VELIKA I MALA AZIJA

Turci tvrde: Ćiro Blažević preuzima Besiktas

Probleme kineskog nogometa mogli bi iskoristiti Turci i Šangaju ukrasti hrvatskog trenera
Bosnia's coach Miroslav Blazevic gestures during their World Cup 2010 playoff qualifying soccer match against Portugal at the Estadio da Luz stadium in Lisbon, November 14, 2009. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL SPORT SOCCER)
 Reuters

ZAGREB - U predvečerje kineske Nove godine, “godine tigra”, Ćiro Blažević će 10. veljače, proslaviti 75. rođendan. Ako se u tim godinama još uopće slave rođendani, češće se provjerava članstvo u “posmrtnoj pripomoći”.

Ali, Blažević nije običan čovjek, njega nisu uspjeli iz sedla izbaciti ni rak, srpske tajne službe, zle sile Baščaršije niti zagrebački jal, koji mu je često ljepio ružne etikete...

Ćiro Blažević se u 75. godini, razočaran i iritiran “čarolijama bosanskog lonca”, našao usred kineskog nogometnog vrtloga.

Kineska liga, u kojoj se već sasvim pristojno može zaraditi, meta je kladioničarske mafije, čiji pipci iz Njemačke sežu sve do Dalekog istoka i zagađuju nogomet. I doveli su Ćiru Blaževića, Dražena Beseka, pa i Branka Ivankovića pred “kineski zid” - ostati i zaraditi, ili se vratiti kući i čekati novi posao, odnosno povući se u mirovinu.

Kineske nogometne vlasti procjenjuju da će prvenstvo kasniti dva tjedna, dok kineski istražitelji ne vjeruju da će u tako kratkom razdoblju pohvatati velike i male ribe, umiješane u međunarodnu mrežu namještanja utakmica. I što predstoji Ćiri, nakon proslave rođendana 10. veljače? Idućeg jutra spakirati stvari i vratiti se u Zagreb, jer za novogodišnje blagdane ionako ima pet dana slobodno.

Turski listovi su već počeli sa špekulacijama, Ćiro je najavljen kao kandidat za novog trenera Besiktasa!

U Turskoj nije nepoznat, Turci ga i te kako pamte iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, kada su čak preko nogometnog podzemlja pokušali proturiti laž da su mu nudili 500.000 eura da im pusti utakmicu u Zenici. Iako su baš od Ćire dobili “po piksi”, sad ga treći najpopularniji turski klub želi angažirati za trenera, vjerojatno uz bogatu apanažu.

Sumnjam da je to špekulacija turskih listova, kao što sumnjam da bi apanaža u Istanbulu bila manja nego u Šangaju.

No, Ćiro će se o svemu izjasniti za deset dana, nakon povratka u Hrvatsku. Hoće li to biti let u jednom smjeru ili će, unatoč turbulencijama u kineskom nogometu, pokušati odraditi ugovor do kraja, bit će jasnije već na “kinesko Silvestrovo”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:36