DEBAKL S ULAZNICAMA

Vapaj Fife: Englezi, spasite SP u Južnoj Africi!

Ostala su manje od tri mjeseca do početka SP-a, a ulaznice se sve slabije prodaju te je ostalo još 600.000 neprodanih ulaznica
 Reuters

ZAGREB - Svjetski nogometni šefovi već su se pomirili da zarade od prodaje ulaznica za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici jednostavno neće biti. Manje od tri mjeseca prije prve utakmice u Johannesburgu (11. lipnja) čelnike Fife zabrinjava velika količina neprodanih ulaznica.

Naime, organizator nije uspio prodati čak 600.000 od tri milijuna ukupno raspoloživih ulaznica za svjetsku nogometnu smotru, što je otprilike desetak tisuća po utakmici. Za usporedbu, u ovo doba prije četiri godine, karata za SP u Njemačkoj gotovo i nije bilo. Fifa je nakon tog natjecanja objavila zaradu na ulaznicama od gotovo 200 milijuna eura.

Najveći problem južnoafričkih organizatora su tzv. ulaznice kategorije 4, namijenjene isključivo domaćim navijačima. Njihova cijena, svega dvadesetak dolara (triput manje nego za sve ostale kategorije ulaznica), očito nije prihvatljiva za Južnoafrikance koji u prosjeku zarađuju oko 450 dolara mjesečno.

- U pitanju je financijska (ne)mogućnost. Neki ljudi jednostavno nemaju novca. Glavni problem su utakmice na manjim stadionima, kao i činjenica da navijači iz drugih dijelova svijeta dolaze gledati dvoboje samo svojih reprezentacija - kaže Horst Schmidt, glavni čovjek Fife kada je u pitanju organizacija prodaje karata.

Iako su “ulaznice za siromahe” najveći problem, niti one “više klase” ne idu najbolje. Odlučeno je stoga da se dio skupljih karata prebaci u kontingent kategorije 4. Točnije, utrostruči njihov broj. Nije pomoglo.

Iz uvijek socijalno osjetljive Fife poručili su da se niti u najluđim snovima neće dogoditi da se snizi cijena ulaznica bilo koje kategorije. Umjesto toga, mudraci najvažnije nogometne organizacije kontemplirali su u meditacijskoj dvorani svoje 200 milijuna dolara vrijedne nove zgrade u Zürichu i dosjetili se.

- Pozivamo engleske navijače da po dolasku u Južnu Afriku kupe ulaznice i za neke druge utakmice - pomalo u očaju je rekao Schmidt.

Proračunati Nijemac vjerojatno razmišlja ovako: Englezi po prvi put nakon nekoliko desetljeća veoma ozbiljno računaju na naslov svjetskog prvaka i vrijedi iskoristiti ludilo koje je nastalo oko “Gordog Albiona”. Zar zaista očekuje da će 10.000 Engleza gledati utakmicu Slovenije i Alžira?

Međutim, Englezi ne samo da nisu pokupovali sve dostupne ulaznice, već vraćaju i one karte koje su već rezervirali i platili. Pokazalo se da putovanje na SP vrijedi pravo malo bogatstvo. Otočke agencije za aranžmane koji uključuju tri utakmice engleske reprezentacije u skupini traže i do 6000 funti. Navodno, čak i ne svojom krivnjom, jer britanski novinari pronašli su u Južnoj Africi hotele koji su donedavno za dvokrevetne sobe tražili 60-ak eura dnevno, a od kraja svibnja ista soba koštat će blizu 300 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 00:42