S 'TIĆIMA' DO KUPA

Šurjak: Velike kupovine su prošlost, Hajduk se okreće mladosti

Anderson ima odlične karakteristike, pravi je centarfor, ali je nespreman. Probat ćemo ga na utakmici protiv Mosora'
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Šef struke Hajduka Ivica Šurjak odradio je tromjesečnu suspenziju zbog fizičkog napada na suca Damira Batinića nakon zadnjeg derbija s Dinamom na Poljudu. Šurjakova suspenzija značila je i njegovo povlačenje iz medija.

Dva tjedna uoči nastavka sezone sa Šurjakom smo razgovarali o poslovima odrađenima u prijelaznom roku, pripremama i očekivanjima.

- Trener je tražio špicu, visokog centarfora. Doveli smo Brazilca Andersona koji ima odlične reference, ali nismo s njim potpisali ugovor prije nego što ga provjerimo i vidimo može li biti pojačanje za Hajduk. Gledao sam ga na treningu, svidio mi se jer ima figuru, snažan je, ali je nespreman. Probat ćemo ga na utakmici protiv Mosora u subotu, poslije toga odlučit ćemo o njegovom angažmanu.

Je li Hajduk ušao u rizik dovodeći igrača na temelju preporuke i DVD snimki?

- Nećemo ponavljati pogreške iz prošlosti kada su igrači kupovani samo na temelju videosnimke. Zato smo priču oko Andersona uvjetovali probom, a odlučit će trener Reja.

• Hoće li to biti skup aranžman?

- S Andersonom ne možemo izgubiti jer za njega ne treba platiti odštetu, a igrao bi samo za plaću. I njemu je želja pokazati se i afirmirati u Europi nakon epizode u Koreji.

• Najavili ste orijentaciju na mlade igrače iz vlastitog pogona, a igrač poput Andersona mogao bi zatvoriti prostor za napadače poput Vukušića i Čopa...

- Naravno da bismo bili najsretniji da igraju samo naši mladi igrači, ali trener je iskazao potrebu za još jednim napadačem i tu želju pokušavamo ispuniti. Imamo veliko povjerenje ne samo Vukušića i Čopa nego i Livaju koji je interesantan i držat ćemo ga u kadru prve momčadi.

• Kako vidite poziciju Ahmada Sharbinija? Hoće li se on naći u drugom planu ako potpiše Anderson?

- Nitko nije pretplaćen za mjesto među prvih 11. Trener Reja odlučuje i izabire najbolje. Razgovarao sam s Ahmadom i on je svjestan situacije. Naravno da njegov učinak nije bio zadovoljavajući. Imao je nesreću da je stigao u Hajduk ozlijeđen, dugo je vukao taj problem, ali sad je opet ‘fit’ i očekujem da pruži ono zbog čega smo ga i doveli iz Rijeke. Prošle jeseni imali smo veliki problem s realizacijom i logično je da trener želi imati više opcija. A konkurencija je uvijek dobra, poticajna za napredovanje.

• Kakav je dojam na vas ostavio Anas Sharbini?

- Anas mora na proljeće pokazati da je jedan od najboljih nogometaša u HNL-u. Vrijedno radi i jako je motiviran. Očekujem njegovu punu eksploziju kao što očekujem definitivnu afirmaciju od Tomasova i Tičinovića.

• Kakav Hajduk možemo očekivati na proljeće?

- Vjerujem da će Hajduk biti puno bolji nego jesenas. Najgore je iza nas, taj početak s novim trenerom i novim igračima nosio je puno problema. Sad smo već definirali igrački kadar, igrači su prihvatili način igre na kojem inzistira Reja i rezultat bi se trebao pokazati.

• Što ste sebi postavili za cilj?

- U prvom planu mora biti afirmacija naših mladih igrača. Ako pogledate sastav vidjet ćete da imamo većinu igrača sa 20 i nekom godinom, od stopera Buljata, Maloče, Pandže, Jonjića preko bočnih Oremuša i Strinića, pa M. Ljubičić, onda Tomasov i Tičinović, te Anas pa napadači Vukušić, Čop, Livaja, Lendrić... Svojim iskustvom trebali bi im pomoći Skoko, Andrić i Cernat, a na treneru je da pronađe pravi omjer mladosti i iskustva. Na proljeće želimo formirati momčad koja će Hajduk dostojno prezentirati u 100-godišnjici kluba. Kad je Hajduk u pitanju onda je trofej uvijek imperativ. Zato i s ovako podmlađenom momčadi moramo ići na osvajanje Kupa Hrvatske.

• Podmlađivanje momčadi je nužda ili dugoročna orijentacija?

- Naravno da su financijski uvjeti diktirali neke stvari, ali vidite da se i Dinamo okreće svojim mladim igračima. Prošlo je vrijeme velikih kupovina i trošenju novca na nepotvrđena pojačanja iz inozemstva. U konačnici to je dobro za hrvatski nogomet jer ovdje je uvijek bilo talenata, a treba im samo pružiti šansu.

• Što je s “otpisanima”?

- Nema promjena, treniraju i ispunjavaju svoje obveze. Žao mi je, posebno zbog Vejića i Šerića koji su odlični igrači, ali uprava smatra da je ta priča financijski neodrživa i oko toga nema diskusije.

Anderson se dokazuje u Dugom Ratu

Anderson Ricardo dos Santos, 26-godišnji Brazilac pokazat će svoje mogućnosti na prijateljskoj utakmici protiv Mosora u subotu (15 sati) u Dugom Ratu. Bit će to prva provjera Hajduka nakon povratka iz Španjolske, a za brazilskog centarfora test kojeg treba položiti da bi ostao u Poljudu. S Andersonom je odvojeno radio Rejin pomoćnik Igor Tudor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 17:43