ZLOČINAČKI KARTEL

'SLUČAJ LOKOMOTIVA' IDE NA EUROPSKU KOMISIJU! Mogu li Bijeli osvojiti Kup bez igranja?

To se ubrzo mora riješiti, a ako se ne riješi našim snagama, vjerujem da će to riješiti Europa - rekao je Petar Skansi
 Nenad Dugi / CROPIX

Na jednoj strani barikade su oni koji tvrde da su GNK Dinamo i NK Lokomotiva “nogometni kartel” koji je utjecajem moćnog Zdravka Mamića udružio snage pa se “rugaju zaljubljenicima u hrvatski nogomet”, na drugoj su strani oni koji smatraju da je finalist Hrvatskog kupa “zasebni privredni subjekt”, koji s Dinamom nema nikakve, bilo pravno legalne (ugovorne), bilo dogovorne veze. I stoga ne postoji nikakva prepreka regularnoj tržišnoj utakmici.

Udruga Naš Hajduk pokrenula je lavinu kad je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja prijavila “...nezakonitu suradnju kojom se narušava tržišno natjecanje i ostvaruje veća dobit od one koju drugi postižu samostalnim djelovanjem...”. Taj formalni napad na Dinamo i Lokomotivu (Mamića) posebno je sada aktualan, nakon što su se Hajduk i Lokomotiva plasirali u finale Hrvatskog kupa.

“Tražimo da se NK Lokomotiva zabrani svaki daljnji nastup u 1. HNL i Kupu...” To je jedna od rečenica koja se proteže još od prijave Našeg Hajduka. Kao što je to, nažalost, uobičajeno u Hrvatskoj, ovaj se problem pretvorio u trakavicu, u kojoj dvije strane ne odstupaju ni pod koju cijenu. U spomenutoj prvoj prijavi stoji sljedeće, stoga i nepomirljivi stavovi ne trebaju nikoga čuditi. Prema njoj, “kartel” Dinama i Lokomotive:

“... značajno umanjuje prihode ostalim sudionicima natjecanja, čime se ugrožava njihova egzistencija: smanjuje im se mogućnost boljeg plasmana u 1. HNL i Kupu, smanjuje zarada od TV prava, smanjuje broj posjetitelja na stadionu, otežava se sudjelovanje u europskim natjecanjima i mogućnost višemilijunske zarade...”

U publikaciji koju je izdao ECA, Europska klupska asocijacija,

Dinamo je predstavio Lokomotivu kao svoju rezervnu momčad

Trenutačna (pat) pozicija je sljedeća: AZTN je lakonski zaključio da ova dva kluba nisu povezana društva, već jedan te isti subjekt. Na tom se zaključku bez obavezujućih koraka i stalo. Pitanje je, uostalom, na kome je sljedeći zakonski korak. Dopredsjednik Damir Vrbanović u ime HNS-a odgovorio je da je riječ o dva zasebna privredna subjekta. “Na sve četiri” opet su skočili u Ministarstvu sporta i poručili Agenciji da još jednom preispita svoj zaključak.

- Agencija je nadležna, ipak se tu radi o dva privredna subjekta. Ako su donijeli zaključak da je riječ o jednom subjektu, znači da su u posjedu relevantnih dokumenata na osnovu kojih su to zaključili. To se ubrzo mora riješiti, a ako se ne riješi našim snagama, vjerujem da će to riješiti Europa - rekao je Petar Skansi, desna ruka ministra Jovanovića.

Nema tome mjesec dana, Skansi je najavljivao da će se u Dinamo i Lokomotivu uputiti sportski inspektori. Tada inspektori još nisu bili imenovani za područje Zagreba.

- Nalaz AZTN-a je upečatljiv. Praktički se izravno zaključuje da su Dinamo i Lokomotiva jedan klub. To je pametnome dosta. Drago mi je da je to zaključak Agencije, jer da je to došlo iz Ministarstva, opet bi nas napadali da politika želi uništiti Dinamo. Sportska inspekcija će obaviti nadzor - najavio je ministar Jovanović.

Hajduk i Lokomotiva uskoro, već 8. i 22. svibnja, igraju finale Kupa. Pitanje je koliko će se “utakmica” odigrati u međuvremenu. Najava Našeg Hajduka, koji je spreman s inicijativom ići i na Europsku komisiju (a ona uskoro preuzima nadzor nad AZTN-om), djeluje prilično ozbiljno. Moguće je da Lokomotiva (zašto ne i Dinamo?) izgube licence. Finale Kupa možda i ne bude odigran...

Močvara se isušuje već mjesecima i godinama, no nikako da se dogodi da prva lopata zagrebe malo dublje ispod površine...

LOKOMOTIVA

Uprava:

Tin Dolički, predsjednik kluba

(bivši član IO Dinama)

Božidar Šikić, direktor

(direktor omladinske škole i član skupštine Dinama)

Dražen Miličević, direktor nabave

(šef nabave u Dinamu, preko njegove privatne tvrtke uvezene stolice za obnovu stadiona Maksimir)

Stručni stožer:

Tomislav Ivković

(bivši vratar Dinama)

Goran Jurić

(bivši igrač Dinama)

Mario Jozić

(bivši vratar Dinama)

Igor Cvetković

(bivši junior Dinama)

Bivši igrači Dinama u Lokomotivi (16):

Dominik Picak, Filip Mrzljak, Tomislav Barbarić, Leonard Mesarić, Ante Puljić, Mario Musa, Karlo Bručić, Mate Maleš, Domagoj Pavičić, Domagoj Antolić, Goran Zakarić, Ivan Peko, Mario Šitum, Filip Mihaljević, Andrej Kramarić, Filip Škvorc.

Igrači koji su nosili dres Dinama i Lokomotive unazad četiri sezone (35):

Šime Vrsaljko, Mario Musa, Emiljano Vila, Ivan Kelava, Denis Cerovec, Ivor Horvat, Dominik Picak, Petar Franjić, Ivan Mršić, Matija Jankulica, Domagoj Antolić, Milan Kraljević, Ilija Sivonjić, Frano Mlinar, Mislav Komorski, Mate Maleš, Dodo, Josip Čalušić, Karlo Bručić, Arijan Ademi, Andrej Kramarić, Filip Vukić, Matko Bahan, Borna Vinčić, Mario Šitum,Leonard Mesarić, Filip Mrzljak, Tomislav Barbarić, Gordan Zakarić, Filip Mihaljević, Filip Škvorc, Ivan Peko, Ante Puljić, Mathias Chago, Domagoj Pavičić.

Prosjek gledatelja u HNL-u: 584

Međusobni susreti s Dinamom u HNL-u:

0 pobjeda

0 remija

8 poraza

Gol-razlika: 2-17

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:30