PREMIER LEAGUE

Spektakli na Otoku oduševili nogometni svijet: Najuzbudljiviji nogomet igra se u Engleskoj!

U svoj toj nepredvidljivosti jedno ostaje stalno i nepromjenjivo: Sir Alex Ferguson, koji na Staru godinu slavi 71. rođendan, i dalje je u sedlu
 AP

Preokreti, vatrometi golova, vaterpolski rezultati i odluke u posljednjim minutama. Sve to pred tradicionalno rasprodanim stadionima i milijunskim televizijskim auditorijem.

Engleska nogometna liga i ovih božićno-novogodišnjih blagdana opravdava epitet najboljeg lijeka za sportske ovisnike u ovim apstinencijskim danima.

Naime, svatko tko je gledao Arsenalovo subotnje demoliranje Newcastlea (7-3) ili triler u Norwichu, u kojem je Roberto Mancini pobjedom 4-3 jedva sačuvao poziciju na klupi “građana”, morao je biti zadovoljan onime što ponajbolji nogometaši svijeta nude u posljednjem kolu u 2012. I nećete se još niti otrijezniti od novogodišnjeg slavlja, a na TV ekranima će se pojaviti nove poslastice.

Oni koji trče za imenima klubova i vjeruju da Wigan - Manchester United, Tottenham - Reading ili dan poslije Chelsea - QPR te posebno Newcastle - Everton ne mogu ponuditi spektakl, mogli bi se ponovno prevariti.

Zavodljiva mješavina

Dok se njihovi kolege s talijanskom, španjolskom i njemačkom adresom kupaju na egzotičnim destinacijama, premierligaški nogometaši uveseljavaju nam blagdane. Je li Premiership najbolja europska nogometna liga ili se kvalitetniji nogomet igra u Bundesligi ili Primeri? Rasprava je otvorena i uglavnom završava na osobnim preferencijama. Međutim, kada je atraktivnost u pitanju, Englezima nema premca. Možete voljeti otočni klupski nogomet ili ne, ali paket-aranžman koji ovih dana fanovima isporučuju United, City, Arsenal, Chelsea, ali i Everton, WBA, Swansea, pa čak i Suarezom oplemenjeni Liverpool, zavodljiva je mješavina nogometne vještine i navijačke strasti.

Nema lakog terena

- Obožavam ovo vrijeme u godini. Naporno je, ali lakše je zaboraviti na umor uz ovakve utakmice - izjavio je nedavno Alex Ferguson nakon pobjede Uniteda nad Newcastleom 4-3 u utakmici u kojoj su “svrake” vodile tri puta.

Upravo je Unitedova “umri drugi dan” karizma, kojom je stroj Sir Alexa dobio osam od 11 utakmica u kojima je gubio, jedna od posebnosti aktualnog Premiershipa. Iako su imena klubova na vrhu manje-više ustaljena, utakmice su itekako nepredvidljive. Broj teških gostovanja raste iz godine u godinu, pa danas ni dvojac iz Manchestera ili Chelseaja ne mogu računati da će s lakoćom donijeti bodove s Libertyja (Swansea), Hawthronsa (WBA), da će bez problema uloviti “kanarince” na Carrow Roadu (Norwich) ili izvući nešto više od boda u sudaru s kraljevima remija, momcima iz Stoke Cityja.

Newcastle kao primjer

Upravo to podizanje kvalitete u klubovima srednjeg i donjeg sloja donijelo je engleskoj ligi kvalitativni pomak te je izdignulo koplje iznad konkurencije. U takvom odnosu snaga utapaju se i bogati klubovi poput QPR-a koji pokušava spasiti Harry Redknapp.

- Danas je svako gostovanje izazov. Pogledajte samo Newcastle. Imali su u rasporedu odlazak kod Uniteda i Arsenala u razmaku od četiri dana. Na Old Traffordu su trebali uzeti barem bod, a onda su nastradali na Emiratesu. To je ista ona momčad koja je prošle sezone bila nadomak plasmanu u Ligu prvaka, a danas je tek 15. To dokazuje koliko su stvari promjenjive i kako nema garancije uspjeha - smatra Robbie Savage, bivši velški nogometaš i stalni komentator Sky Sportsa.

Sretan rođendan, Fergie

U svoj toj nepredvidljivosti jedno ostaje stalno i nepromjenjivo: Sir Alex Ferguson, koji na Staru godinu slavi 71. rođendan, i dalje je u sedlu. Na vrhu ili blizu njega, i tako već više od četvrt stoljeća. Dok njegovi konkurenti najavljuju šoping u siječnju, Fergie kaže da mu ne pada na pamet kupovati.

U igrače je ugradio pobjednički mentalitet koji im, čak i uz tako lošu obranu i dva nesigurna vratara koji su primili 28 golova (12. obrana lige), uvijek omogućava povratak.

I dok se on priprema za nastavak utrke na domaćem planu i spektakularni obračun s Mourinhom u Ligi prvaka, konkurenti se znoje i bore, na radost fanova diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 22:28