TOMISLAV ŽIDAK

Rasizam se svugdje oštro kažnjava, osim na hrvatskim stadionima

Prije desetak dana bio sam u Liverpoolu. Tog popodneva igrali su na Old Traffordu Manchester United i Liverpool, dva slavna kluba iz susjednih grofovija, između čijih navijača već cijelo jedno stoljeće vlada izuzetna napetost. Ovaj je put bila posebna jer se očekivao susret Luisa Suareza i Patricea Evre, sudionika u rasističkom incidentu zbog kojega je urugvajski internacionalac kažnjen s osam utakmica neigranja.

Sedmica je hit

Je li FA bio prestrog prema Suarezu koji je Evru do groba uvrijedio pogrdnim izrazom “negro”? Pokušao je Urugvajac pasje naravi istražiteljima objasniti da to na španjolskom i nije neka uvreda, kao da tamnoputom igraču na hrvatskom kažete “crnković”. No, engleski komitet za rasizam nije uvažio Suarezove argumente, nego ga je kaznio s osam utakmica, namjeravajući mu zbog jedne iščašene riječi uništiti karijeru i protjerati ga iz Premiershipa. Tamo i najbezazleniji oblik rasne netrpeljivosti ima nultu toleranciju.

Uoči svake utakmice Premiershipa službeni spiker objavi da će se u slučaju vrijeđanja na rasnoj ili religioznoj osnovi utakmica prekinuti! I to bi, uvjeravam vas, engleski suci i učinili. Iako su u “teatru snova” previdjeli transparent Ku Klux Klana na kojemu je pisalo - Suarez je nevin! Možda je doista kazna od osam utakmica za “negro” bila previsoka, ali ako iza njegove nevinosti vijori barjak Ku Klux Klana, onda transparent gubi na vjerodostojnosti.

Utakmicu sam gledao u jednom pubu u Liverpoolu. Nije me iznenadio dekor, navijači Liverpoola dolazili su uglavnom u Suarezovim dresovima, njegova sedmica je danas hit na Merseysideu. OK, nije peti Beatle, ali je iznimno popularan. Nitko se nije zgražao kada je odbio rukovati se s Evrom, ali su svi prekrili oči kada su u prvoj minuti Evra i Rio Ferdinand u brišućem startu željeli polomiti Suarezu sve kosti.

Obeščastio veliki klub

Nije ih uzbudila ni izjava Alexa Fergusona da je Suarez “ljaga na imenu velikog Liverpoola”, koji je obeščastio jedan slavni klub, niti to što ga Rio Ferdinand nije želio nazvati imenom, nego “the other guy”, niti što je Suarez, osim što je fantastičan nogometaš, istodobno i trouble-maker zbog kojega bi Liverpoolu mogli otkazati neki sponzori.

Stadion Alda Drosine u Puli nije kazalište snova, od subote je teatar grozote, za Henryja Bellea će zauvijek ostati odvratna mrlja u sjećanju. Dinamovi navijači su Kamerunca zasuli zloglasnim hukanjem, rasplakali ga i kada se bude sjećao Hrvatske, uvijek će mu se pred očima vrtjeti i ta slika. No, sudac Ante Vučemilović nije smatrao da bi zbog rasističkog glasanja Dinamovih navijača trebao isprazniti tribinu, što bi sudac Phil Dowd na Old Traffordu svakako učinio da se na tribinama rasplamsao rasizam.

Loša Pamićeva odluka

Loša je bila odluka Igora Pamića da Bellea zamijeni! OK, spašavao je svog igrača od dubljih emocionalnih posjekotina, ali bila je to pobjeda “Sick Heil” atmosfere koja se može osjetiti na mnogim hrvatskim stadionima. Iako se ti dečki u svojim pjesmama hvastaju “Katoličke crkve smo sinovi”, ne znam hoće li hukati i crnom papi. A nije daleko dan kada će i crni papa sjediti u Vatikanu, mnogi od njih će to doživjeti. Kao što već dugo katolicizam propovijedaju crni biskupi...

Fifini napuci

Nisam niti očekivao da će ustrašeni činovnici iz Rusanove reći jednu jedinu riječ o pulskom incidentu, iako imaju jasne naputke Fife koja je davno krenula u križarski rat protiv rasizma. Na Markovićevu stolu već dugo leži termin “respekt”, pa ako mu nitko nije preveo, to je uzajamno poštovanje, koje ne trpi da se bilo koga podrugljivo krsti crnčugom, klokanom, Srbinom, ciganom. Zar ne živimo u 21. stoljeću? I zar kolovođe takvog ponašanja ne vide da njihova borba na drugim frontama, koja ponekad i ima smisla, nakon ovakvih gluposti gubi dignitet u očima javnosti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:31