KRALJEVSKI KLUB

Real kreće po svoj 10. naslov europskog prvaka

Španjolska je danas vodeća nogometna sila svijeta, okosnicu njene A-reprezentacije čine Katalonci iz Barcelone, no Mourinhov Real u Zagreb dolazi kao vodeća momčad Primere
 AFP

ZAGREB - Momčad koja će u srijedu navečer istrčati u Maksimiru nije najveća ikad koja je gostovala u Zagrebu iz jednostavnog razloga jer nije osvojila ništa osim španjolskog Kupa Kralja, no po većini ostalih parametara Real Madrid je najveći klub koji se ikad natjecao s Dinamom.

Uzmimo samo posljednji primjer, Manchester United iz jeseni 1999, kad je došao kao važeći europski prvak, nije imao momčad koju tržište vrednuje preko 500 milijuna eura poput Mourinhova Real Madrida. Niti je ijedan klub ikad u momčadi koja se suprotstavila Dinamu imao aktualne svjetske i europske prvake sa svojom reprezentacijom.

Španjolska je danas vodeća nogometna sila svijeta. Iako je na Fifinoj ljestvici

A-reprezentacija pala na 2. mjesto, Španjolci su važeći svjetski i europski prvaci ne samo u seniorskoj nego i u većini mlađih kategorija. Hrvatsku U-21 vrstu lani je u doigravanju za Euro izbacio upravo ovoljetni prvak, ‘mala Furija’, a već 6. listopada u Osijek dolazi novi naraštaj mladih Španjolaca predvođen prvim vratarom Man. Uniteda De Geom!

Kad smo već kod ‘jedinice’, u Maksimiru će mrežu deveterostrukog europskog prvaka čuvati službeno najbolji vratar svijeta posljednje tri godine Iker Casillas, rekorder među kolegama u rukavicama u nastupima u Ligi prvaka (112). Apsolutna je nepravda da 30-godišnji Madriđanin nije bio višlje plasiran u izborima za nogometaša godine, jer nijednog Furijina naslova, ni Torresova niti Iniestina pogotka odluke u finalima EP-a i SP-a ne bi bilo bez prethodnih Ikerovih bravura! Podsjećamo, na Euru 2008 Casillas je obranio zicer Toniju i potom bio junak raspucavanja 11-eraca u četvrtfinalu, a lani u JAR spasio je suigrače protiv Paragvaja u četvrtfinalu, kao i Nizozemaca u finalu, obranivši pri 0-0 zicer Robbenu!

Casillasov nastup u Zagrebu stoga je teži nego onaj Ricarda Zamore za reprezentaciju Madrida protiv reprezetacije Zagreba, u prvoj noćnoj utakmici u nas, 2. rujna 1931, na tadašnjem Concordijinom u Kranjčevićevoj pred 20.000 gledatelja (2-1 za Zagreb).

U početnoj postavi Kraljevskog kluba bit će od španjolskih reprezentativaca Sergio Ramos i Xabi Alonso, o tvornici novca i stroju za pogotke Cristianu Ronaldu nema se što dodati, no valjda nikad veći igrač trebao je grijati maksimirsku klupu: Ricardo Kaká! Brazilac koji je s Milanom i Brazilom osvojio sve, a 2007. bio najbolji nogometaš svijeta u svim izborima uključujući i onaj Sportskih novosti, otpao je s popisa putnika za Zagreb zbog ozljede, pa će publika u Maksimiru biti lišena gledanja nekadašnjeg ‘wunderkinda’.

Mourinhov Real, iako Portugalac zbog Uefine kazne, nažalost, neće voditi momčad s klupe, ima i štih Löwova Elfa: Mesut Özil i Sami Khedira, za mnoge otkrića SP-a 2010, kad su zdravi neizostavni su u Mourinhovoj postavi. Uostalom, Özil je lani opravdao Realovu ‘desetku’ potpisavši čak 28 asistencija, uz 10 pogodaka u svim natjecanjima.

Barcelona s najviše španjolskih reprezentativaca i Messijem još uvijek je bolja od Real Madrida, no Mou Team dolazi u Zagreb kao vodeća momčad Primere. O Realovu treneru sve govore klupski i pojedinačni trofeji s različitim klubovima, a možda i najveći kompliment portugalski je stručnjak koji je nekad učio od Tomislava Ivića dobio od uvijek kritičnog Maradone: “Mourinho je najbolji od svih jer najviše utječe na svaku utakmicu!”

Real Madrid u brojkama

531

milijun eura vrijede svi igrači Real Madrida prema portalu Transfermarkt.de

90

milijuna eura cijena je po Transfermarktu Cristiana Ronalda, iako ga je Real Madrid platio skuplje, 94 milijuna eura Manchester Unitedu u ljeto 2009.

56,3

milijuna eura vrijede svi igrači Dinama prema portalu Transfermarkt.de

44

najviše udaraca unutar okvira vratiju od svih klubova u preliminarnoj fazi Lige prvaka imao je Dinamo, prosječno 7,33, a najviše, 11, Sammir, isto toliko i Figuereido (Malmö)

31

naslov prvaka Španjolske ima Real Madrid, ali u 21. stoljeću samo četiri, posljednji 2008.

16

milijardi eura, za toliko se povećala vrijednost građevinskog poslovnog carstva Florentina Pereza otkako je 2000. godine prvi put postao predsjednikom Real Madrida

9

naslova prvaka Europe, najviše od svih, ima Real Madrid, od čega tri Lige prvaka (1998., 2000. i 2002.)

8

milijuna eura po Transfermarktu cijena je najvrednijeg Dinamova igrača Sammira

1,06

milijardi eura, po Forbesu, vrijedi Real Madrid kao klub, vredniji u posljednjih sedam godina je samo Manchester United (1,36 mlrd.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 04:37