PIŠE MARIO GARBER

Reja može ići tek kad očisti Hajduk od hrđe

Kerum ne smije pustiti Edoarda Reju da ode jer bi to bio nastavak politike Branka Grgića: smijeni sve koje si pogrešno doveo
 Mario Todorić / Cropix

Kerum ne smije pustiti Edoarda Reju da ode jer bi to bio nastavak politike Branka Grgića: smijeni sve koje si pogrešno doveo! Dakle, Reja je smijenio Sharbinije, a Šurjak smijeni Reju, dalje Svaguša mijenja Šurjaka, a onda i Kerum Svagušu. Jedino logično načelo.

Međutim, Kerum je već objavio svoju politiku na primjerima bačenih po 300-tinjak tisućica eura za igrače ranga Rosso i Živković. Slabi Hajduk mora stegnuti kaiš, dakle nema priprema u Španjolskoj, u Malagi, nego neka trče po Kozjaku.

I to izabrani! A izabrat će ih Reja. Jer jedino zato je Reja i doveden - da kao objektivni profesionalac i stranac očisti klub od menadžera koji su zapravo trenirali Hajduka zadnjih godina bez obzira na to kako se zvao trener, zbog čega je otišao i Sergije Krešić.

Sigurno Kerum neće posustati zbog mrtvačkih glava koje mu šalju poštom. Reja mora dovršiti posao za koji je predobro plaćen (300 plus 400 tisuća eura).

Prodrijeti do zdravog tkiva

Njegov zadatak je zapravo isto što i zadatak stečajnog upravitelja. Mora obavit bespoštednu selekciju između 58 žiroračuna na koje odlazi Hajdukovo dioničarsko blago prvi put okupljeno pod Kerumovim okriljem. Prvi put pod pokroviteljstvom države, Grada i gradonačelnika. Ta imovina mora se ostrugati temeljito kao od hrđe dok se ne dođe do zdravog tkiva kako bi se na proljeće moglo stvarati iz početka.

Višegodišnja zapuštenost

Stečajni upravitelj Reja zato može otići jedino ako to sam zatraži. A jučer je hitajući autom prema Splitu na povratku iz Italije najavio, suprotno objavljenom u novinama, dva treninga dnevno te se zanimao za pitanja u vezi sa svojim odlaskom. Naime, otkako je došao, više puta je odbio ponude talijanskih klubova gdje je došlo do trenerske smjene. Svi se njega sjete.

Ali naravno da će otići ako padne neka “nemoralna ponuda”. Jer ni on u Hajduku nije očekivao takvo stanje zapuštenosti koje je posljedica višegodišnje dezorganizacije kluba koji je kroz preoblikovanje bio izložen svim oblicima destabilizacije po svim katovima, od uprave do terena.

Nije potvrdio stručnost

Nakon 9. prosinca i rješenja u kupu protiv Zagreba, Hajduk može planirati budućnost, možda se i razići s Rejom koji uostalom sebi nije ni pripremao ovakvu sezonu, nego je u to uletio, premda su novinarske ocjene o njegovoj velikoj stručnosti ostale bez potvrde i rezultata, a nisu ni bitne jer je njegov primarni posao bio izolirati momčad od menadžera i olakšati klub za tehnološki višak od 58 investicija u kopačkama bez ikakvog plana.

Stečajni upravitelj Reja samo radi toga dobio je prednost pred Hajduku pogodnijim domaćim stručnjacima, primjerice Luke Peruzovića uz savjetništvo jednoga Tomislava Ivića ili Stanka Poklepovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:55