NAJBOLJI POTEZ ENRIQUEA

RAKITIĆ ZALUDIO KATALONIJU 'Ivan je najproduktivnije Barcelonino pojačanje'

Rakitić podsjeća na Deca zbog svoje spremnosti za žrtvovanje najvećim zvijezdama kluba

Ivana Rakitića već nakon četiri kola Primere katalonski mediji proglašavaju “najproduktivnijim Barceloninim ovoljetim pojačanjem”. “Prilagodio se u rekordnom vremenu, njegova važnost za momčad je bezgranična i postao je produžetak ideja Luisa Enriquea na terenu”, piše oduševljeni kolumnist Mundo Deportiva.

- Nou Camp je uvijek bio slab na talentirane igrače i na one koji se žrtvuju za momčad, a Hrvat zauzima obje kategorije, mješavina je tehničkih poteza, nogometne inteligencije, klase i taktičke discipline. Nije još prošao ni rujan, a navijači su odlučili “Raketa je naš”.

Šprintao 60 metara

Ističe se primjer iz 13. minute o kojem smo pisali dan ranije, kad je hrvatski vezist nakon svoje krivo dodane prekratke lopte prema Messiju šprintao 60 metara da bi uklizao ispred druge vratnice i poput anđela spasio Claudija Brava i vodstvo Levantea. Rakitić je postao neupitan starter kao desni unutarnji vezni u 4-3-3, zabetonirao nekadašnje mjesto Xavija, koji je pristao ostati kao zamjena i džoker s klupe za završnicu.

Nudi višenamjenost

- Hrvat nudi više od ravnoteže, udarce izdaleka u napadu i pokrivanje u obrani. Nudi višenamjenost. Kad Busquets ode naprijed Rakitić ostaje otraga kao ‘pivote’ ispred stopera, kako bi Iniesta i(li) Xavi mogli ostati bliže vratima. Neke podsjeća na Deca zbog svoje spremnosti za žrtvovanje najvećim zvijezdama kluba, druge njegova plava kosa, ali i igra, asocira na Schustera. No, to što Barça nije primila gol u dosadašnjih pet utakmica također je Rakitićeva zasluga - zaključuje komentator Josep M. Artells. Dodajmo da je brzina lopte pri Rakitićevu pogotk bila 91 km/h. Sličan nije viđen od Yaye Tourea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:46