POTICAJ ZA STVARANJE

Talijanski klubovi dobivat će premije za reprezentativce

Odsad će FIGC premirati talijanske klubove po broju nogometaša koje će klubovi isporučivati svim talijanskim selekcijama
 AFP

Već za prijateljski dvoboj koji će talijanska reprezentacija odigrati 10. kolovoza u Londonu protiv Obale Bjelokosti vrijedit će novo pravilo Talijanskoga nogometnog saveza (FIGC).

Odsad će FIGC premirati talijanske klubove po broju nogometaša koje će klubovi isporučivati svim talijanskim selekcijama, s osobitim naglaskom na seniorsku reprezentaciju. Najviše će novca zaraditi klub koji bude davao najviše reprezentativaca.

Time Talijani poklušavaju osigurati veću orijentiranost vodstva talijanskih klubova na mlade, perspektivne nogometaše. Dosad su se daleko više orijentirali na strance. Lani je u Seriji A igralo 42.9% stranih nogometaša, što je rekordna brojka u povijesti talijanskog nogometa. Milanski je Inter u finalu Lige prvaka tako osvojio naslov europskog prvaka bez ijednog Talijana u momčadi.

- Imamo deficit mladih nogometaša. To je problem koji pod hitno moramo početi rješavati – rekao je predsjednik saveza Giancarlo Abete, kojeg je debakl reprezentacije na SP-u u Južnoj Africi, samo četiri godine nakon što su Talijani trijumfalno okončali nastup na SP-u u Njemačkoj, zatekao.

Ipak, zatečenost nije trajala predugo. Kad već problem nije pokušao prevenirati, FIGC će u razvoj mladih talijanskih nogometaša u doglednoj budućnosti uložiti čak 24 milijuna eura.

Novac kojim će se isplaćivati premije klubovima sukladno broju igrača koji će ovi ispostavljati FIGC-ovim selekcijama, Talijani će osigurati iz posebnog fonda, u koji će se priljevati sav novac kojim će UEFA ili FIFA nagrađivati nastupe "azzurra" na Svjetskom ili Europskom prvenstvu seniorskih reprezentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:37