MNOGO GREŠAKA

Težak oblik sljepila napao Uefine suce

U utakmicama Lige prvaka konstanta su jedino loše procjene sudaca kojih je više nego ikada
Fiorentina's Massimo Gobbi (3rd R) receives a red card from referee Tom Henning Ovrebo next to Bayern Munich's Arjen Robben (2nd R) and Philipp Lahm (R) during their Champions League soccer match in Munich February 17, 2010. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER)
 Reuters

ZAGREB - “Najbolje je kada se ime suca nakon utakmice ni ne spomene”, staro je pravilo djelitelja pravde na nogometnim travnjacima. Pravilo koje ovih dana suci zaobilaze u širokom luku. I to ne bilo kakvi! Opće sljepilo zavladalo je među redovima onih iz top klase. Iako, i o takvom rangiranju Uefe bi se imalo svašta za reći.

Nakon što je prošloga tjedna skandinavski tandem Tom Hernning Ovrebo i Martin Hanssen ponovno dospio u medijsku orbitu zahvaljujući skandaloznim odlukama na utakmicama osmine finala Lige prvaka, u utorak je duet postao tercet.

Njihov primjer slijedio je Bjorn Kupiers, glavni sudac utakmice Stuttgarta i Barcelone. Nizozemcu se zamjeraju čak tri kaznena udarca. Dva u korist domaćina te jedan za Barcelonu u trenucima kada se lomio rezultat. Prvo je Pique igrao rukom u kaznenom prostoru nakon udarca Pogrebnjaka. Kupiers je vidio ruku, ali to je pripisao prirodnom položaju Barcina stopera.

Malo kasnije Marquez je laktom pokosio Cacaua pred svojim vratima, ali zviždaljka se također nije oglasila. I na kraju, kod rezultata 1-1 Ibrahimović je iz okreta pucao, a Molinaro na gol liniji rukom je zaustavio loptu. No, ni to nije bilo dovoljno za kazneni udarac.

Paradoksalno, ali posljednja greška Kupiersa samo ga je spasila od medijskog linča. Nijemci mu sada ne mogu prigovarati...

Ovrebo čak četiri puta ‘pokrao’ Talijane

Nakon previda u prošlome kolu Lige prvaka Talijani su se potrudili pa izvukli deset najvećih sudačkih pogrešaka u kojima su oštećeni njihovi klubovi ili reprezentacija. Zanimljivo, Norvežanin Ovrebo je u čak četiri navrata oštetio Talijane. Osim u spomenutoj utakmici protiv Bayerna, isti sudac bio je koban na utakmici reprezentacije protiv Rumunjske na Euru. Nije sankcionirao oštre startove nogometaša Dinama iz Bukurešta u kvalifikacijama Lige prvaka protiv Lazija 2008. godine, a navijači Intera zamjeraju mu neopravdano isključenje Nicolasa Burdissa u utakmici s Liverpoolom iste sezone.

Nakon Ovreba, dva puta za Talijane bili su kobni Manuel Mejuto Gonzalez koji je oštetio Romu i Milan u Ligi prvaka te Peter Frojdfeldt koji je jednom zakinuo reprezentaciju (Euro 2008. protiv Nizozemske) te Fiorentinu u utakmici Lige prvaka s Lyonom iste godine. Najvećim sudačkim greškama na Apeninskom poluotoku smatraju se one Byrona Morena na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Ekvadorac je u nokaut fazi poništio “zlatni gol” Damiana Tommasija, isključio Tottija i svirao nepostojeći kazneni udarac za Južnu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 03:40