EUROPSKA LIGA

VIDEO: Lille bolji od Liverpoola, Juve i HSV korak do četvrtfinala

Hamburg's Mladen Petric, left, Hamburg's Ze Roberto, center, and Anderlecht's Roland Juhasz challenge for the ball during their UEFA Europa League round of 16 first leg match between Hamburger SV and RSC Anderlecht in Hamburg, northern Germany, Thursday, March 11, 2010. (AP Photo/dapd/Axel Heimken)
 AP

Nogometaši Hamburga za tjedan će dana u Bruxellesu braniti prednost 3-1 koju su ostvarili protiv Anderlechta na svojoj Nordbank Areni u prvoj utakmici osmine finala Europa lige.

Od dva niza nepobjedivosti u europskim utakmicama prekinut je tako onaj belgijskog kluba. Anderlecht, naime, do četvrtka nije poražen u četiri gostujuće utakmice zaredom. HSV je, pak, produžio svoj niz na domaćem travnjaku, sada za poraz pred svojim navijačima ne zna u šest uzastopnih dvoboja.

Nijemci su u četvrtak probili Anderlechtov obrambeni zid u 23. minuti kada je lopta nakon dva odbijanja došla do Jorisa Mathijsena koji je bez poteškoća svladao Silvija Prota. I drugi je HSV-ov pogodak imao nizozemskog autora, a u njemu je sudjelovao i hrvatski reprezentativni napadač Mladen Petić. On je u 40. minuti glavom spustio loptu Eljeru Eliji koji ju je gurnuo do sunarodnjaka Ruuda van Nistelrooya, a ovaj je uspješno zaključio akciju.

Anderlecht je na odmor ipak otišao s povoljnijim rezultatom za što može zahvaliti Jonathanu Legearu koji je u sudačkoj nadoknadi sjajno izveo slobodan udarac s otprilike 30 metara. To je 22-godišnjem veznjaku već šesti gol ove sezone u Europa ligi.

U nastavku je HSV uspio izboriti solidnu prednost uoči uzvrata pogotkom kapetana Davida Jarolima koji je u 76. minuti iz voleja zakucao u mrežu loptu koju je prethodno glavom iz kaznenog prostora izbio Guillaume Gillet. Mladen Petrić je ostao u igri svih 90. minuta, a u drugom se poluvremenu istaknuo s dva promašaja.

Lisabonski Sporting je u Madridu protiv domaćeg Atletica izborio veliki remi (0-0). Portugalci su, naime, utakmicu završili s devetoricom igrača, a bez prvog su ostali već u 31. minuti. Leandro Grimi je tada zaradio drugi žuti karton, a u 89. minuti ga je u preuranjenom odlasku u svlačionicu slijedio i Tonel koji je dobio izravan crveni karton.

Nogometaši Lillea pobijedili su Liverpool s 1-0 na svom terenu u prvoj utakmici osmine finala Europa lige.

Drugi poraz u samo četiri dana pretrpjeli su nogometaši slavnog engleskog kluba kojeg vodi španjolski trener Rafael Benitez. U ponedjeljak su izgubili na gostovanju kod Wigana u Premiershipu, također s 1-0.

Iako je Lille imao terensku inicijativu većim dijelom susreta, Liverpool je imao bolje prilike, pogotovo u prvom poluvremenu. No, Lilleov vratar Landreau bio je izvrstan, odlično je zaustavljao udarce Babela, Gerradra i Torresa koji su u prvih 45 minuta imali izvrsne prilike.





Trenutak odluke zbio se u 84. minuti. Belgijski tinejdžer Eden Hazard, 19-godišnji krilni napadač Lillea i belgijske reprezentacije, izveo je slobodni udarac, dosta iskosa s lijeve strane. Na visoku loptu koju je ubacio nitko nije uspio reagirati, a vratar gostiju Reina ostao je ukopan na gol crti, te je samo pogledom ispratio kako se lopta zakoprcala u njegovoj mreži!

Lille je, tako, stigao do odličnog rezultata uoči uzvrata na Anfieldu za sedam dana, a Liverpoolu predstoji vrlo teška uzvratna utakmica.

Rubin i Wolfsburg odigrali su u Kazanju 1-1. Rezultat je realan, jer su gosti bili barem ravnopravan, ako ne i bolji suparnik na terenu. Utakmica se igrala na tvrdom i vrlo teškom terenu.

Domaćini su poveli u 29. minuti, kada je Ansaldi ubacio loptu u kazneni prostor Wolfsburga, Kabze ju je zahvatio glavom i prebacio do Christiana Noboe koji je također glavom bez poteškoća postigao pogodak iz velike blizine.

Wolfsburg je do vrijednog pogotka za konačnih 1-1 stigao u 67. minuti. Strijelac je bio Zvjezdan Misimović, a proigrao ga je njegov suigrač iz reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Nakon što su u šesnaestini finala senzacionalno izbacili Romu, nogometaši Panathinaikosa nisu nastavili s dobrim igrama u Europa ligi. U Ateni su izgubili od Standarda (3-1), a porazu je kumovao i naš Mario Galinović.

On se neočekivano pojavio na vratima grčkog kluba, nakon što je posljednjih tjedana bio u statusu rezerve. No, u povratničkoj se utakmici nije proslavio, točnije kiksao je kod drugog gola Belgijanaca.

Prije toga je u osmoj minuti Alex Witsel glavom doveo Standard u vodstvo nakon ubacivanja Dieudonnea Mbokanija. Samo osam minuta kasnije Galinović je izašao s gola kako bi pokušao presjeći dodavanje Stevena Defoura. No, nije u tome uspio, a lopta je došla do Milana Jovanovića koji je imao lagan posao.

U nastavku utakmice Panathinaikos je uspio smanjiti nakon što je u 48. minuti Loukas Vintra glavom sproveo u mrežu loptu koju mu je iz slobodnog udarca nabacio Giorgos Karagounis. Belgijski je prvak, međutim, u Liege ipak otputovao s velika dva pogotka prednosti. Jovanović je u kontranapadu u 74. minuti gurnuo loptu Igoru de Camargu koji je izbio sam pred Galinovića i mirno poslao loptu u mrežu.





I drugi hrvatski nogometaš u redovima Panathinaikosa, šibenski napadač Ante Rukavina, započeo je utakmicu, ali je zamijenjen u 71. minuti.

Werder je u gostima kod Valencije izborio vrlo dobrih 1-1 uoči uzvrata u Bremenu sljedeći tjedan. Nijemci su poveli u 24. minuti nakon što je Ever Banega u kaznenom prostoru srušio Tima Borowskog, a precizan s bijele točke bio kapetan Torsten Frings.

Banega je u 55. minuti dodatno otežao posao “šišmišima”, zaradivši crveni karton. No, samo dvije minute kasnije domaćin je izjednačio. Udarac Davida Silve pred golom Werdera je blokiran, ali Juan Mata je iz popravnog pokušaja pogodio gol Tima Wiesea.

Juventus je u Torinu pobijedio Fulham s 3-1, dok su Benfica i Marseille odigrali 1-1.Momčad Juventusa zasluženo je ostvarila solidnu prednost protiv Fulhama uoči uzvrata u Londonu. Domaći nogometaši bili su bolji, stvorili su više prilika i imali 12 pokušaja prema golu naspram samo pet gostujućih.

Domaćini su poveli već u 9. minuti. Nakon kornera koji je izveo Diego, strijelac je bio srednji branič Juvea Nicola Legrottaglie. U 25. minuti, Jonathan Zebina je gromovitim udarcem, malo iskosa s desne strane, matirao Schwarzera za povećanje vodstva na 2-0.

Fulham je do pogotka stigao u 36. minuti. Dosta sretno, jer se lopta nakon udarca Nigerijca Etuhua bilijarski odbila od Legrottaglieja i odsjela u mreži Manningera. No, u trećoj minuti sudačke nadoknade u prvom dijelu je David Trezeguet postavio konačnih 3-1. U nastavku više nije bilo pogodaka.

Marseille je na gostovanju kod Benfice izvukao povoljnih 1-1 zahvaljujući pogotku Hatema Ben Arfe u 90. minuti. Ben Arfa je, inače, ušao u igru u 75. minuti. Prethodno je u 76. minuti Benficu u vodstvo doveo Maxi Pereira nakon ubačaja Di Marije.

Europa liga, prve utakmice osmine finala:

Atletico - Sporting 0-0

Lille - Liverpool 1-0 (Hazard 84)

Rubin - Wolfsburg 1-1 (Noboa 29/ Misimović 67)

Juventus - Fulham 3-1 (Legrottaglie 9, Zebina 25, Trezeguet 45/ Etuhu 36)

Benfica - Marseille 1-1 (Pereira 76/ Arfa 90)

Panathinaikos - Standard Liege 1-3 (Vyntra 48/ Witsel 8, Jovanović 16, Camargo 74)

Valencia - Werder 1-1 (Mata 57/ Frings 24-11m)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:45