FINANCIJSKA KRIZA

Vrbanović: Ligi 16 prijeti kolaps i neregularan kraj

Direktor Dinama i bivši predsjednik Udruge prvoligaša smatra da je ‘liga 16’ pred debaklom zbog financijskih problema
Zagreb, 170609.Hotel WestinPress konferencija povodom izbora novog predsjednika Udruge profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige, Roberta Markulina (direktor NK Slaven Belupo).Na slici: Robert Markulin i dosadnji predsjednik Igor Stimac.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Ozbiljno razmišljamo kako da spasimo ligu - pomalo iznenađujuće dočekao nas je Damir Vrbanović, direktor Dinama i bivši čelnik Udruge prvoligaša, samim tim i idealan sugovornik kada je u pitanju ocjena polusezone.

Štimac: Ne ruše ligu jer je loša, već zbog mene

- Ne bih sada o broju klubova koji čine 1. HNL jer je to već deplasirano, ali moram iznijeti zabrinutost zbog problema s financijama u kojima se našlo nekoliko naših prvoligaša. Liga 16 donijela je veliku financijsku dubiozu i logično je da izrazimo bojazan hoće li se sezona regularno privesti kraju - jasan je Vrbanović. Objasnio je postupak u slučaju da Ministarstvo kulture, obrazovanja i sporta odluči postupati u skladu s pravilnikom.

- Svi sportski klubovi moraju podnijeti izvještaj zaključno s posljednjim danom kalendarske godine. Ako Ministarstvo ocijeni kako postoji opasnost od financijskog kolapsa, klub ide u stečaj ili preoblikovanje - objasnio je direktor Dinama koji je epicentar svih problema pronašao u velikoj želji mnogih da se domognu elitnog natjecanja, ali bez zdrave financijske podloge.

- Želja je jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Ti klubovi su se morali zadužiti da bi participirali u natjecanju, a sve su svjesniji činjenice da je to bio prevelik zalogaj. Jednostavno, ne mogu pratiti taj tempo.

Naš sugovornik sasvim je jasan po pitanju želja kluba u kojem je direktor. One nisu u sferi tajni.

- Liga sa 10 ili 12 klubova bila bi idealna. Takvo natjecanje dalo bi nov zamah našem nogometu. Moramo biti pošteni i priznati da ljude privlači neizvjesnost, a u takvom formatu natjecanja ona je više nego zajamčena.

Vrbanović je i veliki diplomat pa neće odmah u startu pokopati ideju o “ligi 16”.

- Kada bismo imali idealne uvjete. Od financijskih do infrastrukturnih, to bi bilo logično rješenje, ali to je danas dovelo do ozbiljnih problema.

Očituju se u tri osnovna elementa.

- Smanjen je dotok sredstava iz lokalne zajednice. Drugi su element sponzori čiji su budžeti ograničeni i odlučuju se na neke druge projekte s većim i bržim efektima, te zarada od TV prava za koju znamo da je nema.

U nedostatku, klubovi su osuđeni na transfere koje rade “pod mus”.

- A s obzirom na gospodarsku situaciju u svijetu, i njih će biti sve manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:28