BEZ IMPERATIVA

UEFA U UTORAK BIRA IO Šuker: 'Teško mi je procjenjivati svoje izglede, znam da sam dao sve od sebe'

Izborna je godina. Na političkoj, ali i nogometnoj sceni. Na Kongresu u Beču, UEFA u utorak (24. ožujka) bira novo vodstvo: predsjednika i vladu, odnosno Izvršni odbor.

Glede predsjednika sve je izvjesno. Kao u autokratskim režimima postoji samo jedan kandidat: aktualni predsjednik Michel Platini. Privid demokracije nudi barem odabir Izvršnog odbora. Od 12 ponuđenih bira se 7 kandidata. Među njima je i predsjednik HNS-a, Davor Šuker. Prvi puta u povijesti hrvatskog nogometa jedan dužnosnik HNS-a u konkurenciji je za funkciju u najznačajnijem organu ustroja UEFA-e.

Tko su protukandidati Šukeru i kakvi su izgledi predsjedniku HNS-a?

Grigorij Surkis – ukrajinski biznismen i političar, aktualni dopredsjednik UEFA-e, čovjek koji je Euro doveo na istok Europe (2012.u Poljskoj i Ukrajini)

Angel Maria Villar Lona – ''vječiti predsjednik'' (obnaša sedmi mandat) Španjolskog nogometnog saveza. Utjecajan u UEFA-i, posebice u sudačkoj domeni. Inače, po nacionalnosti je Bask, nekadašnji (solidni) igrač Athletica iz Bilbaa

Fernando Gomes – čovjek identičnog imena i prezimena izbacio je Dinamo iz Kupa pobjednika kupova 1983. No, ovaj Gomes nije golgeter Porta već bivši portugalski košarkaš. Prije nogometnog obnašao je i funkciju predsjednika košarkaškog saveza. Ekonomist, ekspert za financije i marketing.

Sandor Csanyi – prvi čovjek OTP banke i prema Forbesu, najbogatiji Mađar.

Servet Yardimci – dugogodišnji dužnosnik u turskom, ali i europskom nogometu. Dopredsjednik je Turskog nogometnog saveza.

Peter Gillieron – predsjednik Švicarskog nogometnog saveza, zvanjem je pravnik.

Borislav Mihajlov – legenda bugarskog nogometa. Bio je na vratima nacionalne momčadi, koja je 1994. u SAD-u igrala polufinale Svjetskog prvenstva. Predsjednik Bugarskog nogometnog saveza član je Izvršnog odbora UEFA-e. Za njega je ovo reizbor.

Trefor Lloyd Hughes – predsjednik je Nogometnog saveza Walesa. Iskusni političar, ali i dugogodišnji nogometni djelatnik.

Yngve Hallen – predsjednik Norveškog nogometnog saveza poprilično je svestran. Uz aktivnost nogometnog dužnosnika, radio je kao učitelj, novinar, političar...

Campbell Ogilvie – predsjednik Škotskog saveza, najdugovječniji je dužnosnik među predočenim kandidatima. Na nogometnim je funkcijama od 1970. Bio je tajnikom Škotske lige, potom i direktor Glasgow Rangersa, odnosno Heartsa.

Geir Thorsteinsson – predsjednik je Islandskog saveza. U životopisu mu stoji kako je igrao nogomet. Spominje se i kao sudac, odnosno trener. No, nogometnu je karijeru ostvario kao – dužnosnik.

- Teško mi je procjenjivati vlastite izglede u konkurenciji svih kandidata za Izvršni odbor UEFA-e. Mogu jedino zaključiti kako sam ''odigrao'' maksimalno, u ovom trenutku. Obišao sam najveće europske saveze, lobirao u regiji, obratio se predsjednicima na 37 jezika, obavio puno telefonskih razgovora... Želim međutim istaknuti kako za mene u ovoj utakmici nema imperativa. Tek mi je 47 godina – kaže Davor Šuker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:15