LIGA PRVAKA

VIDEO: Dudu zabio u pobjedi Šahtara, veliki preokret Rome protiv Bayerna!

Na krilima hrvatskih reprezentativaca Darija Srne i Eduarda da Silve Šahtar je uvjerljivo s 3-0 trijumfirao u Beogradu protiv Partizana u susretu 5. kola skupine H nogometne Lige prvaka.

Na krilima hrvatskih reprezentativaca Darija Srne i Eduarda da Silve Šahtar je uvjerljivo s 3-0 trijumfirao u Beogradu protiv Partizana u susretu 5. kola skupine H nogometne Lige prvaka.

S obzirom da je druga utakmica u skupini završila 2-0 domaćom pobjedom Brage nad Arsenalom, Šahtar je tako preuzeo prvu poziciju u skupini i osigurao prolaz dalje.

Klub iz Donjecka postigao je sve svoje golove u drugom dijelu. Prvo je u 52. minuti Taras Stepanenko iskoristio nespretnost Partizanove obrane prilikom raščišćavanja situacije u njihovom kaznenom prostoru nakon izvođenja kornera, zakucavši loptu ljevicom iz neposredne blizine.

Već sedam minuta kasnije bilo je 2-0 za Šahtar, a zabio je Jadson nakon sjajne asistencije Šahtarova kapetana Darija Srne s desne strane. Brazilac je lijepo dodavanje iskoristio na najbolji način, poslavši loptu u suprotni donji kut s nekih 11 metara. U 68. minuti u strijelce se po treći put u Ligi prvaka ove sezone upisao Eduardo da Silva. Nakon dvaju golova svom bivšem klubu Arsenalu, zabio je i Partizanu i to samo šest minuta nakon što je ušao u igru. Nakon akcije koju je započeo Srna, Eduarda je na rubu peterca proigrao Willian, a hrvatski je napadač podmetnuo nogu za gol. Valja reći da je nakon zabijenog gola ostao neko vrijeme ležati na travnjaku zbog, kako se činilo, ozljede desne noge, no kasnije se uspio pridići i odigrati susret do kraja. Srna je odigrao svih 90 minuta.

U drugom susretu Arsenal je ponovo pokazao koliko oscilira u igri ove sezone. Poražen je sastav Arsenea Wengera na gostovanju kod Brage s 2-0, a oba gola Arsenalu zabio je brazilski napadač Matheus Leite Nacimento.

Prvi je zabio u 82. minuti lijepo prebacivši vratara Lukasza Fabianskog nakon dubinskog proigravanja Eltona. Valja reći da su se četiri minute ranije igrači Arsenala oštro pobunili protiv odluke suca Franka de Bleckereea da ne dosudi jedanaesterac nakon očitog prekršaja Alberta Rodrigueza na Carlosu Veli, ali belgijski sudac zato nije promijenio svoju odluku.

Pobjedu Brage potvrdio je Matheus sjajnim solo-prodorom u trećoj minuti sudačke nadoknade, pretrčavši skoro cijelu polovicu igrališta s loptom u nogama i potom poentiravši uz pomoć grede ljevicom.

Arsenal je tako nakon triju uzastopnih pobjeda, doživio dva poraza u nizu, od Šahtara i sada Brage.

U posljednjem kolu Arsenal dočekuje Partizan na Emiratesu, a Šahtar Bragu na Donbass Areni.

Nogometaši Rome velikim su preokretom došli do pobjede protiv Bayerna (3-2) u 5. kolu skupine E Lige prvaka. "Vučica" se na taj način približila prolasku u drugi krug koji su Bavarci osigurali već ranije.

Prvo je poluvrijeme u potpunosti proteklo u znaku Bayerna, a još je jednom prva figura u sastavu Louisa van Gaala bio ove sezone iznimno raspoloženi Mario Gomez. Najprije je u 33. minuti svladao Julija Sergija nakon akcije Tonija Kroosa i Francka Riberyja, a šest minuta kasnije je pravovremenim utrčavanjem iskoristio dodavanje Thomasa Müllera. Time je došao do brojke od 15 pogodaka za Bayern ove sezone u svim natjecanjima, od čega ih je šest postigao u Ligi prvaka.

No, sav Gomezov trud je u drugom poluvremenu pao u vodu. Već u 49. minuti je kontru po desnoj strani povukao Jeremy Menez, pretrčao je pritom i Martina Demichelisa i ubacio loptu u kazneni prostor gdje ju je Marco Borriello uspio ugurati u mrežu iako je prije toga pao.

U 81. minuti je Mirko Vučinić sjajno proigrao Johna Arnea Riisea, Norvežanin je utrčao u kazneni prostor i s lijeve strane ubacio kapetanu Danieleu de Rossiju za sigurnu realizaciju.

Samo tri minute kasnije Romin je preokret dobio i "točku na i" kad je Francesco Totti, koji je u igru ušao u 75. minuti, realizirao jedanaesterac dosuđen nakon prekršaja mladog vratara Thomasa Krafta (22) na Borriellu.

Spomenimo i da je Danijel Pranjić odigrao cijelu utakmicu za goste koji su u dosadašnjem tijeku natjecanja imali maksimalan učinak od četiri pobjede. Ujedno su prekinuli niz od tri gostujuće pobjede u Ligi prvaka (Lyon prošle sezone, te Basel i Cluj ove).

Roma je, pak, u četvrtom pokušaju došla do prve pobjede protiv Bavaraca, ali još uvijek nije osigurala drugo mjesto u skupini budući da je Basel u drugom ogledu večeri na svome St. Jakob-Parku svladao Cluj s 1-0. Jedini je pogodak u 15. minuti postigao Federico Almerares, iskoristivši sjajno dodavanje Samuela Inkooma. Basel je na taj način osigurao najmanje treće mjesto i nastavak natjecanja u Europa ligi, a za prolazak dalje u Ligi prvaka će trebati pobjedu u Münchenu u zadnjem kolu i poraz Rome kod Cluja.

Dodajmo još da je Saša Bjelanović za rumunjsku momčad ušao u igru u 46. minuti, zamijenivši Traorea.

Engleski prvak Chelsea ostao je jedina momčad ove sezone u Ligi prvaka s maksimalnim učinkom. Unatoč velikoj muci, Londončani su na svome Stamford Bridgeu svladali Žilinu s 2-1.

Osigurali su tako prvo mjesto u skupini F ispred Marseillea koji je ranije u Moskvi pobijedio Spartak (3-0) i "zacementirao" se na drugom mjestu. Dvoboj francuskog i engleskog prvaka u posljednjem kolu na Velodromeu bit će tako uglavnom revijalnog karaktera.

Chelsea je u utorak potvrdio da je daleko od prave forme. Nakon tri poraza u zadnje četiri utakmice u Premiershipu, momčad Carla Ancelottija se pošteno namučila i protiv slabašne Žiline koja je u London doputovala bez ijednog boda i s gol-razlikom 1-15.

Ipak, Slovake to nije spriječilo da povedu u 19. minuti pogotkom Babatoundea Bella koji je prethodno izmijenio nekoliko dodavanja s Robertom Ježom pored zbunjene obrane domaćina.

Chelsea se od šoka oporavio tek u drugom poluvremenu. U 51. minuti je Daniel Sturridge gurnuo loptu kroz noge gostujućem vrataru Martinu Dubravki nakon ubacivanja Salomona Kaloua, a konačni slom Slovaka dogodio se tek u 86. minuti. Nicolas Anelka je nabacio loptu na glavu Didiera Drogbe, a ovaj ju je spustio Florentu Maloudi za konačnih 2-1.

Nogometaši Marseillea osigurali su prolazak u osminu finala Lige prvaka. Na stadionu Lužnjiki svladali su moskovski Spartak s 3-0 u 5. kolu skupine F.

Uzvratio je na taj način francuski prvak "s kamatama" ruskoj momčadi koja je slavila na startu natjecanja u Marseilleu s 1-0. Nogometaši Didiera Deschampsa skočili su na drugo mjesto skupine, a s obzirom da sada imaju tri boda više od Spartaka i bolji su u međusobnim dvobojima, jasno je da u posljednjem kolu ne mogu izgubiti plasman u drugi krug natjecanja.

Marseille je u vodstvo u večerašnjoj utakmici doveo Mathieu Valbuena lijepim okretom i udarcem s otprilike 12 metara u 18. minuti. Prednost gostiju u 54. je minuti udvostručio Loïc Remy pomalo bizarnim zgoditkom. Francuski reprezentativac je najprije vrlo loše reagirao prilikom udarca, lopta mu je prešla preko noge, ali je u neobičnom luku preskočila Martina Stranzla i ponovno došla do Remyja koji je u popravnom pokušaju pucao znatno bolje i svladao Andreja Dikana.

Spartakov je brod dodatno potonuo u 64. minuti kada je zbog grubog prekršaja isključen Welliton, a samo četiri minute kasnije priču je zaključio Brandao pogotkom lijevom nogom s otprilike 17, 18 metara.

U obje odigrane utakmice 5. kola skupine G Lige prvaka pobjede su upisali gostujući nogometaši. Milan je slavio 2-0 na gostovanju kod Auxerrea, a Real Madrid još uvjerljivije, s 4-0 na gostovanju kod Ajaxa.

Takvi ishodi osigurali su Realu čelnu poziciju skupine G uoči posljednjeg kola, a Milanu plasman u nokaut fazu natjecanja, budući da ispred trećeplasiranog Ajaxa sada imaju nedostižna četiri boda viška.

Milan je u Auxerreu slavio golovima Zlatana Ibrahimovića i Ronaldinha. Zabio je švedski napadač svoj četvrti ovosezonski gol u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju u 65. minuti, sjajno potegnuvši malo izvan ruba kaznenog prostora. Vratar Auxerrea Oliver Sorin ostao je na krivoj nozi i samo je pogledom ispratio let lopte koja je završila pod gredom.

Konačan je rezultat postavio "džoker" s klupe Ronaldinho koji je zabio u prvoj minuti sudačke nadoknade i to samo pet minuta nakon što je zamijenio Ibrahimovića.

Real je prohujao Amsterdam Arenom nošen na krilima Cristiana Ronalda, dvostrukog strijelca, a na kraju je završio susret s devet igrača na travnjaku. "Kraljevski klub" je poveo u 36. minuti nakon lijepe akcije u kojoj je dubinsko proigravanje petom spustio Mesut Özil, a Karim Benzema je potom topovskim udarcem zatresao mrežu. Drugi Realov gol bio je možda još i ljepši, a zabio ga je topovskim udarcem Alvaro Arbeloa s više od dvadeset metara nakon što je prethodno Ronaldov šut iz slobodnog udarca završio u živom zidu.

Na 3-0 povisio je Ronaldo u 70. minuti iskoristivši lijepu asistenciju Angela di Marije i ljevicom matiravši vratara Maartena Stekelenburga. Bio mu je to drugi ovosezonski gol u Ligi prvaka, a treći je zabio u 81. minuti realiziravši penal koji je prethodno izborio Mesut Özil nakon što ga je prethodno u kaznenom prostoru oborio Urby Emmanuelson.

U samoj završnici susreta Real je ostao brojčano inferioran, pa su tako druge žute kartone zaradili Xabi Alonso (u 87. minuti) i Sergio Ramos (u sudačkoj nadoknadi).

SKUPINA E



VIDEO Roma - Bayern 3-2 (Borriello 49, De Rossi 81, Totti 84-11m/ Gomez 34, Gomez 38)

VIDEO Basel - Cluj 1-0 (Almerares 14)

SKUPINA F

VIDEO Spartak - Marseille 0-3 (Valbuena 18, Remy 54, Brandao 68)

VIDEO Chelsea - Žilina 2-1 (Sturridge 51, Malouda 86/ Bello 19)

SKUPINA G

VIDEO Ajax - Real Madrid 0-4 (Benzema 36, Arbeloa 44, Ronaldo 70, 82-11m)

VIDEO Auxerre - Milan 0-2 (Ibrahimović 65, Ronaldinho 90)

SKUPINA H

VIDEO Braga - Arsenal 2-0 (Matheus 83)

Partizan - Šahtar 0-2 (Stepanenko 54, Jadson 61, Eduardo 69)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:58