NES(P)RETNE OKOLNOSTI

'Projekt Niksi' kasni, na ljeto nema prodaje: Ovo je za Vlašića ipak bila - nulta godina

Nikola Vlašić
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Nikola Vlašić – anno zero, rekli bi Talijani. Znači ili godina nule, ništice, ili pak godina ponovnog rođenja, novog iskoraka, starta od nule.

Kako hoćete, tek umjesto da ovih dana govorimo o članu Hajduka koji je unutar “popisa 23” izbornika Ante Čačića i priprema se da bude protagonist na velikoj sceni Europskog prvenstva u Francuskoj, Niksi taman donosi svoje nalaze ozlijeđenog mišića kvadricepsa u Poljud: nalazi se između terapije u Šibeniku koju je sam sa svojom obitelji odabrao (važna je uloga oca Joška u pripremi i rehabilitaciji svoje djece, sportskih veličina, kako Blanke, tako i Nikole) te zdravstvene komisije Hajduka; liječnika i fizioterapeuta u Poljudu koji su o svemu potanko informirani, premda se Nikola Vlašić oporavlja - na drugoj strani...

Tko je kriv, da se zapitamo? Što se dogodilo mladom talentu? Ozljeda, preskočio pripreme, pa još jedna ozljeda. I onda bismo mogli tragom frenetične retorike iz jednog filma “tko je kriv?, ja sam kriv?!, ti si kriv!” potezati mak na konac, no stanje je takvo kakvo jest. Dogodilo se. Nema krivca. Može se tek lamentirati.

Korak-dva unatrag

Umjesto da napravi korak-dva prema željenoj, proklamiranoj cijeni od 10 milijuna eura za koju je rečeno da potencijalno vrijedi njegov kapacitet, Nikola je napravio korak-dva unatrag. Da uhvati bolji zalet, kažu optimisti.

Zato i pišemo da je Vlašić na novom početku i da je ovo bila – nulta godina.

- Kad stvari nisu dobre, možda je to baš najbolje za nauk i iskustvo – pamtimo da nam je jednom kazao otac Joško Vlašić.

Ovaj put samo nam je smireno dodao:

- Najprije nisam ovlašten od sina da dajem izjave, ali sa svog aspekta mogu vam reći ono jedino bitno: Važno je podizati klasu i raditi na tome. Što će ti e-pe-pe i bilo kakve reklame? Klasu podigni!

Glavni je sad posao i zadatak da se kvalitetno izliječi i uđe zdrav u novu sezonu. Kakve bi objektivne šanse imao u ovom rasporedu snaga reprezentacije? Stoga treba kvalitetan oporavak i kako se kaže “bolje cijeli tjedan kasnije, nego makar sat ranije”.

Kakve je onda bila sezona i tko je kriv? Klub koji ga je previše koristio, trener Damir Burić koji ga je forsirao na mjestu što je odigravao nevoljko, pa je bio centarfor mada bi tako rado igrao iza dva špica?

U toj tenziji bilo je ujesen negativnih, nervoznih reakcija. Tko je tada mogao znati da jedan Mastelić može odigrati ulogu robusnog centarfora i tako rasteretiti poziciju na kojoj se tratio Vlašić, ali kasnije i Sušić?!

Elem, projekt Vlašić kasni godinu dana, ali nije rečeno da neće stići. Sigurno je da ovog ljeta Niksi nije na prodaju, želja je da se najprije dobro, dobro oporavi i da se oko njega sastavi momčad koja će imati ambicije na domaćoj i europskoj sceni.

Nježnije s draguljem

S naukom iz ove sezone, gdje smo zaključili da neće više igrati na poziciji centarfora, naučio je i klub da mora nježnije sa svojim draguljem; sviti gnijezdo za njega i na određen mu način “podilaziti” ne bi li od njega u konačnici dobio na terenu ono najbolje. I time dosegao željenu visoku cijenu odštete. Kad sazrije trenutak da se proda, a to nipošto nije ovo ljeto.

Kad već nije na putu za Francusku, na tu poziciju se gleda s pozicije čaše koja je do pola – puna, a ne prazna: Što bi, ionako, sada tamo? Da osjeti atmosferu? OK, ne bi bilo loše, ali bitno je da za idući ciklus bude “top” i postane akter, a ne mali koji će tek opremu nositi na treninge...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:58