BIVŠI SURADNICI

Van Gaal: Mourinha sam učio, ali danas bih ja njemu bio pomoćnik

Trener nogometaša Bayerna Louis van Gaal krenuo je s podbadanjem Interova stratega Joséa Mourinha uoči njihova obračuna u finalu Lige prvaka, 22. svibnja u Madridu
 Reuters

ZAGREB - Počelo je, počelo! Dok se José Mourinho zabavljao s osvajanjem talijanskog kupa s Interom, a tek mu slijedi izbjegavanje dvaju preostalih zamki do obrane ‘scudetta’, Louis van Gaal je nakon Bayernova osvajanja naslova prvaka Bundeslige otpustio kočnice i preko medija otvorio verbalni ring ususret finalu Lige prvaka 22. svibnja u Madridu.

Nizozemski stručnjak kritizirao je stil nogometa koji njeguje Mourinho, s posebnim naglaskom na polufinale protiv Barcelone, kada se Inter odlučio na obranu oduzimanjem prostora suparniku. Radi se o sasma legitimnoj taktici, kojom se služe i hrvatski klubovi, neki više ili manje uspješno, ali se to ovisno od navijačkog kuta različito interpretira.

Upravo takav Mourinhov pristup dokazuje da nije bahat, kako se Portugalca paušalno optužuje jer često nema dlaka na jeziku. No, puno je bahatiji Arsene Wenger, koji je na Barçu krenuo otvorenog garda, gledateljima širom svijeta osigurao spektakl, a svojoj momčadi i navijačima uvjerljiv poraz. Mourinho je trener natjecatelj, svjestan da ga samo rezultat održava na površini i daje mu za pravo “biti u pravu” pred kolegama i medijima.

Van Gaal to vrlo dobro zna, ali je u razgovoru za Sport Bild namjerno istaknuo kako Mourinho, za razliku od njega, ne uči svoju momčad igrati atraktivan nogomet. Dakle, puše u isti rog kao i Johan Cruyff nedavno u La Gazzetti dello Sport:

- Mourinho uči igrače kako da pobjeđuju, kao i ja, ali ja ih uz to učim i da igraju dobar nogomet. Moj je način teži - započeo je Van Gaal.

Zamjerio je Nizozemac Portugalcu i slavlje na Nou Campu, odnosno trčanje preko cijelog terena s visoko uzdignutim rukama.

- Ja se ne bih ponašao tako provokativno - kazao je Van Gaal o svome nekadašnjem asistentu, s kojim je surađivao upravo dok je bio trener Barcelone.

- Njegove su analize bile dobre i vidjelo se da razumije nogomet. No, tada je bio vrlo skroman i sjajno je vidjeti kako se razvio, kako je postupno izgradio osobnost.

- Kao što sam rekao, davao sam mu tada zadaću da snima naše buduće suparnike. Morao mi je svaki put dostaviti analize dva dana nakon završetka utakmice. Nosio mi je izvještaje kući. Bili su sjajni, djelo strastvenog čovjeka koji voli i razumije nogomet. Zato sam znao da će mi biti od koristi, uzeo ga pod svoje i počeo s njegovom izobrazbom. Držao sam da imam poseban pogled na nogomet, pa sam isti taj diskurs prenosio na njega. Uvidio je vrlo brzo da mi se sviđa. Sve sam više na njega prenosio svojih zadaća. Dao sam mu da vodi treninge, a vodio je umjesto mene i utakmice Katalonskog kupa.

Van Gaal (58) je ispričao i kako je upoznao Mourinha (47), u ljeto 1997.

- Doveli su me u Barcelonu za sportskog direktora, nakon što je Bobby Robson osvojio tri trofeja: Kup europskih kupova, španjolski Kup kralja i španjolski Superkup. Iznenada mi je predsjednik Nuńez rekao: Vi, Louis, morate biti trener. Neka vam Robson pomaže! Na sastanku smo bili četvorica: Nuńez, ja, Robson i - Mourinho kao prevoditelj. Čim je to čuo, Mourinho se pobunio pred Nuńezom upitavši ga zašto moraju ići kad su osvojili toliko trofeja. Svidio mi se njegov otpor, pa sam mu predložio da postane moj pomoćnik. Uvijek sam običavao uzimati si za asistenta čovjeka koji poznaje momčad i klub iznutra, tako sam i u Bayernu učinio s Hermannom Gerlandom. Robsona sam postavio na položaj izviđača igrača - ispričao je Van Gaal.

Mourinho običava pozvati svog igrača na razgovor u četiri oka, kojeg onda vodi pred ostatkom momčadi, kako bi suigrači vidjeli u čemu njihov kolega griješi. Nije li to egocentrično ili barem ekscentrično?, pitao je novinar Bilda Van Gaala.

- Ako to radi, onda je to pokupio od mene. Na isti način ja vodim razgovore s igračima Bayerna. Ekscentrično? Trener mora štititi i poštivati svoje igrače, ali ako vidi da je igračev stav sazidan na pogrešnim činjenicama, s time ga mora suočiti.

Na pitanje bi li Mourinha ponovno uzeo za pomoćnika Van Gaal je odgovorio:

- A ne, danas je on predobar za asistenta. Neće on to više željeti raditi. Možda bih ja mogao postati njegov (smijeh).

Hoćete li s njim u Madridu popiti čašu crnog vina?

- Ne vjerujem. Koliko znam, on preferira pivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:24