KLUB-SATELIT

Šikić: Mlade navikavamo na pritisak koji ih čeka u Dinamu

Lokomotiva je igrama, rezultatima i promocijom mladih opravdala odluku da se kao Dinamov klub-satelit zahvaljujući proširenju 1. HNL upusti u nadmetanje s najboljima u zemlji
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Nogometaši Lokomotive su debitantsku polusezonu u 1. HNL završili na 8. mjestu s učinkom 8-1-8, što bi bilo 50% da se pobjede kao nekad vrednuju s dva boda.

Momčad pretežno sastavljena od posuđenih mladih igrača Dinama, u kojoj su prvoligaškog i međunarodnog iskustva imali samo kapetan Željko Sopić (35), najbolji strijelac(8) Nino Bule (33) i vratar Ivan Kelava (21), pod vodstvom debitanta na prvoligaškoj klupi Roya Ferenčine (38) postala je još veća klapa nego prijašnjih sezona.

- Rezultat je došao kao prirodna posljedica dobrih igara. U sezonu smo mentalno startali kao drugoligaši, potopljeni smo na Kantridi 0-6, no rasli smo isksutvom i u uzvratu u Maksimiru mogli deklasirati Rijeku s više od 3-0 – uspoređuje direktor Lokomotive Božidar Šikić, svojevrsni supervizor razvoja posuđenih Dinamovih igrača i njihova privikavanja na seniorski nogomet u 'lokosima'.

- Da nismo ušli u 1. ligu zakočili bismo njihov razvoj, jer današnja druga liga ima kvalitetu donedavne treće, a mladi mogu napredovati samo ako postepeno podižu razinu u kojoj se natječu. Lakše će se primjerice Vrsaljko i Antolić naviknuti na zahtjeve u Dinamu nakon jesenašnjeg kaljenja u 1. ligi, nego što je bilo Badelju, koji je prešao u Dinamo nakon što je seniorski nogomet upoznao s nama u 3. ligi.

Osim spomenutih Kelave, Sopića i Bule, jesenasn su odlične partije pružili stoper Puljić, doveden iz Segeste, te Martinac, koji je izvorni izdanak Kajzerice.

- Mi smo zadovoljni polusezonom, ali na proljeće želimo još bolje rezultate i poboljšanje plasmana, jer želimo naviknuti na pritisak te mladiće od kojih će se većina danas-sutra vratiti u Dinamo.

Lokomotiva je, primjerice, na Poljudu izgubila samo 0-1, kao i u 'derbiju' Dinamom ( Lončarić spašavao u sudačkoj nadoknadi!), u Maksimiru su nadigrani bili Cibalia, Šibenik i Rijeka, u gostima svladani Zagreb, Karlovac i Međimurje.

- Ferenčina i njegov stožer dobro su se snašli, stabilnost kluba olakšala im je posao nakon tri početna poraza, a premda Maksimir nije naš pravi domaći teren, iskoristili smo činjenicu da su zbog Dinamove fame na njem veću tremu imali naši suparnici. Nama jest glavni cilj prozvesti igrače za Dinamo, ali i rasti kao klub. Financijski smo stabilni, a i dovoljno dobri da izbjegnemo borbu za ostanak – kaže Šikić.

Lokomotivu je prošle sezone u 2. HNL na pomoćnom terenu u Maksimiru "Hitrec-Kacian" gledalo od 500 do 1000. Paradoksalno, u 1. HNL skupi ih se jedva 100, većinom rodbina i prijatelji igrača, kojima se ulaznice podijele besplatno.

- 'Kvaka' je u stadionu, koji je zagrebačka tragedija. Na Hitrec-Kacianu je prisnije ozračje i ljudi su dolazili, istočna tribina štitila ih je i od kiše. Ali na Maksimir... Šteta što se u ovih 10 godina koliko stoje radovi na Maksimiru nije Hitrec-Kacian pretvorio u stadiončić-bombončić za 5000 ljudi, dobro bi došao i Dinamu.

Šikić je ponudio i brojke za usporedbu:

- Nama je ovako svako organizacija domaće utakmice čisti gubitak: potrošimo 40.000 kn, a prodamo jedva 10 ulaznica, trebalo bismo barem 1000 da budemo na nuli. U 2. ligi također su nam domaćinstva bila malo skuplja od gostovanja, oko 12.000 kn naspram 6-7000 kn za putovanja, s noćenjem najviše 10.000, kao i u 1. ligi. No, odustali smo od zimskih priprema u Turskoj, uštedjet ćemo 50.000 eura i nakon siječanjskog Međugorja u veljači se pripremati u Rovinju – poručio je Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:23