PROMJENE U SELECAU

SCOLARIJEV REZ U BRAZILU Kaka, Robinho i Ronaldinho su prošlost, Julio Cesar ipak ostaje prvi vratar

U nedostatku klasičnog centarfora Scolari razmišlja da ulogu "devetke" povjeri Neymaru
 afp

Iako je odležao dobrih osam mjeseci u klupskom frižideru Harryja Redknappa, brazilski vratar Julio Cesar ostao je prvi (i zasad jedini) Scolarijev izbor za test protiv Južne Afrike (5. ožujka, Johannesburg).

Pričuvni golman QPR-a nije jedino iznenađenje na preliminarnom popisu 16 kandidata, jer brazilski izbornik se nakon duže stanke sjetio pozvati Rafinhu (Bayern) i Fernandinha (Manchester City).

Scolarijev grubi nacrt kandidata u Brazilu prevode kao nagovještaj čistke koja će ovog proljeća pomesti nekolicinu etabliranih zvijezda. Nema Kake niti Robinha, otpisan je Ronaldinho, pod zastavom nisu niti Marquinhos, Maicon, Miranda, Hernanes, Coutinho, Moura, Jo... Ovaj put nema niti Freda koji se muči s ozljedom mišića i trenutačno ne igra za Fluminense, a lani je na Kupu konfederacija predvodio napad nacionalne momčadi. U nedostatku klasičnog centarfora Scolari razmišlja da ulogu “devetke” povjeri Neymaru.

- Preferiram snažne i visoke napadače koji se znaju izboriti za prostor u šesnaestercu i imaju osjećaj za ubačene lopte. Važno mi je i da mogu odgovoriti defenzivnim zadacima. Fred je takav profil napadača, ali trenutačno se oporavlja od ozljede. Jesam li zabrinut? Jesam, jer osim što je sjajan igrač, Fred je i čudesna osoba, zapovjednik ove grupe. Njegovu ulogu bi u Johannesburgu mogao dobiti Neymar. Ne bi mu bilo prvi put da igra ‘devetku’, koristili su ga u Barceloni na tom mjestu - objašnjava Scolari.

Šesnaestorica pozvanih nogometaša legionari su u europskim klubovima. Do 24. veljače Scolari će popisu pridružiti nekolicinu igrača iz brazilske lige, među njima i jednog vratara. Ekonomičan pristup objašnjava činjenicom da će protiv Južne Afrike ionako igrati najviše 17 ili 18 igrača, a “akcija Johannesburg” s putovanjima neće trajati duže od tri dana i neće ostaviti vremena za prave treninge.

Moguća iznenađenja

Popis 23 sudionika SP-a Scolari će objaviti do 7. svibnja. Najavljuje da je neke igrače spreman čekati do posljednjeg trena i da bi zbog toga na listi moglo biti iznenađenja.

- Trebam igrače u kojem imam potpuno povjerenje. Gledat ću sve kandidate i nemojte isključiti iznenađenja, jer popis nije zaključen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:59