SKANDAL U KINI

Pod istragom sudac utakmice Hrvatska - Meksiko

 www.world-cup-info.com

Istaknuta kineska sudačka četvorka, među njima i djelitelj pravde s utakmice Hrvatska - Meksiko sa SP-a 2002., te jedan s međunarodnim iskustvom, privedeni su u policiju zbog sumnji u namještanje utakmica.

Hrvatska je poražena na Mundialu u organizaciji Japana i Južne Koreje 2002. godine od Meksika nakon što je jedini pogodak, i to iz jedanaesterca, postigao Blanco u 60. minuti. Tu je utakmicu sudio danas umirovljeni Lu Jun koji zajedno s Huangom Junjieom (FIFA-ina međunardona licenca), Shenom Huangying i Zhouom Weixinom čini osumnjičenu četvorku.

Nastavak je to istrage oko namještanja utakmica u kineskom nogometnom prvenstvu koju su već poslom platili predsjednik Kineskoga nogometnog saveza (CFA) Nan Yong i njegov zamjenik Yang Yimin. Dvojac je smijenjen sredinom siječnja sa svojih funkcija nakon što se ispostavilo da su umiješani u skandal oko namještanja utakmica.

Podsjetimo da je preko 20 službenika saveza, nogometaša i trenera, privedeno tijekom posljednjih mjeseci zbog sumnje u manipuliranje rezultatima nogometnih utakmica i u klađenje, koje je u Kini zakonom zabranjeno.

Kineski nogometni klubovi Guangzhou GPC i Chengdu Blades zbog istih su razloga izbačeni iz prvenstva, a drugoligaš Qingdao Hailifeng uopće iz natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:15