VARAŽDIN - DINAMO 1:2

VIDEO FOTO Dinamo iz Bukurešta izbacio Varaždince iz Europe!

ZAGREB - ‘ Vuga’ je u Bukureštu spektakularno iz slobodnog udarca zabio za 2-2 i donio nadu da se može proći u 2. pretkolo Europske lige. Prije toga, stari je majstor zabio dva gola Iskri-Stal. U Europi mu ide, no u HNL-u u dva kola (Lokomotiva doma i Šibenik u gostima) još nije zabio:

- Igrali smo loše i zato smo na začelju bez boda. No, mlada smo momčad koja će proigrati. Protiv Rumunja u uzvratu bit će teško proći, iako imamo odličnih 2-2 u gostima. I tamo smo loše igrali, no nogomet je čudesan...

Vugrinec igra u klubu u kojem je počeo karijeru. Vratio se nakon osam godina u inozemstvu (Trabzonspor, Lecce, Atalanta, Catania) te igranja u Rijeci, Dinamu i Zagrebu. Pod stare dane tu je zapravo besplatno:

- Klub je u krizi, plaće nema mjesecima, no igrači imaju razumijevanja i strpljenja. Što se mene tiče, kad sam dolazio znao sam da ću igrati pod tim uvjetima. Samo sam htio pomoći klubu. Takav je dogovor i financije me ne zanimaju.

Svatko normalan rekao bi - kakav nogometni altruizam. Slučaj za ‘promatranje’. No, Vuga ne brine, financijski je dovoljno neovisan.

Pomoći klubu prvi je cilj. Drugi je malo sebičniji. Svrgnuti Igora Cvitanovića s liderskog mjesta na listi najboljih strijelaca HNL-a svih vremena. Cvita ima 126, Davor zasad 122. Vuga neće do rekorda protiv Zadra, Rijeke i Istre u sljedeća tri kola, no mogao bi nakon Zagreba i Splita ili na Maksimiru protiv (također svog) Dinama u 8. kolu. Najljepša prigoda:

- Ne bih da zvuči prepotentno, no jedan od najvećih motiva mi je upravo taj. Želim prestići Cvitanovića i biti najbolji. Znam da to mogu, samo da me zdravlje posluži. Zaista želim biti najbolji strijelac u povijesti, to bi mi imponiralo i to mi je cilj, bez lažne skromnosti.

Četvrti na listi sa 107 pogodaka je Miljenko Mumlek, deseti je Veldin Karić (75). Obojica su najviše dali isto u Varteksu, a klub je uvijek negdje ‘Bogu iza nogu’.

- To sve govori o tome da je Varaždin kao grad ‘slijepo crijevo’ Hrvatske. O nama se ne govori, osim kao o gradu slučaju u nekim aferama. Nema nas u medijima, totalna smo provincija. Ovdje žive obični, mali radišni ljudi, mi smo marginalci koji se za sve u životu moramo izboriti svojim rukama i nogama. Ne postoji lobi koji bi gurao naše ljude naprijed. Imaju to Hercegovci, Zagrepčani, Dalmatinci, Slavonci, Istrani... Praktično svi, samo mi ne.

Mala doza gorčine i lokalpatriotizma progovorila je iz Vugrinca. Zbog istog razloga nema puno vrhunskih sportaša Zagoraca, Varaždinaca, Međimuraca:

- To je dio iste priče, svak je ovdje sam za sebe. No, i bolje je da je tako pa da možemo reći da smo sve postigli isključivo vlastitim trudom. Sve ipak ide nabolje iako je u društvu situacija očajna. I u klupskom nogometu smo ove godine u Europi solidni.

Vugrinec će eruditskom manirom lako komentirati političko stanje u državi i svijetu, u kulturi je također ‘doma’. Nisu ga bez vraga proglašavali intelektualcem u kopačkama. Puno bi toga mijenjao u društvu, a ništa u svojoj karijeri:

- Zadovoljan, bilo mi je jako lijepo u Trabzonsporu kad sam se formirao kao igrač, prekrasno je bilo u Lecceu one prve godine kad sam igrao najbolje. Igrao sam u Dinamu, Zagrebu, no u Hrvatskoj, u Rijeci je bilo najljepše. Nek’ se ne uvrijede Varaždinci, Varaždin je moj grad, tu sam doma i to je izvan konkurencije. Sad je na redu Cvitanovićev rekord. Osim toga, do 40. rođendana ima još dosta vremena. A to su zlatne godine u kojima je Roger Milla zabijao i na SP-u u Italiji 1990...

Bit će dobro na Euru 2012., plasirat ćemo se i u Brazil

-Jako sam zadovoljan svime u svojoj karijeri. Ponovit ću, ništa ne bih mijenjao. Igrao sam i za reprezentaciju 30-ak utakmica, sudjelovao sam na SP-u 2002. u Japanu i Republici Koreji. Kad se sve zajedno zbroji, sasvim dovoljno za jednu bogatu karijeru.

Mnogi govore da nam je danas reprezentacija u svojevrsnom padu, no to je posljedica neodlaska u Južnu Afriku. Sada će se opet sve popraviti, ići ćemo na Euro u Poljsku i Ukrajinu i napraviti dobar rezultat.

I kvalifikacijska skupina za SP u Brazilu je sasvim OK. I to će dečki odraditi kako treba i neće se dogoditi da drugi puta zaredom ne odemo na mundijal. Nimalo u to ne sumnjam.

NAJBOLJI STRIJELCI HNL-a SVIH VREMENA

126 - Igor Cvitanović

122 - DAVOR VUGRINEC

Varteks

1992.-1997.

123 nastupa/56 pogodaka

Rijeka

2005.-2006.

24 nastupa/15 pogodaka

Dinamo

2006.-2008.

34 nastupa/16 pogodaka

Zagreb

2008.-2010.

53 nastupa/29 pogodaka

Varaždin 2010.-

21 nastup/6 pogodaka

111 - Joško Popović

107 - Miljenko Mumlek

97 - Tomislav Erceg

* Vugrinec je u HNL-u igrao 10 sezona, prosječno je zabio po sezoni 12,2 pogotka. U 255 utakmica u strijelce se upisao 122 puta. 2010. bio je najbolji strijelac sezone sa 18 pogodaka u 26 utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 14:27