OČAJAN TRAVNJAK

POLJUDSKA PJEŠČANA LIVADA Hajduk igra na lošijem terenu nego neki nižerazredni klubovi

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Igor Tudor kaže da to nije travnjak nego pješčana livada. Vidjelo se na svim ovosezonskim utakmicama na Poljudu da travnjak nije onakav kakav bi trebao biti. Trener Igor Tudor je zbog toga nezadovoljan jer ne može do punog izražaja doći ono što je radio s momčadi. Ali iz ove kože se ne može, Hajduk je morao iznajmljivati stadion da bi nešto zaradio preko ljeta.

Razlozi uništenog travnjaka su poznati: serija glazbenih koncerata ostavila je traga. U nepunih mjesec dana, od kraja lipnja do konca srpnja, Poljud je ugostio tri velika glazbena događaja, koncert Thompsona pa Ultra Europe festival, i na kraju atrakciju The Wall Rogera Watersa. Prošla je stotina tisuća ljudi preko terena. Kad su glazbenici i njihova prateća mašinerija napustili Poljudu ostao je “ćelavi” travnjak i brdo problema za ljude koji odražavaju teren. Sad je to više pješčanik nego travnjak....

Vatrogasne mjere

- Radimo sve što je u našoj moći da koliko-toliko osposobimo taj teren da bude dobar za igru - kaže nam Hajdukov šef logistike Jakša Radnić.

- Znam da uvjeti nisu idealni. Nisu prošla niti dva tjedna od zadnjeg koncerta na Poljudu (The Wall je bio 23. srpnja nap.p.), a oštećenja su bila znatna, posebno na dijelu gdje se nalazila pozornica. Tamo je trava potpuno propala, bila je neupotrebljiva. Morali smo taj dio promijeniti. Sanirat ćemo još neke stvari, ali svjesni smo da nam je nužna kompletna rekonstrukcija travnjaka...

Za europsku utakmicu protiv gruzijskog Dila Gori, Hajduk je pokrpao travnjak. Danima se nije spavalo prije te utakmice. Na teren je nasuto 50 tona kvarcnog pijeska, pa su ga izbušili, posipali herbicidima i dohranili željezom, zalijevalo ga se po cijele dane da bi se vratio u život nakon što je bio pokriven zaštitom. Promijenjeno je oko 800 kvadratnih metara trave na južnim vratima gdje je bila pozornica.

Bila je to investicija u vrijednosti od oko 180.000 kuna dok će za kompletnu promjenu travnjaka trebati oko 2 milijuna kuna.

Nemaju za travu

- Znate u kakvoj smo financijskoj situaciji pa smo u skladu s tim mogućnostima krenuli u radove. Svjesni smo da ćemo morati napraviti kompletnu rekonstrukciju travnjaka. Morat ćemo promijeniti travu, ali za to nam treba puno više novca, ali i vremena. Računamo da će nam za te radove trebati 40 dana, tako da ćemo to odraditi u pauzi prvenstva. Zimi su bolji i klimatski uvjeti nego sad kad sve gori od vrućine - ističe Radnić.

Dakle, do zimske pauze Hajduk će se morati krpati s travnjakom. Sad je moguća samo sanacija, ali ne i kompletan remont. Pauza je od desetak dana, sljedeća utakmica na Poljudu je 17. kolovoza (Hajduk - Slaven Belupo) pa će se i u tom vremenu neke stvari pokušati popraviti.

- U rješavanju problema s travnjakom Hajduk je veliku podršku dobio od Grada Splita, kaže Radnić. Ističe također organizatore Ultra Europe glazbenog festivala. Taj festival pokazao se kao veliki događaj za grad, računa se da će to biti i u godinama koje dolaze. Aktualna je ideja da bi organizatori Ultre sufinacirali novi travnjak na Poljudu.

- U Gradu su se stvarno pokazali jako kooperativni, ugodno smo iznenađeni reakcijama gradonačelnika Baldasara i njegovih suradnika. Predsjednik Brbić je u stalnim kontaktima s Poglavarstvom i stvarno nemamo nikakvih zamjerki na tu suradnju. Što se tiče Ultre, taj projekt donio bi puno pozitivnih stvari Gradu, a Hajduk bi dobio kvalitetnog partnera. S njima smo ostvarili odličnu suradnju - zaključuje Radnić.

Drenaža iz 1979.

Problem Hajdukova terena nije od jučer. Ovi koncerti samo su produbili problem koji je bio evidentan i prošle zime kad je zbog velike kiše i potopljenog terena bio odgođen derbi s Dinamom. Stvar je u drenaži koja je napravljena još 1979. godine, ali odavno ne funkcionira na pravi način. Trebalo bi ići u temeljitu rekonstrukciju terena, to bi značilo investiciju od oko četiri milijuna kuna (drenaža i nova trava). Za obnovu cijelog stadiona trebalo bi, procjenjuje se, potrošiti više od dvadeset milijuna kuna u sljedeće tri godine.

Kad su američki investitori slagali ponudu za kupnju Hajduka, u njoj su predvidjeli iznos od 75 milijuna kuna koliko je potrebno uložiti u infrastrukturu na poljudskom stadionu, a to bi uključivalo i izgradnju novih svlačionica, pomoćnih terena i sl.

Iako se zasad samo krpaju rupe, kako na terenu tako i oko njega, stručnjaci upozoravaju da je nužno hitno krenuti u rekonstrukciju kompletnog stadiona - impresivnog zdanja arhitekta Borisa Magaša koje je izgrađeno za Mediteranske igre 1979. godine, i otad nosi naziv “poljudska ljepotica”. Jer ljepoticu polako počinje nagrizati zub vremena i potreban joj je face-lifting da bi opet zasjala u punom sjaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:33