PIŠE T. ŽIDAK

TRI KOVAČEVA PROBLEMA Tko je zamjena za Šimunića? Jesu li zadnji vezni Vukojević i Modrić? Tko umjesto Mandžukića?

 Boris Kovacev / CROPIX

Ako je Niko Kovač zbog nečega zavidan Ottmaru Hitzfeldu, onda je to zbog činjenice da se švicarski izbornik oslonio na čak desetoricu nogometaša koji igraju u Bundesligi. Niko Kovač ima samo dvojicu, Olića i Perišića. Ali, za razliku od Kovača, Hitzfeld nije ignorirao nogometaše iz nacionalne lige pa čak petorica Švicaraca konkuriraju za nacionalnu momčad. Najbolji “Švicarci” s kojima Hitzfeld namjerava “šokirati svijet” dolaze iz Gnjilana (Shaqiri, Xhaka), zatim iz Kosovske Mitrovice (Behrami) i Tetova (Blerim Džemaili), ima nešto Hercegovaca i Bosanaca (Josip Drmić, Haris Seferović), nezaobilaznih Turaka (Inler), ali i igrača iz egzotičnih krajeva (Diego Benaglio, Ricardo Rodriguez Araya). No, Hitzfeld nije nerealan, pokraj Ekvadora i Hondurasa, uz Francusku, doista bi mogao šokirati svijet.

I Ottmar Hitzfeld, kao i Niko Kovač, mora pripremiti momčad za avanturu u Manausu gdje će se sudariti s Hondurasom. U džungli čekaju svakakve zamke, a to divno mjesto najbolje je opisao Tottenhamov Brazilac Sandro:

- Manaus je dobar jedino za ribolov, nije mi jasno kome je palo na pamet da usred džungle igra Svjetsko prvenstvo.

Vjerovao sam da će meč protiv Švicarske reći sve o snazi hrvatske reprezentacije. Ali, Niko Kovač u St. Gallenu sasvim sigurno neće dobiti baš sve odgovore. Niko Kranjčar je ozlijeđen, zamjenu za Josipa Šimunića još nismo otkrili, Ognjen Vukojević, Domagoj Vida, Darijo Srna i Eduardo da Silva dolaze iz ukrajinskog pakla i tko zna u kakvoj će biti formi na početku lipnja. Izbornik još nije odlučio što će s Alenom Halilovićem, iako vjerojatno zna da je samo nekoliko milimetara udaljen od bijega u Bosnu. Zorislav Srebrić još piše “doktorsku disertaciju” o slučaju Gregoryja Sertica i igra ping-pong s Fifom, što znači da imamo “spielmachere” (Modrić, Rakitić), ali ne i pravog “scharfmachera”. Vjerojatno će posljednja dva vezna igrača biti Vukojević - Modrić. I Sammir je počeo igrati, i to ne bilo gdje, nego u španjolskoj ligi. I najavio je da će napokon biti 100 posto spreman za nastup u svom zavičaju, Bahiji.

Hrvatski izbornici uoči odlaska na svjetska prvenstva nikad nisu bili bez problema. Ćiro Blažević je uoči Francuske ostao bez Alena Bokšića i Stjepana Tomasa, a potjerao je i Igora Cvitanovića te “zaboravio” na Niku Kovača. Mirku Joziću je najveći problem bila smjena generacija. Nije našao zamjene za potrošene Roberta Prosinečkog, Davora Šukera i Alena Bokšića. Cico Kranjčar je 2006. godine u Njemačkoj negdje “zagubio” Eduarda da Silvu i bio je razapet između “ljubavi i pravednosti”, između sina Nike Kranjčara i Luke Modrića. Niko Kovač pak, uz sve nabrojene probleme, mora još i tražiti zamjenu za nezamjenjivog Marija Mandžukića. Još nije odlučio, iako će vjerojatno najozbiljniji kandidati za meč s Brazilom biti Ivica Olić i Nikica Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:31