PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Savičević zahvaljuje Bogu i Bobanu što su mu poslali Cicu

Dan poslije povijesnih 0-0 Crne Gore na Wembleyu, Zlatko Kranjčar doručkovao je šampanjac, uživajuć u elikoj taktičkoj pobjedi nad Capellom
 Savo Prelević / Cropix

ZAGREB - Zlatko Kranjčar, koji se u srijedu oko pet ujutro vratio u Podgoricu s najvećim bodom u trenerskoj karijeri, otkrio nam je tajnu velikog rezultata na Wembleyju:

- Ključnu ulogu u ovoj utakmici odigrali su Niko i Slaven Bilić! I dok mi je Niko objasnio linije kretanja svog klupskog kolege Petera Croucha (‘ipak mi je sin’), nekoliko puta sam premotao snimku utakmice Engleska - Hrvatska i shvatio da nas je Capello ‘ubio’ preko bokova. Konkretno, preko Lennona i Walcotta. Taj nesretni i nespretni poraz bio mi je putokaz do dobrog rezultata, znao sam da moram neutralizirati Adama Johnsona i Ashley Colea, te ‘ukrotiti’ visokog Croucha. U svakom slučaju - hvala Slavenu i Niki na ‘usluzi’!

Trojica trenera s područja bivše Jugoslavije, tri Hrvata (jedan odmetnuti), “crne su mačke” engleskog nogometa. Srećko Katanec, kao trener Makedonije, 7. listopada 2006. godine, na Old Traffordu pred 72.062 gledatelja, izvukao je 0-0. Četiri dana poslije, 11. listopada, Engleska sa Steveom McClarenom dolazi u Zagreb i gubi 0-2 od Slavena Bilića. Godinu dana poslije isti trener je dotukao engleskog izbornika na Wembleyju (3-2). I u utorak, 12. listopada 2010. godine, Cico Kranjčar, kao izbornik Crne Gore, oteo je bod Fabiju Capellu, opet na Wembleyju, pred 73.500 svjedoka.

Cico Kranjčar je to napravio u maniri najvećih svjetskih trenera. Makar hendikepiran, bez drugog najboljeg igrača Stevana Jovetića, a na Wembleyju i bez Mirka Vučinića, potukao je do nogu najvećeg svjetskog stručnjaka, koji je bio komandant svlačionica Reala, Milana i Rome. Pobijedio ga je u taktičkom smislu, uz pomoć sina Nike, apsolutnog hrvatskog nogometnog heroja, čijih nekoliko opaski je ostavilo najskuplju svjetsku reprezentaciju na drugoj poziciji, opet u predsoblju EP-a. Englezi su, kao što bi rekli Crnogorci, “prvi do nas”.

Za Podgoricu su poletjeli oko dva poslije ponoći, sletjeli su oko pet ujutro. Na aerodromu ih je dočekalo stotinu navijača, koji ne liježu prije zore. Cicu sam uhvatio nešto prije podneva. Šampanjac za doručak. S druge strane stola predsjednik Dean Savićević zahvaljuje Bogu i Bobanu što su mu poslali Cicu, koji je i bez Mirka Vučinića ostvario najveći rezultat u nogometnoj povijesti Crne Gore:

- Vučinić je izostao zbog ozljede mišića zadnje lože, koju je zaradio na utakmici sa Švicarskom. Dok je još bio vruć, nije osjetio ‘zatezanje’, ali dan poslije je shvatio da je istegnuo mišić i nisam ga želio mučiti. Trebalo mi je jedanaest zdravih ‘sokola’...

Tu će Kranjčar reći da je pažnju usredotočio na četvoricu engleskih igrača. Dvojicu bočnih (Ashley Cole i Adam Johnson), te na Waynea Rooneyja i Petera Croucha. I bio je svjestan svog najvećeg hendikepa:

- Znao sam da bez Vučinića ne mogu ići na pobjedu, složio sam igru na remis! Najvažnija je bila - psihološka priprema. Rekao sam igračima: ‘Sve što učinite, bit će velika stvar. Bez obzira na to što igrate na kultnom nogometnom stadionu, ovaj dres vas obvezuje da poginete za njegove boje’. Igrači su pokazali izuzetnu zrelost, dali su sve od sebe. Samo na trenutak bit ću neskroman - mojim dolaskom dobili su drugu dimenziju i svijest da mogu još više nego u prijašnjim kvalifikacijama.

Već drugu utakmicu vas spašava golman Mladen Božović, uz Vučinića, prvo ime crnogorske reprezentacije?

- Božović je doista dobar, prvoklasan, fenomenalan! A tek su mu 23 godine, brani u mađarskom Videotonu i ima izuzetan refleks. U njegovu razvoju vrlo važnu ulogu odigrao je i Dragoje Leković, negdašnji golman ‘Čileanaca’, koji je 1987. godine osvojio naslov svjetskog omladinskog prvaka. On je u stožeru i ‘jegulja’, kako ga zovu, obavio je velik posao. Imamo čovjeka na kojega se možemo osloniti kada sve karike popucaju...

Jeste li već počeli kalkulirati? Odradili ste polovicu kvalifikacija, još vas čekaju dvije utakmice u Podgorici (Bugarska i Engleska) i dva gostovanja (Švicarska i Wales).

- Još jedna pobjeda garantira nam drugo mjesto, ali - ne isključujem da ćemo napasti i prvu poziciju...

Kako - napasti, pa prvi ste, imate tri boda fore ispred Fabija Capella, kojega ste upravo ponizili?

- Englezi su još uvijek favorit broj jedan. Ali, nogomet je evoluirao, osim velikih reprezentacija postoje i velike momčadi po htijenju i talentu, one su danas uz bok velikima. Crna Gora nakon četiri utakmice više nije iznenađenje...

Kakva je bila atmosfera u avionu, dok se letjelo od Londona do Podgorice?

- Malo se pjevalo, diskretno slavilo, dečki su bili umorni i brzo su pozaspali! Dean Savićević i ja smo malo porazgovarali i već danas sam u Zagrebu.

Iza Cice Kranjčara su Wales (1-0), Bugarska u Sofiji (1-0), Švicarska (1-0) i Engleska (0-0). Na kontu je 10 bodova, a ako kraj kvalifikacija sokolovi dočekaju na prvom mjestu, nekadašnji “Titograd” promijenit će, barem na jedan dan, ime u - Cicograd!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:00