BARCA SVE DALJE

'Ponos Baskije' svladao moćni Real Madrid

U srazu 18. kola španjolskog prvenstva Baski su slavili 1-0 pogotkom reprezentativca Fernanda Llorentea u drugoj minuti
 AP

Nogometaši Athletic Bilbaa pobijedili su Real na svom San Mamesu prvi put nakon 19. veljače 2005. godine i deset uzastopnih poraza.

U srazu 18. kola španjolskog prvenstva Baski su slavili 1-0 pogotkom reprezentativca Fernanda Llorentea u drugoj minuti. Španjolski je 24-godišnji reprezentativac zabio glavom nakon kornera koji je izveo Yeste. Bio je to njegov šesti prvenstveni pogodak ove sezone.

Nakon njega skupocjena se madridska momčad nije uspjela vratiti, iako je prilike stvarala. Igračem utakmice može se nazvati golman domaće momčadi Gorka Iraizoz, koji je u više navrata sjajnim intervencijama branio svoj gol. Madriđani su u okvir njegovih vratiju uputili deset od čak 31 udarca prema golu. Baski su pucali prema Casillasu 11 puta (3 u okvir).

U nogama su Kaka, Ronaldo i društvo loptu držali 71 posto vremena.

Vatreni su domaći navijači, koji preziru sve u vezi s kraljem i glavnim gradom, u pobjedi svojih ljubimaca protiv najmrskijeg protivnika mogli uživati prvi put nakon pet godina. Prije ove pobjede Real je slavio u svih deset posljednjih međusobnih ogleda; pet puta u Madridu, pet puta u Bilbau.

Posljednji su put Baski pobijedili Real 19. veljače 2005. godine u Madridu, kao i 25. rujna 2004. godine na San Mamesu. Slavili su, dakle, oba puta tijekom sezone 2004/2005. Osam poraza otad upisali su u prvenstvu, dva u Kupu kralja.

Momčadi Ernesta Pellegrinija ovo je treći poraz u Primeri. Pali su također na gostovanjima kod Barcelone (1-0) i Seville (2-1). Barcelona bi im mogla pobjeći na pet bodova.

U prvoj utakmici subotnjeg programa 18. kola Osasuna je na svom Stadionu Reyno de Navarra pobijedila Espanyol 2-0. Sve je bilo riješeno već do devete minute.

Treću utakmicu u deset zadnjih dana igrali su nogometaši Barcelone protiv Seville. Ispadanje iz Kupa kralja osvetili su na Nou Campu pobijedivši u dvoboju 18. kola Primere 4-0.

Njome su odmakli Realu na vrhu ljestvice na pet velikih bodova prednosti, a veliko je osobno postignuće ostvario najbolji nogometaš na svijetu Leo Messi. U 85. je minuti iz blizine zabio za 3-0 i postigao svoj stoti pogodak u Barceloninu dresu kad su sva natjecanja u pitanju.

U klub 100 Messi je stigao s 22 navršene godine. Najmlađi je igrač u povijesti katalonskog kluba kojem je to pošlo za rukom.

U prvoj je minuti sudačke nadoknade majstorski zabio za 4-0 na dodavanje Erica Abidala postigavši i 101. pogodak. Kad je u pitanju samo ova sezona, vodeći je strijelac Primere s 14 postignutih golova. Igrao je u subotu 188. utakmicu u Barçinu dresu.

Golman Seville Andres Palop izluđivao je Guardioline napadače u prvom poluvremenu. Na semaforu je 0-0 stajalo sve do 49. minute, kada je Francuz Julien Escude gurnuo loptu u vlastitu mrežu nakon prizmenog ubacivanja Rafe Marqueza s desne strane.

Na 2-0 povisio je manirom rasnog strijelca Pedro okrunivši fantastično dubinsko dodavanje Xavija u 70. minuti.

Andalužane je Barça pobijedila i prošle srijede u uzvratu osmine finala Kupa kralja 1-0 u Sevilli, ali ju je ispadanja koštao poraz (2-1) na Nou Campu otprije deset dana.

Primera, 18. kolo:



Osasuna – Espanyol 2-0 (Juanfran 7, Pandiani 9)

Athletic Bilbao – Real Madrid 1-0 (Llorente 2)

Barcelona – Sevilla 4-0 (Escude 49-ag, Pedro 70, Messi 85, 90+1)

Redoslijed: 1. Barcelona 46, 2. Real Madrid 41, 3. Valencia 35 (-1), 4. Deportivo 31 (-1), 5. Sevilla 30...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 17:40