DJELITELJ (NE)PRAVDE

VIDEO: TKO JE HOWARD WEBB? Policajac kojeg ne vole Španjolci, a poljski premijer ga je želio ubiti!

 AP

Zbog njega je snimljen dokumentarni film Les Arbitres, on je danas službeno prvi sudac svijeta na ljestvici Fife, a odradio je vrlo loš posao u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine.

- To su bila dva sata pakla - priznao je Howard Webb na kojeg su kivni Nizozemci, a primjedbe su mu nalazili i Španjolci.

Englez, rođen 14. srpnja 1971. godine se pokajao, Oranje od toga nema koristi... Fifa nije previše marila, na tablici zadnje četiri godine jedino je Belgijanac De Bleeckere ispred njega, ali kako dotični više nije aktivan, Webb predvodi listu, u leđa mu gledaju Larionda, Kassai, Cakir, Proenca, Brych...

Hrvatima treći put dijeli pravdu , imamo dva pozitivna iskustva.

- I u Ateni na utakmici Grčka - Hrvatska 2:0 u kvalifikacijama, i na Euru 2012. na susretu Italija - Hrvatska 1:1, bio je vrlo dobar. Nemamo primjedbi - konstatirao je sudački ekspert Mateo Beusan.

Dinamo, i uopće hrvatski klubovi, susreću ga premijerno. I to, prema podacima iz neslužbenih izvora u jubilarnoj utakmici, u Maksimiru sudi 100. put na međunarodnoj sceni, od toga ima 36 nastupa u Ligi prvaka.

- Neki se čude što je delegiran za play-off, ali to se događa treću godinu zaredom. Lani je bio na susretu BATE Borisov - Kiryat, prije toga na Genk - Maccabi Haifa, u oba navrata dobili su domaćini, a on je podijelio puno žutih kartona - dodao je Beusan.

Sa suđenjem se počeo baviti sa 19 godina, na Premier ligu stigao sa 32, grb Fife dobio sa 34. On je 2006. i 2007. bio arbitar u polufinalu Eura U-21 i SP-a U-20, od 2007. je na Ligi prvaka, a šansu je dobio na Euru 2008. Nakon što je svirao kazneni udarac za Austriju protiv Poljske u 92. minuti primao je navijačke prijetnje, a premijer Donald Tusk kazao je da ga je želio ubiti. Scene s tog ogleda noseće su u filmu Les Arbitres. No, izvukao se od poljskog gnjeva i nije mu škodilo, 2010. je prvo dobio završnicu Lige prvaka Inter - Bayern 2:0, a onda šansu da uništi najveću utakmicu Nizozemska - Španjolska u Južnoj Africi.

Tako je to u sudačkoj branši, kad imaš zaleđe ideš dalje. I Webb se popravio, bio je izvanredan i u polufinalu Lige prvaka Real - Borusssia 2:0, i ne tako davno u polufinalu na Kupu konfederacija Španjolska - Italija, ali padala mu je koncentracija u Premier ligi, čak su ga proljetos u jednom trenutku poslali u treći rang da vrati formu.

On je bivši policajac, s tim se poslom ne bavi već pet godina, nije napredovao ekspresno nego postupno i ne dogodi li se nešto dramatično gledat ćemo ga u - Brazilu!

ŠTO SVE WEBB NE TOLERIRA?

Zapravo je u odnosu na neke druge arbitre dosta tolerantan. Sjetit ćete se njegova smiješka s kojim komunicira s igračima, nije od onih koji za prigovor odmah vade žuti karton. Treba paziti na sljedeće:

- češće svira kaznene udarce nego što pokazuje crvene kartone. Kod prvog naguravanja u šesnaestercu će upozoriti, poslije bi mogla doći najstroža kazna.

- ne tolerira grubu igru, start s leđa je žuti, a malo grublji može biti i crveni karton

- neće imati razumijevanja za ispade na tribinama, ima upute da prvo prekine igru, u slučaju ponavljanja da isprazni tribinu, u trećem slučaju i prekine utakmicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 23:27