BAYERN I PRANJA U KRIZI

Pranjić: Treba mi samo jedna dobra utakmica

Bild ga je smjestio među 10 najgorih pojačanja Bundeslige, navijači 'uzeli na zub', ali Pranjić poručuje da mu je potrebno samo malo samopouzdanja da ih sve razuvjeri
Brezice, Slovenija, 101109.Pripreme nogometne reprezentacije za prijateljski ogled sa reprezentacijom Lihtenstajna koja ce se odrzati 14.11. u Vinkovcima.Na slici: slijeva Ognjen Vukojevic, Gordon Schildenfeld, Josip Simunic, Nikola Pokrivac, Danijel Pranjic, Tomislav Dujmovic,Mate Bilic, Eduardo i Ivica Krizanac.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

VUKOVAR - Nekoliko mjeseci nije bilo 'ni slike ni tona'. Stroga Bayernova politika 'filtriranja' riječi koje izlaze iz kluba onemogućila je na neki način razgovor Danijelu Pranjiću o njegovoj aktualnoj situaciji. Nije blistava, a upravo je to ono na što 'bavarski gigant' pazi. Bayern igra loše, i novine su se okomile na našeg reprezentativca ... Pa ipak, nedvojbeno odličan igrač, ponajbolji hrvatski nogometaš 'lijeve noge', Danijel Pranjić poručuje ... samo jedna dobra utakmica će ga vratiti u blistavu formu iz nizozemskog Heerenveena.

Za 7,5 milijuna eura Pranjić je ljetos došao u München. Heerenveen i Bayern su se cjenkali nekoliko tjedana, a presudila velika želja trenera Luisa Van Gaala, kao i Pranjićev odustanak od 300.000 eura u korist Nizozemaca. Zaigrao je, u pripremama bio jedan od boljih u momčadi, da bi cijeloj ekipi početkom sezone 'kola krenula nizbrdo'.

Bayern je počeo sezonu gore nego ikad, 'zastranio' u Bundesligi, Ligi prvaka... Od najboljeg veznjaka Eredivisie, Pranjić se suočio sa sasvim drugačijim razmišljanjima navijača.

- Loše je. Loše je kada se stanje usporedi s onim u Heerenveenu. Nadam se da je sve ovo skupa sada tek vrijeme prilagodbe - počeo je i nastavio samokritički Pranjić.

- Nije da mi ne igramo dobro, ali situacija je teška uslijed izostanka rezultata. Kako se u Bayernu ništa ne pretpostavlja rezultatu, situacija je teška, kritike strašne ...

Koliko vas jako 'gaze' mediji u odnosu na ono što ste ranije osjetili, navikli?

- Ne može se to ni opisati što nam rade. Ondje se samo o Bayernu u novinama piše, i pritisak je strašan. Na račun ekipe, mene.

A gdje je vaša barijera? Otkud takav razvoj događaja? Kritike? Pad minutaže? Slaba igra?

- Kada dođeš iz malog u veliki klub to je valjda normalno. Želim da je tako. Da je samo o tome riječ. U pripremama sam igrao stalno, prema priznanju trenera Van Gaala bio jedan od najboljih. Da, i bio sam lijevi vezni. A onda je došao trener i rekao mi, danas igraš lijevog beka. Ostalo znate. Izgubio sam samopouzdanje, pala je moja razina igre.

Biste li razuvjerili mnijenje kada biste dobili priliku u sredini terena?

- Bek? Ne mogu od toga pobjeći. Iako svi, a napose trener, znaju da sam veznjak. E sada, bih li razuvjerio kritičare? Ne znam. Vidjelo bi se to da dobijem priliku. Jer, ja beka igram solidno, ali u sredini dajem najviše.

Bild je ustvrdio da ste među 10 pojačanja koja nisu opravdala očekivanja, navijači da ste Van Gaalov igrač ... Kakva je nogometna svakodnevica čovjeka s tolikim pritiskom javnosti?

- Teško je, ali se moram nositi s tim. Ponekad mi se čini da ispadam glavni krivac, ali svi igramo slabije, i pojedinac ne može odveć napraviti, ne ono što se od njega očekuje. I da, navijači su me zbog te pretpostavke možda i najviše 'uzeli na zub'. Nije mi lako od miljenika jednih navijača doći u ovakvu situaciju. Sam sam si to također napravio. No ponavljam, svega toga ne bi bilo da je rezultata.

Odnos sa suigračima?

- Vrhunski. Svi su me prihvatili odlično. Istina, svi mi gledamo svoj posao, odraditi najbolje ono što se od tebe traži. No, stignemo biti i prijatelji.

Kakvi ste konkretno s Riberyem?

- On je odličan čovjek. Na mene je ostavio sjajan dojam. On je taj koji unosi humor u svlačionicu.

Kakvi su vam planovi? Ugovor je na tri godine, slijede zimske pripreme. Kreće li se 'od nule' u Bayernu? Hoće li to biti vaš novi početak?

- Itekako se kreće 'od nule'. Ovdje si samo jedan od skupine igrača. Nema zvijezda. Mislim ... naravno da ih ima, ali struku to ne zanima. Ne ime, već kako igraš. Kad vidiš samo koja tu imena sjede u svlačionici... Treba mi samo jedan dobra utakmica da vratim samopouzadnje, da ponovno budem kao prije - zaključio je Pranjić.

‘Kvalifikacije za SP bile su samo trenutak slabosti’

- Svakodnevica reprezentacije je takva da, kako kažu ljudi, život ide dalje. Najviše smo razočarani neodlaskom na SP. Ali, živimo dalje, spremamo se za nove kvalifikacije. Moramo pokazati da su prošle bile samo trenutak slabosti - kaže Danijel.

Što mislite o tezi da se stalo s dobrim nogometom nakon što je pola reprezentativaca osiguralo dobre ugovore?

- Kod nas je jako puno trenera. Koliko ljudi, toliko i trenera. Reći ću samo da ja i kada igram na ulici volim pobijediti - kazao je Pranja.

‘Da su mi takve ocjene barem bile u školi’

Ocjene novinara smo predložili Pranjiću da ne gleda, a zvižduke navijača 'uguši' čepovima. Neka ignorira sve vanjske utjecaje i zaigra kao prije.

- Već sam pomislio zbog tih ocjena ... da mi je tako barem bilo u školi. Same petice ...

- A čepovi za uši? Ha-ha. Možda bi to bilo dobro kada me već kritike pogađaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:34