KUŽE I JURIĆ SAVJETUJU

Predrag Jurić dva je puta bacio Kraljeve na koljena: Sve je OK dok ne krene Realov žrvanj...

Josip Kuže predlaže gustu 4-1-4-1 formaciju i plitku obranu, dok bi Predrag Jurić pokušao zaskočiti ‘galacticose’ brzim protokom lopte
 AP

Može li Dinamo barem teoretski zaustaviti Mourinhove ‘galacticose’ i ako može - kako? Parkiranim autobusom u šesnaestercu, kažete? Hoće li u tom slučaju biti dovoljan jedan autobus? Možda ipak neće ići bez malo Sammirove čarolije, možda pomogne ‘special one’ i upusti se u kadrovske eksperimente, a možda se umiješa Milan Bandić i pokloni Ronaldu tenisice Usaina Bolta nakon čega će ovaj umrijeti od smijeha pa će ga zamijeniti Granero...

Razgovarajući s Predragom Jurićem i Josipom Kužeom stekli smo dojam da Dinamov uspjeh ne mora nužno biti proizvod šale, utopije ili gradonačelnikova protokola. Dvojica trenera nude dva različita recepta za Real, koji zrcale i dva trenerska svjetonazora. Bivši centarfor Veleža, Dinama i Burgosa bi kroz nadigravanje pokušao ‘ugristi’ najveći klub 20. stoljeća, dok bi Kuže put prema uspjehu gradio “do kraja uređenim defenzivnim konceptom”.

Predrag Jurić među rijetkim je hrvatskim nogometašima koji se može pohvaliti Realovim skalpom. U dresu Burgosa je u sezoni 1990./91. čak dva puta u ‘la ligi’ bacao na leđa kraljevski klub. U domaću 2-1 pobjedu ugradio je oba pogotka, a sudjelovao je i u 1-0 trijumfu na Santiago Bernabeuu protiv generacije Michela, Butraguena, Chenda i Hierra.

- Mi smo tada imali dobru momčad i Realu smo u dvije utakmice stvorili puno šansi. S Realom se uvijek moglo nadigravati, dolaziti do prilika, ali problemi nastupaju kada se pokrene Realov žrvanj. Htio ne htio, tijekom utakmice svaki će suparnik osjetiti snagu Realova presinga - kaže Jurić.

- Real nije Barcelona, momčad ‘melje’ na drukčiji način, ide okomitije i izravnije. Gledao sam kako su na startu sezone dobili Zaragozu i Getafe, dvije vrlo dobre momčadi. Nije se dalo izbrojati koliko su udaraca uputili prema vratima, protiv Zaragoze samo je Ronaldo pucao 19 puta. Osloniti se isključivo na obranu značilo bi stajati na streljani. Dinamo će puno više izgleda imati ako pokuša ambicioznije izaći na Realovu polovicu. Međutim, uz reprizu splitske predstave, sporo i sa sto dodira, neće ići. Protok lopte mora biti maksimalno brz, igrači vrlo pokretljivi. Tada se može očekivati da netko istrči sam pred Casillasa, zašto se ne bi dogodilo da Rukavina pobjegne Pepeu?

Josip Kuže, na drugoj strani, peglao bi do savršenstva detalje defenzivne Dinamove igre.

- Možda bi 4-1-4-1 formacija zakočila Real. Dvojba je samo - igrati duboku obranu ili postaviti se plitko i nekom vrstom kolektivnog pritiska već na centru gušiti suparnikovu kreaciju. Premda volim individualna pokrivanja, u ovom slučaju ne bih forsirao ‘markiranja’, nego bi četvorica u veznom redu trebali sinkronizirano rezati Realove napade već u izvoru.

Kuže zna da je u taktiku plitke obrane ukalkuliran i rizik, zato predlaže i plan B.

- Ako Real rano uspostavi kvalitetan posjed lopte, Dinamo neće imati drugog rješenja nego se u hodu prestrojiti i zaigrati duboku obranu. Tada su pojedinačna pokrivanja neizbježna, ali teško je u tako gustom prometu do kraja zadržati koncentraciju i obraniti gol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 21:41