PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Štimčev plan - Bobanom na Šukera

Tanka skupštinska većina, ulazak Bobana u ring, nastavak pravnog mačevanja i lobiranja po županijskim organizacijama. Što nas čeka u drugom krugu predsjedničkih izbora?
 Marko Miščević/Cropix

ZAGREB - Mali pobjednički “reunion” Markovićevih skupštinskih glasača u jednom zagrebačkom restoranu trebao je označiti spuštanje zastora na iscrpljujuću izbornu utakmicu u HNS-u, ali je samo isprovocirao brzu reakciju Igora Štimca i njegovih saveznika. Što nas čeka u sljedećih mjesec dana, do 20. veljače, kada poražena skupina najavljuje izvanrednu skupštinu? Otprilike sljedeće...

1. Paralelizam vlasti. Prosinačka skupština je pokazala da su dvije struje tako nepomirljivo sukobljene da se oko zajedničke platforme eventualno mogu dogovoriti uz pomoć plavih kaciga, odreda UNICEF-ovih ambasadora i uz prijetnju zatvorom. Pritom Slaven Bilić otpada iz konkurencije jer se opredijelio za jednog kandidata. Predsjedniku Saveza ne isplati se formirati vladu. Na tragu već viđenih raskola u odbojkaškom, biciklističkom ili karate savezu, zaraćeni nogometni blokovi danas sve snage koncentriraju na novu rundu predizbornog lobiranja, denunciranja ili šarmiranja.

2. Evo zore, evo dana, evo de iure... Bobana? Štimac je u toj borbi za nove glasove učinio prvi korak poslavši medijski poziv u pomoć Zvonimiru Bobanu. “Neka se Marković i Srebrić maknu i puste Bobana na čelo, a ja ću istog trena odustati”, poslao je Štimac poruku onom dijelu javnosti koji u kapetanu “vatrenih” prepoznaje sveca.

Ovaj vapaj ipak treba uzeti sa zadrškom. Nije Štimac dva mjeseca na terenu glumio buldožer, bubnjao o transparentnosti, gradnji kampova i “novoj pravednosti” da bi na očišćeni teritorij spustio crveni tepih za Bobana , čiji interes za javnim djelovanjem u međuvremenu ionako nije uobličen u akciju ambiciozniju od “Čokolino višebojca”. Boban na predizbornom plakatu trebao bi zasjeniti Davora Šukera koji je držanjem štange Markoviću i Mamiću na prosinačkoj skupštini položio prvi kolokvij tečaja za sljedećeg HNS-ova šefa.

3. Spuštanje u bazu. U prijevodu, očekuje nas repriza mačevalačkih sureta u županijskim organizacijama. Može li Štimac na jugu izgurati iz ringa Matu Previšića i zamijeniti ga lojalnim igračem? Tko nakon one beskrajne tarapane, praćene silaskom ministra Vukelića s funkcije, sada vlada Karlovcem? U kojoj je fazi zaplotnjačka akcija Branka Laljka kojom “zagrebački prsten” želi oteti iz ruku Štimčeva suradnika Ivana Brlekovića? Ostaju li dvojica brodskih prebjega na strani pobijeđenog kandidata?

4. Pravo mu budi. Ili - tko je ovlašten tumačiti pravne norme na dan skupštine? Pobjednički tabor pravnu snagu crpi u osobi Ante Vučemilovića, suparnička strana računa na Ivana Brlekovića. Vučemilović je na prošloj skupštini kao šef verifikacijske komisije iz ovog klinča izašao kao pobjednik, jer je dobio mogućnost diskvalificirati zakonitu skupštinu dubrovačko-neretvanskog ŽNS-a i u skupštinu uvrstiti “nelegalnog” Previšića te oduzeti akreditaciju “legalnom” Vejiću.

5. Do istrage vaše ili naše... Epilog u obliku četverogodišnjeg mira dočekat ćemo tek nakon što u skupštini odgledamo rat do istrebljenja. Jasno je da tijesne utakmice i preglasavanje vode u trajnu “krizu vlasti”. Netko će morati razmisliti o promjeni nogometnih zakona te u igru uvesti izbornu pobjedu kvalificiranom, dvotrećinskom većinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:00