RIJEČ TRENERA

'PONOSAN SAM, IGRAČI SU OSTAVILI DUŠU NA TERENU', Igor Tudor nakon prvog trenerskog trofeja

Ponosan sam na ovaj trofej, ponosan i zbog načina kako smo odigrali i kako je naš trener postavio igru. Nismo se bojali, odigrali smo ofenzivno - rekao je Sušić
 Srđan Vrančić/CROPIX

Fešta za pamćenje, Hrvatski kup je po šesti put Hajdukov, četvrti put "bijeli" slave u Maksimiru (nakon 93., 95. i 2000.), kapetan Mario Maloča visoko je podigao Sunce, zlatne medalje podijelio je Davor Šuker, prvo ime našeg Saveza, bio je to vatromet i scenografija kao u srcu nogometno visoko civilizirane Europe, svaka čast, svi od Hajduka odjenuli su majice "Kup je naš", od predsjednika Marina Brbića do oružara Mira Čolaka koji je vadio majice, pripremljene, iz svoga sanduka bez dna...

Velika fešta, dugo slavlje s Torcidom, Kouassi je bio na ramenima, poskakivali su svi u ritmu slavlja i 3:3 što pobjedu znači, trijumfa u Kupu...

Domaći su priznali superiornost Hajduku, a na pressici je rečeno:

- Danas je pobijedio nogomet, utakmica je bila spektakularna – otvorio je pressicu Igor Cvetković, sin Zvjezdanov, glasnogovornik Lokomotive, pa prepustio riječ pobjedniku, kako je rekao, imenjaku Tudoru!

A kormilar Hajduka Tudor je rekao:

- Jako sam ponosan i sretan na moje momke, što su turbulentnu sezonu okrunili trofejom, tešku od prvog dana. Ostavili su dušu na terenu! Sretan sam zbog njih, zbog navijača, neću ni govoriti što oni znače i što jesu za Hajduk u ovoj sezoni. Doći ovdje u takvom broju samo mali broj klubova na svijetu to može imati. Kemija između navijača i igrača traje cijelu godinu, završila je ovu godinu kako je i trebalo završiti. Ovaj trofej vrijedi još i više!

Tudor je naglasio:

- Što se tiče ove, ali i obje utakmice, pobijedila je bolja momčad, Hajduk je bio bolji, a Lokomotiva dobra, mi smo ipak zaslužili više!

Pobjeda je kolektiva, ali koga biste isticali?

- Od prvog do zadnjeg, bilo bi nekorektno, danas je 4-5 igrača imalo grčeve, davno to nisam vidio, borba do posljednjeg šuta, vodili smo 3:2 i po četvorica su uklizavala.

A Sušić?

- Dao sam mu veću slobodu, malo promijenio formaciju, gurnuo ga udesno, on je tu slobodu iskoristio, pokazao lažnjake, kontrolu lopte.

Vratar? Lovre Kalinić?

- Dobar, zaslužuje sve pohvale, neka mu je druga tek utakmica, ali tko je dobar, dobar je!

I još:

- Da nismo osvojili ne bi bio smak svijeta, ima Hajduk svojih problema, ali ovako je puno, puno slađe!!!

I sve je lakše.

A na pressici "pisanih" novinara nije bilo riječi o usporedbi s dobom Miše Krstičevića, Krsto zaslužuje svoj redak pohvale, i te kako, svladao je Slunj, Split, Zelinu, Slaven Belupo i doveo momčad pred Lokomotivu, ali je znakovito kako je to pred malim ekranima Tomislav Ivković rekao o Tudoru i Krstičeviću:

- Tudor je pametan momak i oslobodio je momčad prijašnje stege, rasteretio ih je, a oni su mu to uzvratili na najbolji način. Zaigrao je hrabrije i ovo je bolji Hajduk nego što je bio prije – rekao je otvoreno Ivković.

A na presici, trener Lokomotive Tomislav Ivković nadovezao se na Tudora.

- Sretan sam što smo svi zajedno bili dijelom veličanstvenog dekora i vjere u hrvatski nogomet. Nije bilo ništa sporno. Kod 1:0 imali smo šansu za 2:0 Nismo to poentirali, no to je nogomet, igra u kojoj se i griješi. Ovo je fantastično iskustvo za našu mladu momčad. Zahvaljujem se domaćoj publici ali i Hajdukovim navijačima koji su pokazali da su čudo. Nije mi jasno da Hajduk živi u neimaštini. Drago mi je da dolaze treneri koji žive nogomet, bivših nogometaša koji žele najbolje nogometu - kazao je Ivković.

Trener Lokomotive još tijekom utakmice čestitao je Hajdukovom treneru Tudoru i svim pričuvnim igračima na Hajdukovoj klupi.

- Ako sam išta naučio onda sam naučio ponašati se u porazu. Poslije utakmice bilo bi ih teže uhvatiti. Meni je to normalna reakcija.

Jeste li zavidni Hajduku na publici?

- Hajduk je institucija i svi znamo da ima fanatične navijače.

Igor Tudor nije želio nikoga izdvojiti u svojoj momčadi. Učinio je to Ivković.

- Najbolji je bio Sušić. Podsjetio me na tatu. On je imao najbolji lažnjak u bivšoj Jugi. Povaljao nas je kao pravi igrač. Nemam što zamjeriti svojima.

Zamjerate li svom vrataru prvi pogodak?

- Ne mogu Picaku ništa zamjeriti. Puno puta nas je spasio. Nas je dokrajčio drugi gol.

Nije li Lokomotiva pala u formi u završnici sezone?

- Kada su treneri shvatili igru Lokomotive nama je bilo teže igrati. Hajduk se dobro pripremio za nas. zatvorili su nam bokove igrali na kontru i polukontru. Bili su na konopcima nakon našeg vodstva 1:0. Mi smo trofej praktički izgubili u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:36