POVRATAK POSRNULOG

Ronaldinho je opet gladan uspjeha i trofeja

Milanu nadu u sustizanje Intera u borbi za ‘scudetto’ daju dvojica koja su u karijeri "sve osvojila i zaradila", ali su nanovo ogladnjeli jer sanjaju svoj labuđi pjev u Južnoj Africi
 Reuters

ZAGREB - Nogometaši Milana su nakon trotjedne božićno-novogodišnje stanke zaigrali kao preporođeni. Nakon ‘petice’ Genoi na San Siru, u najvećem talijanskom derbiju, sudaru dvaju najtrofejnijih klubova u Torinu, ‘rossoneri’ su potukli Juventus 3-0, natjerali svoje navijače da zaborave domaći poraz od Palerma uoči odmora i s osam bodova zaostatka jedina su prijetnja Interu u borbi za ‘scudetto’. No, i izravni ulazak u Ligu prvaka bit će kao trofej.

- Milan opet sanja naslov, vrišti naslovnica La Gazzette dello Sport, ali homogenosti i učinkovitosti Leonardove momčadi, koja je proigrala još u posljednja dva mjeseca prošle godine, daju dvojica nanovo gladnih igrača koji su svaki ponaosob simboli nogometa. O Beckhamovom povratku u Milanello i motivima da karijeru s Engleskom završi na SP-u pisano je proteklih dana, no pozornost na sebe u 2010. je nanovo skrenuo najtrofejniji nogometaš desetljeća u nedavnom izboru World Soccera: Ronaldo Gaucho (29).

Popularni Ronaldinho je briljirao protiv Genoe, iako je zabio samo iz 11-erca, a Juventusu je zabio dva gola iz dvaju udaraca i to za se netipično, oba nakon kornera, za 2-0 i 3-0.

- Za učinkovitost bih mu dao 10, za dojam sedam - prokomentirao je za Sky Sport Zvone Boban, a ‘sedmicu’ je brazilskom ofenzivcu dala i La Gazzetta dello Sport, kojoj je igrač utakmice bio stoper Nesta (7,5). No, ljudi na stadione dolaze zbog Ronaldinha...

- Sretan sam. Osjećam se dobro tjelesno i stalno igram. Golove posvećujem bratu. SP? Ma, razmišljam samo o Milanu. Želim razveseliti naše navijače, osvojiti nešto. Nećemo se predati u borbi za naslov - kazivao je Ronaldinho nakon derbija, iako je jasno da mu je najveća motivacija još jednom zaigrati na SP-u. Bilo bi to osam godina nakon što je zablistao u najtežoj utakmici Brazila na putu do svjetskog naslova, četvrtfinalnoj s Englezima. Zabio je Seamanu lukavim slobodnim udarcem sa 35 metara, ali nakon samo nekoliko minuta pokazao nezrelost zaradivši isključenje. Ipak, zaigrao je u finalu protiv Njemačke...

Usponi i padovi, koje simbolizira baš ta utakmica s Englezima, obilježili su Ronaldinhovu karijeru u profesionalnom i privatnom životu. S osam godina je ostao bez oca i kao da ga je sljedećih 20 godina pratio nedostatak autoriteta u djetinjstvu. Brazil je pun talenata, ali rijetko koji su prošli baš sve reprezentativne selekcije poput Ronaldinha, rekao bi naš Martin Novoselac, “prošao je proces”.

No, dolaskom u Europu, prvo Paris SG, potom Barcelonu (zanimljivo, prvi ‘pick’ Joana Laporte bio je Beckham!), Ronaldinho je prošao i jedan drugi “proces”, za koji bi kao nužan u razvoju ruku uvijek digao - Igor Pamić.

Paralelno s trofejima na nogometnom terenu, Ronaldinho je, naime, “osvojio sve” i u noćnom životu. Zbog toga je, među ostalim, Guardiola i inzistirao da se najveću zvijezdu u ljeto 2008. proda ispod cijene, a poklopilo se da ga je želio posrnuli Milan, kojem je nasušno tebala svjetska zvijezda. Kupljen je za isti novac kao Tottenhamov Modrić od Dinama, 21 milijun eura. Svota je već vraćena kroz marketing i premije Lige prvaka...

U Milanu je oscilirao dok ga famozni Milan Lab nije tjelesno istesao do idealne kilaže, sustavno mu tesajući mišićnu masu. Prve sezone zamjenjivan je svaku utakmicu, ali ove je, primjerice, od posljednjih 13 Milana čak 11 na terenu proveo svih 90 minuta. Trener Leonardo prilagodio mu je igru: približio mu je režisera Pirla pomaknuvši ga ispred dvojice defenzivnih vezista u sustavu 4-3-3, dobivši na posjedu lopte, a ostavši čvrst odostraga. Ancelotti, koji Ronaldinha nije želio, htio ga je ukalupiti u tadašnji sustav - bezuspješno.

Ronaldinho je ove sezone u Serie A u 17 nastupa postigao šest pogodaka i skupio čak devet asistencija. Kako mu ne briljiraju konkurenti u reprezentaciji, Robinho i Diego, “Dinho” se nada da će mu izbornik Dunga pronaći mjesto među 23 za JAR. Da, bio je sit nogometa, ali mogući novi nastup na Svjetskom prvenstvu opet mu je probudio “glad”.

Ronaldinhovi trofeji

klupski (Barcelona)

Primera: 2005. i 2006.

Španjolski Superkup: 2005. i 2006.

Uefina Liga prvaka: 2006.

Međunarodni (Brazil)

SP (U-17): 1997.

Copa América: 1999.

SP Koreja/Japan 2002.

Kup konfederacija: 2005.

OI 2008. Peking: bronca

Pojedinačni (Brazil, Barcelona, Milan):

Najbolji strijelac Kupa konfederacija: 1999.

Najboli igrač Kupa konfederacija: 1999.

Najbolji strijelac prvenstva države Rio Grande: 1999.

Izabran u All-Star momčad SP-a 2002.

Najbolji stranac u Španjolskoj: 2004. i 2006.

Najbolji ‘latinos’ u Španjolskoj: 2004.

Nogometaš godine u izboru Fife: 2004. i 2005.

Najbolji napadač Uefinih natjecanja: 2004/2005.

Europski nogometaš godine: 2005.

FIFPro igrač godine: 2005. i 2006.

Uefin klupski igrač godine: 2005/06.

Član Uefine momčadi godine: 2004, 2005. i 2006.

U najboljih 11 u izboru FIFPro-a: 2005, 2006. i 2007.

Trofej “Zlatna noga”: 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:34