KRIZA U VARAŽDINU

Štrajk u Varteksu: Robujemo već sedam mjeseci!

 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - Dvadesettroje članova Sindikata Nogometnog kluba Varteks, a riječ je o zaposlenicima u radnoj zajednici, kao i trenerima iz Škole nogometa, odnosno svi koji s klubom imaju zasnovani radni odnos, od jutarnjih sati u srijedu su u štrajku. Podršku su im pružili, iako nisu u štrajku, i igrači prve momčadi Varteksa.

- Razlog štrajka je sedam neisplaćenih plaća, a s obzirom na to da direktor kluba Goran Jukić nije mogao zaposlenicima dati detaljne informacije o isplati bilo koje plaće, radnici su se odlučili na štrajk - izvijestila je županijska povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ureda Varaždinske županije Nevenka Poljak. Dodala je da su uoči štrajka provedena dva postupka mirenja.

- Na prvom mirenju Sindikat je iznio prijedlog isplate plaća, svjestan da se sedam plaća ne može isplatiti odjednom. Rečeno je da bi se dvije plaće, za srpanj i kolovoz, isplatile do danas, a svakog trećeg u mjesecu do 3. lipnja isplaćivale bi se ostale razlike. Direktor kluba izjavio je da ne može baratati datumima i da se mora konzultirati s predsjednikom i Izvršnim odborom kluba. Nakon toga u ponedjeljak smo bili na još jednom, drugom mirenju. Direktor je prenio riječi predsjednika da on smatra da se Izvršni odbor za to ne treba za to sazivati, da jednu plaću može eventualno obećati ovaj tjedan, dok su ostale “u zraku” i da se protivi štrajku i smatra da bi zaposlenici trebali nastaviti raditi istim kontinuitetom kao i do sada. Najavljene su nam i mjere smanjena broja zaposlenih za 30 posto, kao i smanjenje plaća - rekla je Poljak. Zahtjevi članova sindikata NK Varteks nisu radikalni niti na štetu kluba, naglasio je sindikalni povjerenik u klubu Ivan Črepinko.

- Želimo hitnu nazočnost presjednika i direktora kluba, koji će se obratiti svim zaposlenicima i igračima i iznijeti im jasnu koncepciju i viziju kluba, ne kratkoročno, već dugoročno te da nam se kaže zašto dana obećanja oko isplate jedne plaće prošlog četvrtka nisu realizirana. Tražimo da predsjednik pretpostavi dinamiku u dijelu isplate zaostalih plaća te da budu dani rokovi u kojima misli da će se isplatiti dio potraživanja prema zaposlenicima i igračima, koja datiraju od srpnja 2009. godine - naglasio je Črepinko, istaknuvši da se štrajk provodi sukladno svim zakonskim normativima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:31