RESPEKT BRAZILCA

SCOLARI O HRVATSKOJ 'Nemaju ništa s europskim stilom. Igraju poput nas!'

'To nije odlučujuća utakmica, ali je puno puta baš ta prva utakmica ona koja odlučuje o nastavku'
 afp

Hrvatska može iznenaditi, ima dobru kvalitetu. Igra našim stilom, dobro drži loptu, nema ništa s europskim stilom osim kvalifikacijske zone i dobre organizacije momčadi - kazao je o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbornik Brazila Luiz Felipe Scolari gostujući u nedjelju navečer u studiju Canala Livre na Band TV-u, skupa s predsjednikom brazilskog saveza Joséom Marijom Marinom.

Scolari je još o Hrvatskoj s kojom Brazil otvara SP 12. lipnja u Sao Paulu rekao:

- U toj prvoj utakmici, kako bi naši izgledi bili veći, najviše ćemo morati kontrolirati emocije, tjeskobu koju izaziva pritisak. To nije odlučujuća utakmica, ali je puno puta baš ta prva utakmica ona koja odlučuje o nastavku turnira. Stoga joj moramo pristupiti kao da nam je posljednja.

O utjecaju 1950. na sadašnju momčad Felipão je rekao:

- Neće 1950. utjecati jer otkako sam drugi put preuzeo ‘seleçao’, već smo razgovarali o izgubljenim turnirima u bližoj prošlosti. Uostalom, uoči finala 2002. s Njemačkom smo imali iskustvo izgubljenog finala 1998. s Francuskom, kad se pojavio zdravstveni problem s Ronaldom. I baš je taj Ronaldo, četiri godine poslije s onom nezaboravnom frizurom, zabio dva gola za naš peti naslov.

Scolari je upitan i o “nepravdi” prema nekim nepozvanim igračima:

- Navijači i javnost često se jako ne slažu s potezima izbornika, no ovaj put se samo malo ne slažu (smijeh). Izbori su stvar subjektivne procjene i određeno neslaganje je normalno.

Brazil je prošlog ljeta osvojio Kup konfederacija, “generalnu probu” za SP 2014.

- Imamo svoj sustav igre za sve taktičke situacije. Slijedit ćemo ga jer smo još lani definirali sheme neovisno o imenima igrača, što nas je dovelo do pobjede nad Španjolskom u finalu. Potom smo igrali prijateljske dvoboje s momčadima iz Afrike i Azije u kojima smo koristili istu formaciju kao i na Kupu konfederacija. Dakle, imamo momčad, uravnoteženu, znamo što želimo s loptom, kako to postići i sve ostalo. Imamo alternativu za svakog pojedinca. Puno dobrih momčadi dolazi na SP, ali nijedna s većom kvalitetom i većom željom od naše.

Scolari je odmah upitan tko je alternativa Neymaru:

- Imamo još puno kvalitetnih igrača. Oscar može biti igrač odluke, pa Willian ili Hulk, kojeg se često osporava, ali je taktički

najuravnoteženiji. Također i Paulinho, kad uđe i Jo. Imamo i druge opcije ako Neymar bude striktno markiran ili izvan terena.

Pelé je javno prigovorio Scolariju da “Neymar ne može biti lider”:

- Ako govorimo o tehničkom vođi, to je Neymar. Tu su i Julio Cesar, Thiago Silva, David Luiz, Paulinho, Fred, četiri-pet najiskusnijih. Ako primimo gol, možete biti sigurni da će baš jedan od njih uzeti loptu i otrčati s njom na centar te dovesti momčad u red jer su naprosto takvog karaktera.

Zanimljiv odgovor Scolari je dao o suparniku kojeg se najviše pribojava na SP-u:

- Bojim se prvog. Potom drugog, pa trećeg i tako redom koji nam već dođe. Ne smijemo razmišljati o finalu.

Na pitanje o favoritima Mundijala Scolari je neizravno otkrio koje je utakmice Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini pomno prostudirao:

- Favoriti su tradicionalni plus jedno iznenađenje. Vidim Belgiju kao iznenađenje. Također Kolumbiju, ako se Falcao stigne oporaviti.

Ipak je stiglo pitanje koga bi Scolari volio u finalu:

- Ovisi kako će se posložiti kostur za drugi krug... Nemam suparnika kojeg sanjam. Brinem se samo za svoju momčad i jedina mi je briga da Brazil bude u finalu.

O napretku “tradicionalnih rivala” brazilski izbornik je otkrio koji su to:

- Na SP-u 2002. Argentina nije prošla skupinu, a danas ima jedan od najboljih napada. Portugal je napredovao, a Njemačka je od 1994. napravila veličanstvene stvari, napredovala na svim razinama.

Scolari i Marin su svjesni da će tijekom Cope do Mundo biti prosvjeda.

- Nitko ne može zabraniti prosvjede našim građanima. No, naš, brazilski savez, mora zaštititi momčad. Mi moramo voditi brigu o tome kako ćemo igrati. Dakako, svatko se može buniti zbog svog socijalnog statusa, slobodno izreći mišljenje. Tako je bilo i tijekom Kupa konfederacija. Postojao je respekt između nas i prosvjednika i obrnuto. I bit će opet - optimistično je poručio Luiz Felipe Scolari, svjetski prvak s Brazilom 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:52