IDILA NA BRAČU

Runje poziva na oprez: 'Ipak smo mi svjetski prvaci u podcjenjivanju'

Kažete da nisam zabio gol za reprezentaciju već dvije godine, a ja se s tim ne opterećujem. Ovdje nije važno tko će zabiti, nego da Hrvatska pobijedi - kaže Modrić

Danijel Pranjić ima problem s istegnućem mišića, osjetio je zatezanje na trening utakmici protiv selekcije Brača, izostao je s treninga, obavio je preglede koji su potvrdili da se ne radi o ozbiljnoj ozljedi, ali rizik postoji.

- To je stara ozljeda još iz Bayerna. Zasad je to dobro, ali nešto konkretnije znat ćemo u srijedu. Pripremamo se kao da Pranje nema - kaže izbornik Slaven Bilić koji već ima spremnu rošadu na lijevi bok, tu će poziciju zauzeti Ćorluka, ali to znači i da će na njegovo mjesto na desnom stoperu uskočiti Lovren.

Bilić ima 14, 15 igrača u najužoj konkurenciji, iako će reći da svi konkuriraju za udarni sastav. Izbornik je zamislio ofenzivnu varijantu u sustavu 4-2-3-1, uz Runju na vratima zadnja linija ima sljedeći sastav: Srna, Lovren, Šimunić i Ćorluka.

- Ćorluka je već pokazao u nekoliko utakmica za reprezentaciju, ali i u Tottenhamu da može odlično odigrati i na lijevom boku. On je igrač koji je svestran, jednako dobro može odigrati na jednom i drugom boku kao i na stoperu. Nemamo nikakve bojazni oko toga.

Tandem veznih igrača činit će Modrić i Vukojević, a ispred njih ofenzivni kvartet: Mandžukić, Eduardo i Perišić te u samom vršku napada Jelavić.

Hrvatska treba pobjedu i to opravdava ovakav napadački pristup. Sigurno Bilić računa i s time da će u grotlu Poljudu navijači tražiti rani gol. Riskantan pristup je logičan izbor . A čini se i kao jedini moguć s obzirom da Hrvatskoj nedostaju klasični veznjaci tipa Niko Kranjčar ili Ivan Rakitić.

- Ne vjerujem da će naša igra biti zagušena s četvoricom igrača u vršku napada, da se neće gužvati na liniji 16 metara. Postavit ćemo se na način da imamo širinu i dubinu u igri. Sigurno ćemo imati veću okomitost, a sva ta četvorica igrača pokazali su sjajnu formu tako da očekujem da to pokažu i u ovoj utakmici. Svi će željeti zabiti gol, a oni zabijaju, zar ne? - kaže Luka Modrić koji će imati ulogu playmakera i od koga se očekuje da razigrava napadače.

- Kažete da nisam zabio gol za reprezentaciju već dvije godine, a ja se uopće s tim ne opterećujem. Ovdje nije važno tko će zabiti, nego da Hrvatska pobijedi.

Na treninzima tijekom ovih priprema Marijo Mandžukić pokazuje se kao naš najmoćniji igrač. Donio je dodatni impuls kao što to čine “mladi lavovi” Jelavić i Perišić.

- Mandža pršti od samopouzdanja. On nije bez iskustva u reprezentaciji. Naprotiv, sjetimo se da je debitirao još kao igrač Zagreba u Maksimiru protiv Makedonije (2-1). On je naš veliki adut za Gruziju, iako je to bio i prije - objašnjava Bilić.

Sve su najave da će Poljud biti rasprodan i nitko ne sumnja u pozitivnu atmosferu.

- Split je kao grad izuzetno nacionalno osviješten, ljudi vole nogomet i hrvatsku reprezentaciju i zato očekujemo fenomenalnu atmosferu kao što smo je imali tijekom priprema.

Vedran Runje koji ima iza sebe bogato iskustvo, još prije 11 godina bio je u krugu reprezentacije, zadnji put je na Poljudu branio 1998. godine.

- Ako ćemo očekivati da ćemo Gruzijcima utrpati tri gola u prvih deset minuta te ako će momčad biti prepuštena sama sebi, a neće imati podršku s tribina, onda će to biti komplicirana situacija. Mi smo prvaci svijeta u podcjenjivanju, u javnosti se zna steći dojam da nitko drugi ne valja, a Gruzija ima čvrstu momčad, fanatičnu, koja trči i bori se. Volio bi da nemam posla i da im ‘zabijemo tricu’, ali onaj poraz koji su doživjeli u Tbilisiju dovoljno je upozorenje da mogu biti jako opasni - realan je Runje.

U reprezentaciji vlada optimizam, ali svi upozoravaju da to neće biti lagana utakmica. Bilić je pripremio igrače na činjenicu da će trebati biti strpljivi i uporni u jurišima na gruzijski bunker, ali isto tako očekuju od navijača na tribinama da ne budu obeshrabreni ako nakon deset minuta ne bude 3-0 za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 02:43