splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Naime, HNS je pokrenuo inicijativu za održavanjem sastanka 11. ožujka, a kao središnju temu razgovora istaknuo je ''aktualne izazove''.

U Hajduku su pozivnicu HNS-a, s potpisom Davora Šukera, proslijedili – u koš. Budući da su u njoj iščitali tendenciju podijele unutar Hajdukove obitelji. HNS je u pozivu kao relevantne čimbenike za razgovor naveo vodeće dioničare kluba, te Branku Ramljak, predsjednicu Nadzornog odbora.

- Cijelo vrijeme slušamo insinuacije kako HNS ignorira Hajduk i izbjegava konstruktivni dijalog. Stoga smo benevolentno poslali pozivnicu za razgovor u HNS. Imali smo želju naći se s ljudima, koji izravno utječu na upravljanje klubom. Znamo ustroj Hajduka i nismo željeli nikoga omalovažiti, ali ne možemo na sastanak pozvati šest tisuća dioničara splitskog kluba. Hajduk je registriran kao tvrtka, a običaj je razgovarati s odgovornim osobama koje imaju većinski paket dionica i neposredno odlučuju o sudbini kluba. Pozvali smo na sastanak čak i predsjednicu Nadzornog odbora iako je u javnim istupima inzistirala na ostavkama čelnika HNS-a. Mi nismo tražili ničije ostavke već smo imali želju naći se za istim stolom – ističe izvršni predsjednik HNS-a, Damir Vrbanović.

Hoće li se sastanak predstavnika HNS-a i Hajduka uopće održati?

- Ne znam. Mi smo pokrenuli inicijativu i pružili ruku. Istaknuli smo spremnost za dijalog. Mekano smo naglasili kako neke stvari koje su se događale u prošlosti nisu bile dobre. Hajduk kao institucija hrvatskog nogometa zasigurno zaslužuje bolji tretman. Gradonačelnik Baladasar, kao i HNK Hajduk, u svojim očitovanjima nisu ponudili nikakvu alternativu. Nisu ponudili svoj prijedlog sudionika sastanka. Poruka koju su nam poslali implicira kako njih razgovor zapravo i ne zanima.

Udruga Naš Hajduk pokrenula je inicijativu za promjenom Zakona o sportu, koji je po hitnom postupku ušao u saborsku proceduru. Izvršni odbor HNS-a zauzeo je negativan stav glede spomenute inicijative.

- Neprihvatljivo je, neprimjereno i neumjesno u ovom trenutku posezati za ishitrenim i histeričnim izmjenama Zakona o sportu samo zato, jer to odgovara jednoj interesnoj skupini. Jadna je vlast koja mimo procedure donosi zakone. Protiv saborske rasprave o promjenama zakona većina je nacionalnih saveza, ali i Ministarstvo, jer se u sustavu sporta derogiraju njegove ingerencije. Prema poslovniku Sabora opravdanost za hitni postupak postoji jedino ukoliko zakon može prouzročiti neku štetu. Ovdje to nije slučaj. Štoviše, Ministarstvo radi na izradi novog Zakona o sportu i HNS je na dispoziciji da sudjeluje na kreiranju istog.

Umjesto zaključka Vrbanović je ponudio krucijalni detalj:

- Živimo u ludim vremenima, u kojima je sve moguće. Zato je HNS o svemu što se događa izvijestio organe FIFA-e. Ovdje se radi o grubom i nasilnom pokušaju miješanja politike u unutrašnji ustroj institucije Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:07