TEATAR APSURDA

VIDEO: TALAČKA KRIZA U RIMU Kad Genny 'Mrcina' zapovijeda, čak i premijer čeka u stavu mirno

Prva zvijezda finala Kupa Italije bio je vođa navijača koji je odlučivao hoće li se utakmica uopće igrati

Tri četvrt sata je u subotu uvečer zakasnio početak finalne utakmice nogometnog kupa Italije Napoli - Fiorentina. Nakon krvavog revolveraškog obračuna uoči utakmice prefekt je razmišljao o pražnjenju stadiona, ali nije mogao ministru unutrašnjih poslova Alfanu jamčiti da će pražnjenje proteći u miru. Utakmica nije počela dok to nije odobrio Gennaro De Tommaso, zvan “Genny ‘a Carogna” (Genny Mrcina), Napolijev Arkan, za koga novinari pišu da je povezan s camorrističkim mafijaškim klanom Misso iz napuljskoga siromaškog rejona Sanitŕ.

“‘A Carogna” je nosio maju na kojoj je istaknut zahtjev za oslobađanjem Antonina Racitija, navijača Catanije strpanoga u zatvor samo zato što je 2-II-2007 ubio policijskoga višeg inspektora Filippa Racitija smrskavši mu jetra, onako, u navijačkom žaru, u kojemu je ozlijeđen još 71 policajac.

Dok se “Mrcina” odlučivao, pregovarajući s vođom navijača “Fiorentine” i dogovarajući da navijači ne koriste ni transparente, ni zastave, ni poklike - država je čekala u stavu mirno, uključujući i premijera Mattea Renzija, navijača Fiorentine, koji je u toj partiji poprimio punu vrijednost sedmice pika (ili duje baštoni, ako preferirate trevižanske karte).

Navijači dvaju finalista su se uredno tukli, međusobno i s policijom, desetak ih je ozlijeđeno - ali u pucnjavu nisu upleteni navijači Fiorentine. Policija je u bolničkom krevetu uhitila Danielea De Santisa, poznatoga po nadimku “Gastone”, povijesnog vođu južnog stajanja na Olimpijskom stadionu koje “pripada” Romi. “Gastone” je polomljen, ali nije jasno je li stradao prije ili poslije nego je pucao u grupu navijača Napolija s kojima se dokačio u rasadniku blizu stadiona gdje drži kiosk. Ispalio je 11 metaka iz “berette”, upucao je trojicu, a najgore je prošao 27-godišnji Ciro Esposito, kojemu se metak zaglavio u kralježnici. Esposito je iz Scampije, najcamorrističkije napuljske četvrti, kojom dominira klan Esposito.

U prvom planu tako ponovno nije bio nogomet, ljepota igre i spektakl, nego ogled u snazi: tko efikasnije zapovijeda gomilom. “Mrcina” je ponizio premijera, Ciro Esposito riskira paralizu, a “Gastone” rusu glavu. To pokazuje da su pripreme za Brazil u završnoj fazi…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:26