IMPRESIVNO

S ovime se može podičiti malo koja nacija: Evo kako Hrvati u 21. stoljeću haraju Europom

 foto: (Srdjan Stevanovic, Claudio Villa, Bryn Lennon / Getty), (Srdjan Vrancic / CROPIX)

Znate li da su Hrvati igrajući u klubovima od Španjolske do Rusije u dvanaest od petnaest godina 21. stoljeća izborili barem jedno europsko finale? I da se s takvim dometom malo koja nacija može podičiti?

Trenutačna serija bez prekida krenula je 2012. kad su Ivica Olić i Danijel Pranjić ostali bez titule s Bayernom na svojoj Allianz Areni od Chelseaja, već godinu kasnije Mario Mandžukić zabio je za taj isti Bayern u Londonu za naslov najboljeg na kontinentu s Borussijom Dortmund, 2014. Luka Modrić okitio se s Realom. U istoj sezoni i Ivan Rakitić podigao je pobjednički pehar u Europskoj ligi sa Sevillom, da bi to lani napravio u elitnom natjecanju s Barcelonom, pišu Sportske novosti.

Luka Modrić i Mateo Kovačić u Ligi prvaka, Darijo Srna, Eduardo da Silva i Dejan Lovren u Europskoj ligi, petorica su hrvatskih “isukanih mačeva” u lovu na Milano i Basel, na nastavak sjajne tradicije kojom HR-španeri dokazuju vrijednost i ugled, ali i dižu rejting reprezentaciji. Iako Eduardo već neko vrijeme nije u “kockastom”, a ovog časa niti Lovren.

Modrić, Srna i Lovren ovosezonske su perjanice, jer Ivan Rakitić i njegova Barca položili su oružje ranije nego su prognoze sugerirale, a Kovačić i Eduardo čuče u drugom planu. Glavno je pitanje hoće li Luka Modrić postati prvi Hrvat s dva naslova prvaka Europe, je li on taj koji će otvoriti novo poglavlje i dodatno aranžirati izvrsnu karijeru nogometnog maestra. Kad mu već državna prvenstva ne idu, pa osim s Dinamom nema još niti jedno. Real ima izgledne šanse, no Manchester City je dokazao da će se baš Modrića puno pitati, njegova rola u sredini terena može nositi prevagu.

Važne uloge

Villarreal je možda i najbolja momčad Europske lige, Sevilla odmah do njega, Liverpool i Šahtar nisu favoriti, ali posebno Redsi imaju adute za završnicu. Za Kovačića i Eduarda kao zgoditak na lottu bilo bi da ugrabe značajan udio, premda je očito da će u eri Zidanea Mateo najveću perspekivu imati ako promijeni klub. No, Modrić, Srna i Lovren jamstvo su da se bez Hrvata neće dijeliti najbolje karte za finale.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:52